Elintarviketeollisuusliitto ry

ETL ja SEL ennakoimaan elintarvikealan tulevaisuutta

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat käynnistäneet Tulevaisuusvuoropuhelun. Sen tavoitteena on hahmottaa elintarvikealalla tehtävän työn tulevaisuutta pitkällä aikavälillä. Samalla syntyy alan päivittyvä tilannekuva. Muutoksia ennakoimalla on mahdollista rakentaa kestävää menestystä.

Yhdessä TYÖ2030-ohjelman kanssa toteutettavalla vuoropuhelulla vahvistetaan elintarvikealan ennakointiosaamista ja lisätään valmiuksia muutosten kohtaamiseen niin, että samalla parannetaan työmarkkinoiden toimivuutta ja työhyvinvointia. Vuoropuhelun kautta syntyy elintarvikealan päivittyvä tilannekuva.  

Ennakoinnin tueksi liitot teettävät selvityksen alan nykytilasta, tulevaisuudennäkymistä ja kansainvälistymisen vaikutuksista. Selvityksissä tuotetaan tietoa yritysten toimintaolosuhteista, elintarvikealan vetovoimasta opiskelu- tai työuravaihtoehtona, osaajien saatavuudesta sekä työn arvostuksesta. 

Suomalaista elintarvikealaa myös verrataan keskeisiin kilpailijamaihin (Ruotsi, Tanska, Saksa) sekä tuodaan esiin näkemyksiä alan vahvuuksista, heikkouksista ja kasvun edellytyksistä. 

Loppukeväästä valmistuvan selvityksen toteuttavat Etlatieto Oy, Labore ja E2 Tutkimus. 

Uusi rakennetaan yhdessä  

Elintarvikealan toimintaympäristö on muuttunut kiihtyvällä vauhdilla. Automatisaatio, robotisaatio ja digitalisaatio ovat muuttaneet työtä ja työn tekemistä. Myös yhteiskunta ympärillämme on muuttunut ja vaatimukset elintarvikealaa kohtaan ovat kasvaneet.    

– Alan neuvottelukumppaneina meidän on oltava ajan hermolla siitä, mitä yrityksissä tapahtuu. Näin pystymme osaltamme vaikuttamaan oikeisiin asioihin. Yhteinen tilannekuva ja näkemys tulevaisuuden suunnasta auttavat uudistamaan työehtoja ja tukemaan kehitystä oikea-aikaisesti, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Anne Somer sanoo.

Elintarvikealaa ovat koetelleet viime vuosina useat kriisit ja haasteet, kuten koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, kiihtynyt inflaatio, energian hinnannousu sekä EU:n uusi sääntely. Haasteista huolimatta elintarvikealan toimintavarmuus on ollut hyvä ja alalla on merkittävää kasvupotentiaalia. 

– On tärkeää, että saamme tietoa siitä, mitkä tekijät koetaan elintarvikealan vetovoimaa lisäävinä ja mitkä vähentävinä. Ikääntyvässä Suomessa useat alat kamppailevat työvoiman saatavuuden kanssa ja tarvitsemme ratkaisuja, jotka lisäävät elintarvikealan vetovoimaa. Meidän on myös hyvä löytää asioita, joilla ammattiylpeyttä ja työtyytyväisyyttä lisätään, jotta myös pitoa pysyä alalla saadaan parannettua, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo. 

TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala iloitsee elintarvikealan mukaantulosta uutena toimialana.  

– ETL ja SEL ovat lähteneet koostamaan elintarvikealalle yhteistä kuvaa nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta. Yhteinen vuoropuhelu synnyttää varmasti toivottua yhteistyötä ja luottamusta, jonka pohjalta päästään rakentamaan uutta yhdessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Anne Somer, ETL, puh. 050 345 2134, anne.somer@etl.fi

Puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, SEL, puh. 0400 61 1882, veli-matti.kuntonen@selry.fi

Ohjelmajohtaja Sanna Kulmala, TYÖ2030, puh. 040 411 6378, sanna.kulmala@ttl.fi

Kuvat

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote

Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye