Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa

Jaa

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma kehitti uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Tutkijoiden mukaan ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi kasvoi osallisuuden myötä. ”Olen oppinut, että muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä”, sanoo ohjelmassa mukana ollut 22-vuotias Mila Nikkanen.

Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma toteutettiin vuosina 2022–2024. Ohjelman opit nuorten osallisuuden lisäämiseksi on nyt koottu osoitteeseen hdl.fi/aaninuorille. Sivulta löytyy toimintamalleja, työpajarunkoja ja ideoita kaikille, jotka haluavat tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa.  

Kuntoutussäätiön toteuttaman arvioinnin mukaan Nuorten ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi parani monella tavalla: esimerkiksi mielenterveys ja jaksaminen paranivat, itsetuntemus kasvoi ja luottamus omaan tulevaisuuteen vahvistui.

”Ymmärrys siitä, että omilla mielipiteillä ja kokemustiedolla on merkitystä, on vahvistanut nuorten luottamusta tulevaisuuteen ja itseensä”, sanoo hankepäällikkö Laura Lempinen Diakonissalaitokselta.

Myös nuoret itse puhuvat oman äänen kuulumisen merkityksellisyydestä.

”Nuorten ohjelmassa mukana oleminen mullisti ja toi suuntaa elämälleni. Se toi silloin kaukaiselta ja mahdottomalta tuntuvan asian, eli yhteiskunnallisen vaikuttamisen, lähemmäs. Sain kokemuksen siitä, että äänelläni on merkitystä ja, että minäkin voin vaikuttaa”, sanoo ohjelmaan nuorena ja kokemustyöntekijänä osallistunut Mila Nikkanen, joka on ohjelman myötä mukana esimerkiksi eduskunnan Nepsy-verkostossa sekä nuorten mielenterveyden tukiverkostossa.

"Olen oppinut, että päättäjät kuuntelevat kyllä. Muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä", Nikkanen sanoo.

Tuki auttoi nuoria löytämään oman äänensä

Nuorten ohjelman tavoitteena oli lisätä nuorten osallisuutta, tarjota työelämäkokemuksia ja edistää heidän äänen kuulumistaan yhteiskunnassa. Ohjelmassa nuoret itse olivat keskeisiä toimijoita: kolmen vuoden aikana tiimissä ja projekteissa työskenteli yhteensä 11 kokemustyöntekijää. Lisäksi ohjelmassa kehitettiin keikkatyön malli, joka tarjosi nuorille mahdollisuuksia osallistua monipuolisiin tehtäviin ja saada niistä korvaus. Keikkatöitä, kuten saavutettavamman vaalikoneen kehittämistä, artikkeleiden kirjoittamista, valokuvausta, vaikuttamistapahtumien järjestämistä ja kampanjointia, tarjottiin ohjelmassa yhteensä yli 500 kertaa.

Nuorten ohjelma tarjosi osallistujilleen monipuolista matalan kynnyksen tukea, joka vahvisti heidän osallisuuttaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan. Vaikuttamistyöpajoja, valmennuksia ja kokemustyöpajoja järjestettiin yli 100 kertaa kolmen vuoden aikana.

Diakonissalaitos jatkaa aktiivisesti työtä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten osallisuuden edistämiseksi. Ohjelman aikana kehitetyt toimintatavat, kuten keikkatyön malli ja kokemusosaamisen hyödyntäminen, jäävät osaksi organisaation toimintaa. Myös Helsingin kaupungilta Diakonissalaitokselle siirtynyt MakeSomeNoise-puhujaverkosto jatkaa toimintaansa. Näin varmistetaan, että nuorilla on jatkossakin tilaa vaikuttaa ja tuoda äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Tämä työ rakentaa perustaa pysyvälle muutokselle, jossa jokainen nuori voi olla osa yhteiskuntaa aktiivisena ja arvostettuna toimijana.

Lue lisää

  • Haluatko tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa? Nuorten ohjelman opit on nyt koottu sivulle hdl.fi/aaninuorille.
  • Nuorten ohjelman arviointi: Vaikuttamistyötä ja voimavarojen vahvistumista. Johanna Korkeamäki, Sirkku Varjonen ja Erna Alitalo. Kuntoutussäätiö 2024. Arviointiraportti (.pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Diakonissalaitos
Lataa

Liitteet

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Nuorten huumekuolemat kaksinkertaistuivat – nyt on aika herätä!29.11.2024 17:19:18 EET | Blogi

Eilen julkaistut Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot vuodelta 2023 ovat karua luettavaa. Huumeisiin kuolleita oli ennätyksellisen paljon, ja nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Huumeet olivat joka neljännen 15–24-vuotiaana menehtyneen kuolinsyy. ”Nyt on viimein aika herätä ja ratkaista nuorten yhä paheneva huumeongelma. Keinoja on”, kirjoittavat Robert Koski ja Jarmo Kantonen.

Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu

Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.

Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye