Vamoksen vuosi 2023: Laajennettu oppivelvollisuus näkyy nuorten kasvaneena tuen tarpeena
Vuonna 2023 Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun päättäneistä, haavoittuvassa asemassa olevista nuorista 51 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille. Näin kertoo tänään julkaistu Vamoksen vuosiraportti. Oppivelvollisuuden laajentaminen näkyy Vamoksen toiminnassa siten, että yhä useampi nuori hakeutui palvelun piiriin oppilaitoksen ohjaamana. Palvelun piirissä olevien nuorten hyvinvoinnissa on alueellisia eroja.
Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu tukee työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria. Vamoksessa kohdataan eri tavoin hankalassa tilanteessa olevia nuoria, joiden elämää ovat saattaneet mutkistaa esimerkiksi mielenterveyden pulmat, työttömyys, päihteidenkäyttö, asunnottomuus, lähipiirin haasteet tai vaikkapa keskeytyneet opinnot. Lähes puolet Vamokseen hakeutuneista nuorista on suorittanut vain peruskoulun.
Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan vuonna 2021. Uudistuksen myötä oppivelvollisuus päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon. Oppivelvollisuuden uudistus on kuluneen vuoden aikana näkynyt Vamoksen toiminnassa myös opiskelijoiden kasvaneena tuen tarpeena.
”Oppivelvollisuusiän pidentäminen vaatii kouluilta aiempaa enemmän, eivätkä resurssit välttämättä riitä siihen tukeen, jota nuoret tarvitsisivat”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Jenni Oliveira.
”Lisäksi nuorten mielenterveyskriisi on läsnä kaikilla koulutusasteilla, eikä opiskelijaterveydenhuolto pysty vastaamaan tarpeeseen.”
Nuorten haasteet ilmenevät eri puolilla Suomea erilaisina
Opiskelijoiden osuus Vamos-valmennuksen aloittaneista nuorista on kuluneen vuoden aikana kasvanut noin kolmannekseen. Suurin osa nuorista hakeutuu Vamokseen itse tai jonkun läheisen myötävaikutuksella, mutta myös esimerkiksi oppilaitokset ovat ohjanneet nuoria palvelun piiriin aiempaa aktiivisemmin. Vuonna 2023 valmennuksessa olleista 1891 nuoresta 825 päätti palvelussa. Nuorista 51 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille.
Vamos toimii 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannosen mukaan nuorten kohtaamat haasteet ilmenevät eri paikkakunnilla eri tavoin: Esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa ovat korostuneet maahan tulleiden nuorten kielelliset haasteet ja Rovaniemellä mielen pahoinvointi yleensä. Jyväskylän sekä Espoon Vamoksissa on huomattu, että valintojen tekeminen ja opiskelun pakollisuus ylipäätään saattavat näyttäytyä jo ennestään haastavassa tilanteessa oleville nuorille ahdistavana asiana.
“Vamoksen rinnalla kulkeva tuki ja oikea-aikaiset palvelut ovat mahdollistaneet nuorten jatkamisen opinnoissa ja kiinnittymisen niihin. Moniammatillinen yhteistyö nuoren tukena on tärkeää nuoren koulutuspoluilla pysymiseen”, Mannonen sanoo.
Lataa raportti: Vamoksen vuosi 2023
Vamos on Diakonissalaitoksen nuortenpalvelu, joka tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulutusta ja työelämää. Toiminta perustuu kiireettömään kohtaamisen ja nuoren tilanteesta lähtevän yksilöllisen tuen voimaan. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, ja tukea saa niin arkeen kuin tulevaisuuden suunnitteluun, juuri niihin itselle tärkeimpiin asioihin. Vamos toimii 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle ja toiminta on nuorelle aina maksutonta. Vaikuttavuusseura ry palkitsi Diakonissalaitoksen Vamoksen Vuoden yhteiskunnallisena vaikuttavuustekona vuonna 2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena MannonenPalvelualuejohtaja
Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu (Helsinki, Vantaa, Tampere, Kuopio, Siilinjärvi, Jyväskylä, Oulu ja Rovaniemi)
Jenni OliveiraPalvelualuejohtaja
Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu (Helsinki, Espoo, Turku ja Lahti)
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat
Linkit
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa9.12.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma kehitti uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Tutkijoiden mukaan ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi kasvoi osallisuuden myötä. ”Olen oppinut, että muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä”, sanoo ohjelmassa mukana ollut 22-vuotias Mila Nikkanen.
Nuorten huumekuolemat kaksinkertaistuivat – nyt on aika herätä!29.11.2024 17:19:18 EET | Blogi
Eilen julkaistut Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot vuodelta 2023 ovat karua luettavaa. Huumeisiin kuolleita oli ennätyksellisen paljon, ja nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Huumeet olivat joka neljännen 15–24-vuotiaana menehtyneen kuolinsyy. ”Nyt on viimein aika herätä ja ratkaista nuorten yhä paheneva huumeongelma. Keinoja on”, kirjoittavat Robert Koski ja Jarmo Kantonen.
Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin24.10.2024 10:54:23 EEST | Tiedote
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan. Kahden viikon päästä 7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää.
Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme