Hyvinvointialueiden omavalvonta toimii vaihtelevasti
Hyvinvointialueiden omavalvonnan laadussa ja kattavuudessa on vaihtelua. Myös omavalvonnan organisoituminen ja resurssit vaihtelevat suuresti. Hyvinvointialueet eivät omavalvonnallaan täysin pysty turvaamaan palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja riittävyyttä. Lain mukaan hyvinvointialueet vastaavat kaikkien ostopalveluna hankkimiensa ja itse tuottamiensa palvelujen valvonnasta.

Usealla hyvinvointialueella toiminnan yhtenäistäminen on kesken, mikä on vaikeuttanut omavalvonnan toteuttamista. Myös valvontaprosessit ovat keskeneräisiä. Omavalvontaa vaikeuttaa lisäksi se, että käytössä on useita asiakas- ja potilastietojärjestelmiä. Lakisääteiset omavalvontaohjelmat hyvinvointialueilla on kuitenkin jo laadittu, ja omavalvontaohjelman osana laissa erikseen säädettyjen omavalvontasuunnitelmien laatiminen on aloitettu.
Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi palveluissa hyvinvointialueet suunnittelevat laajasti digi- ja etäpalveluiden hyödyntämistä ja varhaisen tuen vahvistamista. Henkilöstön saatavuuteen liittyviin haasteisiin vastaamiseksi suunnitteilla oli palkkauksen kehittämistä ja ostopalvelujen käyttöä sekä muutoksia esimerkiksi toiminta-alueisiin, tehtävien kohdentamiseen ja johtamiseen.
Valvontaviranomaiset jatkavat omavalvonnan varmistamista
Omavalvonnan toteutumista arvioitiin vuoden 2023 aikana Valviran ja aluehallintovirastojen tekemillä ohjaus- ja arviointikäynneillä hyvinvointialueille, HUS-yhtymään ja Helsingin kaupungille. Käynnit olivat osa valvontaviranomaisten suunnitelmallista valvontaa. Niiden tavoitteena oli edistää hyvinvointialueiden omavalvonnan onnistumista ja varmistaa omavalvonnan toteutuminen. Käyntien aikana tarkasteltiin erityisesti lastensuojelua, neuvola-asetuksen toimeenpanoa, lasten ja nuorten ehkäisevää terveydenhuoltoa, hoitoon pääsyä sekä kotihoitoa.
Valvira ja aluehallintovirastot jatkavat hyvinvointialueiden tukemista omavalvonnan kehittämisessä ja palvelujen saatavuuden, jatkuvuuden, turvallisuuden ja laadun sekä asiakkaiden yhdenvertaisuuden varmistamisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Tuula Kotimäki, 0295 209 316
Tietoja julkaisijasta
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Valvira
PL 43
00521 Helsinki
valvira.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira
Soterin käsittelyajat eivät vaikuta yksin toimivien palveluntuottajien aloitukseen3.4.2025 12:58:00 EEST | Tiedote
Sote-valvontalain tilapäisen sääntelyn myötä rekisteröintiprosessin käsittelyaika ei ole enää yhtä merkittävä yksin toimiville palveluntuottajille kuin aiemmin. Tilapäisen sääntelyn ansiosta sen piiriin kuuluvat yksin toimivat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään rekisteröintihakemuksen viranomaiselle, eikä heidän tarvitse odottaa rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista. Myös toiminnassa tapahtuvat muutokset voidaan toteuttaa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia menetettiin selvästi edellisvuotta enemmän14.1.2025 14:00:15 EET | Tiedote
Edellisvuoteen nähden ammatinharjoittamisoikeutensa menetti vuonna 2024 yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Valvontalautakunnan päätöksellä ammattioikeutensa menetti 132 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 91.
Soteri-rekisteriä koskeva eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu on Valviralle ja aluehallintovirastoille merkittävä19.12.2024 15:44:45 EET | Tiedote
Valvira ja aluehallintovirastot ottavat toimintansa suunnittelussa ja kehittämisessä huomioon eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 12.12.2024 antaman ratkaisun Soteri-rekisterin käyttöönotosta ja hakemusten ruuhkautumisesta.
Alkoholilain muutos lisää harmaata taloutta10.10.2024 14:58:40 EEST | Tiedote
Alkoholista aiheutuvia haittoja on Suomessa pyritty vähentämään erityisesti alkoholijuomien vähittäismyyntimonopolin, lupajärjestelmän sekä tehokkaan viranomaisvalvonnan avulla. Jos hallituksen lakiesitys alkoholijuomien toimituksen sallimisesta tulisi voimaan, se heikentäisi kaikkia näitä alkoholihaittojen vähentämiskeinoja, kertoo Valviran ylitarkastaja Aleksi Halme tuoreessa blogikirjoituksessaan.
Moni tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistaja laiminlöi maksunsa vuonna 202323.9.2024 08:54:34 EEST | Tiedote
Tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistajan tai maahantuojan tulee toimittaa ennen uuden tuotteen markkinoille tuloa ilmoitus tuotteesta EU:n yhteiseen ilmoitusportaaliin ja maksaa ilmoitusmaksu. Tupakkatuotteiden, kuten savukkeiden ja sikarien, valmistajista ja maahantuojista 62 % maksoi viime vuonna ilmoitusmaksunsa Suomessa. Sähkösavukepuolella tilanne on erityisen huono, kun 86 % valmistajista ja maahantuojista jätti ilmoitusmaksunsa maksamatta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme