Jätteiden tuonti Suomeen kasvoi vuonna 2023
Jätesiirtoluvan vaativat kansainväliset jätesiirrot Suomeen kasvoivat merkittävästi viime vuonna. Jätettä tuotiin ennätyksellisen paljon, noin 310 000 tonnia.
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut ennakkotietoja vuoden 2023 sellaisista kansainvälisistä jätesiirroista, joilla on ollut jätesiirtolupa. Kansainvälisten jätesiirtojen toimivaltaisena viranomaisena Syke myöntää luvat vaarallisten ja muiden jätteiden maastaviennille ja maahantuonnille sekä kauttakululle.
Vuonna 2023 jätettä tuotiin Suomeen jätesiirtoluvilla ennätyksellisen paljon, noin 310 000 tonnia. Tuonti oli miltei kaksinkertainen vientiin nähden.
Huomattavin muutos vuoteen 2022 verrattuna oli jäteperäisten polttoaineiden tuonnin kasvu noin 180 000 tonniin eli lähes nelinkertaiseksi. Jäteperäisiä polttoaineita tuotiin vuonna 2023 Suomeen Italiasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista, Puolasta ja Norjasta. Niiden tuonti Suomeen alkoi vuonna 2021. Kyseisiä jätteitä tuotiin vuonna 2023 jätesiirtolupien mukaisesti useisiin eri polttolaitoksiin, kuten Finnsementti Oy:n, Fortum Waste Solutions Oy:n, Lahti Energia Oy:n, Syklo Oy:n ja Vantaan Energia Oy:n laitoksiin. Jätteen tuojana toimi useissa tuonneissa Gemifin Oy. Jäteperäisiä polttoaineita tuotiin sekä jätteenpoltto- että rinnakkaispolttolaitoksiin.
Muutokset Suomen jätteenpolttokapasiteetissa ovat vaikuttaneet kansainvälisiin jätesiirtoihin
Jätesiirtoluvan vaativien jätteiden tuonti ja vienti ovat 2020-luvulla muuttuneet merkittävästi. Vielä vuosina 2018–2020 Suomesta vietiin kotitalouksista peräisin olevaa yhdyskuntajätettä vuosittain noin 60 000 tonnia ja kaupallista alkuperää olevaa yhdyskuntajätettä jopa 61 000 tonnia vuodessa hyödynnettäväksi polttolaitoksiin Viroon ja Ruotsiin. Vienti johtui siitä, että Suomessa ei ollut riittävästi polttokapasiteettia. Sittemmin Suomeen on rakennettu lisää jätteenpolttokapasiteettia ja kierrätyspolttoaineiden kysyntä on kasvanut, joten sekalaisen yhdyskuntajätteen viennille ei ole enää ollut perusteita. Markkinoihin on vaikuttanut myös puun ja puujätteen tuonnin loppuminen Venäjältä.
Jätteiden tuonnissa ja viennissä on viime vuosina tapahtunut myös muita muutoksia. Esimerkiksi rakennus- ja purkujätteen vienti on vähentynyt. Rakennus- ja purkujätettä vietiin vuonna 2023 Suomesta ulkomaille vajaat 8 000 tonnia. Käsitellyn puujätteen ja jäteöljyn tuonti sitä vastoin kasvoi vuonna 2023. Esimerkiksi käsiteltyä puujätettä tuotiin viime vuonna noin 57 000 tonnia. Eniten sitä tuotiin Belgiasta.
Suomen ympäristökeskuksen julkaisemat ennakkotiedot koskevat vain jätteitä, joiden tuonti tai vienti vaatii jätesiirtoluvan. Osa jätteistä luokitellaan ns. vihreiksi jätteiksi, joiden siirroista ei arvioida aiheutuvan haittaa ympäristölle. Niitä ovat esimerkiksi metalliromu, jätepaperi ja käsittelemättömän puun jäte. Ns. vihreitä jätteitä saa pääsääntöisesti siirtää EU:n jäsenmaiden ja OECD-maiden välillä ilman jätesiirtolupaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Hannele Nikander, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 456
Viestintäasiantuntija Eija Järvinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 242
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå17.12.2024 06:01:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat alla finländska kommuners konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från 2019. Enligt resultaten är kommunerna i Finland mycket långt ifrån hållbar konsumtion.
Kuntien kulutusperäiset päästöt kaukana kestävästä tasosta17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2019. Tulosten mukaan Suomen kunnissa ollaan hyvin kaukana kestävästä kulutuksesta.
Hushållen behövs för klimattalko - Den förnyade räknaren Klimatdiet.fi hjälper till att bedöma det egna koldioxidavtrycket17.12.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme