Suomen ympäristökeskus

Jätteiden tuonti Suomeen kasvoi vuonna 2023

Jaa

Jätesiirtoluvan vaativat kansainväliset jätesiirrot Suomeen kasvoivat merkittävästi viime vuonna. Jätettä tuotiin ennätyksellisen paljon, noin 310 000 tonnia.

Sumuinen loppusyksyn päivä Vuosaaren satamassa Helsingissä. Vasemmalla näkyy kirkkaanpunainen rekan perävaunu. Sen vierellä, kuvan etualalla, kävelee kaksi henkilöä keltaisissa huomiovaatteissa. Toisella lukee takin selässä Tulli, toisen selässä Suomen ympäristökeskus.
Suomen ympäristökeskus valvoo kansainvälisiä jätesiirtoja yhteistyössä mm. Tullin ja poliisin kanssa. Satamissa ja rajanylityspaikoilla tehtävien tarkastusten lisäksi Suomen ympäristökeskus tekee yritystarkastuksia yhteistyössä yrityksiä valvovien ympäristöviranomaisten kanssa. Okko Saastamoinen Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut ennakkotietoja vuoden 2023 sellaisista kansainvälisistä jätesiirroista, joilla on ollut jätesiirtolupa. Kansainvälisten jätesiirtojen toimivaltaisena viranomaisena Syke myöntää luvat vaarallisten ja muiden jätteiden maastaviennille ja maahantuonnille sekä kauttakululle.

Vuonna 2023 jätettä tuotiin Suomeen jätesiirtoluvilla ennätyksellisen paljon, noin 310 000 tonnia. Tuonti oli miltei kaksinkertainen vientiin nähden.

Huomattavin muutos vuoteen 2022 verrattuna oli jäteperäisten polttoaineiden tuonnin kasvu noin 180 000 tonniin eli lähes nelinkertaiseksi. Jäteperäisiä polttoaineita tuotiin vuonna 2023 Suomeen Italiasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista, Puolasta ja Norjasta. Niiden tuonti Suomeen alkoi vuonna 2021. Kyseisiä jätteitä tuotiin vuonna 2023 jätesiirtolupien mukaisesti useisiin eri polttolaitoksiin, kuten Finnsementti Oy:n, Fortum Waste Solutions Oy:n, Lahti Energia Oy:n, Syklo Oy:n ja Vantaan Energia Oy:n laitoksiin. Jätteen tuojana toimi useissa tuonneissa Gemifin Oy. Jäteperäisiä polttoaineita tuotiin sekä jätteenpoltto- että rinnakkaispolttolaitoksiin.

null
Lähde: Suomen ympäristökeskus

Muutokset Suomen jätteenpolttokapasiteetissa ovat vaikuttaneet kansainvälisiin jätesiirtoihin

Jätesiirtoluvan vaativien jätteiden tuonti ja vienti ovat 2020-luvulla muuttuneet merkittävästi. Vielä vuosina 2018–2020 Suomesta vietiin kotitalouksista peräisin olevaa yhdyskuntajätettä vuosittain noin 60 000 tonnia ja kaupallista alkuperää olevaa yhdyskuntajätettä jopa 61 000 tonnia vuodessa hyödynnettäväksi polttolaitoksiin Viroon ja Ruotsiin. Vienti johtui siitä, että Suomessa ei ollut riittävästi polttokapasiteettia. Sittemmin Suomeen on rakennettu lisää jätteenpolttokapasiteettia ja kierrätyspolttoaineiden kysyntä on kasvanut, joten sekalaisen yhdyskuntajätteen viennille ei ole enää ollut perusteita. Markkinoihin on vaikuttanut myös puun ja puujätteen tuonnin loppuminen Venäjältä.

Jätteiden tuonnissa ja viennissä on viime vuosina tapahtunut myös muita muutoksia. Esimerkiksi rakennus- ja purkujätteen vienti on vähentynyt. Rakennus- ja purkujätettä vietiin vuonna 2023 Suomesta ulkomaille vajaat 8 000 tonnia. Käsitellyn puujätteen ja jäteöljyn tuonti sitä vastoin kasvoi vuonna 2023. Esimerkiksi käsiteltyä puujätettä tuotiin viime vuonna noin 57 000 tonnia. Eniten sitä tuotiin Belgiasta.

Suomen ympäristökeskuksen julkaisemat ennakkotiedot koskevat vain jätteitä, joiden tuonti tai vienti vaatii jätesiirtoluvan. Osa jätteistä luokitellaan ns. vihreiksi jätteiksi, joiden siirroista ei arvioida aiheutuvan haittaa ympäristölle. Niitä ovat esimerkiksi metalliromu, jätepaperi ja käsittelemättömän puun jäte. Ns. vihreitä jätteitä saa pääsääntöisesti siirtää EU:n jäsenmaiden ja OECD-maiden välillä ilman jätesiirtolupaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Hannele Nikander, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 456

Viestintäasiantuntija Eija Järvinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 242

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:0295 251 072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Sumuinen loppusyksyn päivä Vuosaaren satamassa Helsingissä. Vasemmalla näkyy kirkkaanpunainen rekan perävaunu. Sen vierellä, kuvan etualalla, kävelee kaksi henkilöä keltaisissa huomiovaatteissa. Toisella lukee takin selässä Tulli, toisen selässä Suomen ympäristökeskus.
Suomen ympäristökeskus valvoo kansainvälisiä jätesiirtoja yhteistyössä mm. Tullin ja poliisin kanssa. Satamissa ja rajanylityspaikoilla tehtävien tarkastusten lisäksi Suomen ympäristökeskus tekee yritystarkastuksia yhteistyössä yrityksiä valvovien ympäristöviranomaisten kanssa.
Okko Saastamoinen Suomen ympäristökeskus
Lataa
Lähde: Suomen ympäristökeskus
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye