Tampereen yliopisto

Väitös: Muokattavat noroviruksen kaltaiset partikkelit voivat auttaa kehittämään tulevaisuuden rokotteita esimerkiksi syöpää vastaan

Jaa

Koronaviruspandemia osoitti, kuinka mullistavia vaikutuksia virustaudeilla ja toisaalta niitä vastaan kehitettävillä uusilla rokoteteknologioilla voi olla koko ihmiskunnalle. Väitöskirjatutkimuksessaan FM Vili Lampinen kehitti noroviruksen kaltaiseen partikkeliin perustuvan työkalun, joka voi toimia pohjana uusien rokotekandidaattien kehittämiselle seuraavassa vastaavassa pandemiassa. Se voi myös tuoda rokotteet ratkaisuksi olemassa oleviin ongelmiin, kuten syöpään.

Vili Lampinen.
Vili Lampinen. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Rokote on kiistatta vaikuttavin lääketieteellinen keksintö, jota on käytetty jo pari vuosisataa. Viimeisimpänä hyväksytyt mRNA-rokotteet ovat nopeita kehittää ja ottaa käyttöön, mutta niissä on useita heikkouksia, jotka jättävät tilaa uusille rokotetyökaluille.

Eräs kiinnostavimmista moderneista rokoteteknologioista on viruksen kaltaisiin partikkeleihin perustuvat rokotteet. RNA:han verrattuna viruksen kaltaiset partikkelit ovat hyvin stabiileja ja helppoja käsitellä. Tällä on vaikutusta rokotteen tehokkuuteen, säilyvyyteen ja myös saantoihin sen tuotannossa.

Viruksen kaltaiset partikkelit ovat viruksen proteiinikuoria. Ne muistuttavat luonnollista virusta, mutta eivät sisällä viruksen perimää eivätkä voi aiheuttaa tartuntaa. Rokotteina ne ovat tehokkaita juuri virusmaisten ominaisuuksiensa takia. Viruksen kaltaisia partikkeleita on jo vuosia hyödynnetty esimerkiksi papilloomavirusrokotteissa. Vuonna 2021 hyväksyttiin malariaa vastaan uudenlainen Mosquirix-rokote, jossa hepatiittiviruksen kaltaisen partikkelin pinnalla on malarialoisen osia.

Vili Lampinen muokkasi väitöstutkimuksessaan noroviruksen kaltaista partikkelia siten, että partikkelin pintaan voidaan kiinnittää mitä tahansa liukoisia proteiineja. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti sekoittamalla proteiinit partikkelien kanssa vesiliuoksessa. Lopputuloksena saadaan samankaltainen pinnoitettu partikkeli kuin Mosquirix-rokotteessa, mutta huomattavasti lyhyemmällä kehitystyöllä.

– Virusten joukossa norovirukset ovat kestävyydeltään aivan omassa luokassaan. Lehtiotsikot risteilyalusten norovirusepidemioista tai vaikka perheen sisällä kiertävät vatsataudit ovat hyvä osoitus siitä, kuinka vaikeaa noroviruksen tuhoaminen pinnoilta on. Noroviruksen kaltaiset partikkelit ovat hyvin kestäviä myös tekemiemme muokkausten jälkeen, mikä helpottaa niiden käyttöä tutkimuksessa ja on lupaava merkki myös kaupallista rokotekäyttöä ajatellen, Lampinen selittää.

Tutkimuksessaan Lampinen pinnoitti noroviruksen kaltaisia partikkeleita influenssaviruksen konservoituneilla osilla. Kun hiiriä rokotettiin näillä rokotekandidaateilla, saatiin aikaan immuunivasteita sellaisia influenssan osia vastaan, jotka ovat yhteisiä erilaisille influenssaviruksille pitkältä aikaväliltä. Tutkimustulokset voivatkin auttaa kehittämään influenssarokotteen, jota ei tarvitse uusia vuosittain, vaan esimerkiksi 15 vuoden välein.

Vastaavasti rokote, joka sisälsi hiiren omien PCSK9- tai furiiniproteiinien osia noroviruksen kaltaisen partikkelin pinnalla, sai hiiret tuottamaan vasta-aineita omia proteiinejaan vastaan. Näiden rokoteaihioiden pohjalta voisi jatkotutkimuksissa syntyä rokotteita korkeaa kolesterolia tai syöpiä vastaan – siis tauteja, joita ei ennen ole rokotteella hoidettu.

– Terapeuttisia vasta-aineita on viime vuosina hyväksytty monien ei-tarttuvien sairauksien, kuten Alzheimerin, korkean kolesterolin ja syövän hoitoon. Periaatteessa kaikkia näitä lääkkeenä hyväksyttyjä vasta-aineita voidaan tuottaa suoraan potilaan omassa kehossa sopivan rokotteen avulla. Helposti muokattava noroviruksen kaltainen partikkeli on loistava työkalu tällaisten uuden sukupolven rokotteiden kehittämiseen, Lampinen sanoo.

Väitöstilaisuus perjantaina 8. maaliskuuta

Filosofian maisteri Vili Lampisen molekyylibiologian alaan kuuluva väitöskirja Engineering of Norovirus-like Particles for Vaccine Applications tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 8.3.2024 kello 13 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F115 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Adam Sander Kööpenhaminan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Vesa Hytönen Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vili Lampinen
vili.lampinen@tuni.fi
0503026088

Kuvat

Vili Lampinen.
Vili Lampinen.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye