Selvitys: Astman vaikutukset elämään ja tuen tarve muuttuvat iän myötä
Astman kanssa pyritään elämään mahdollisimman normaalisti, mutta myös haasteita kohdataan, selvisi Allergia-, iho- ja astmaliiton syvähaastatteluilla toteutetussa selvityksessä.

Selvityksessä haastatellut astmaatikot tarkastelivat elämänkaartaan 1950–60-lukujen lapsuudestaan nykyhetkeen. Heidän kokemuksissaan nousi esiin, että astmaan sopeutuminen ja haasteet vaihtelivat ikäkausille tyypillisten muutosten myötä. Vaikutukset perhe-elämään, sosiaalisiin suhteisiin, koulutukseen, työuraan ja harrastuksiin arvioitiin kuitenkin pääosin hallittaviksi oikean hoidon ja lääkityksen avulla. Erityisesti työiässä lääkekorvaukset tukivat taloutta. Eläkeikäisillä epävarmuutta hoitoon toi tulotason, mutta myös korvausten pieneneminen.
Allergista oireilua oli esiintynyt osallistujilla usein jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Oireet eivät eristäneet, mutta eron ikätovereihin saattoi huomata rasittavammissa harrastuksissa. Tyypillisimmin astma oli diagnosoitu aikuisiällä hengitysvaikeuksien pahetessa.
Työterveydenhuolto oli keskeinen taho osallistujien oireiden vakavuuden ymmärtämisessä ja perusteellisessa tutkimisessa. Perusterveydenhuollossa ilmeni myös tilanteita, jolloin oli vaikeuksia saada muuta kuin akuuttia hoitoa. Hoitojatkumon kehittäminen olisi osallistujien mukaan tärkeää astmaatikon elämänlaadun ja terveyden kannalta. Lisäksi osallistujat mainitsivat seurannan, hoitohenkilökunnan ja potilaan ennakoivan vuoropuhelun ja monisairastavuuden huomioinnin edellytyksinä toteuttaa hoitoa kokonaisvaltaisesti.
Astmaatikoilla on eniten haasteita keski-iässä
Osallistujat kertoivat astman oireiden olleen pahimmillaan ja kirjon laajimmillaan keski-iässä. Oikean lääkityksen löytyminen helpotti, mutta vaati usein kokeiluja ja vaihdoksia. Aikuisiässä oireita alkoivat enenevästi laukaista esimerkiksi kodin tai julkisten paikkojen vahvat tuoksut, rakennusmateriaalit, työpaikkojen erilaiset pölyt sekä sisäilma. Moni jätti tässä vaiheessa oireilua aiheuttavia harrastuksia ja paikkoja elämänpiiristään pois.
Työpaikoilla astmaa sairastavat pyrkivät usein peittämään oireitaan ja välttämään sairauslomia. Eläkeiässä osallistujat kokivat löytäneensä uusia keinoja ja rauhallisempia harrastuksia hyvinvointinsa tueksi, mutta flunssan ja muiden sairauksien yhteisvaikutus astman kanssa alkoi huolettaa enemmän.
Osallistujille merkittävä tuki sopeutumisessa oli perheenjäsenten ymmärrys oireilua vahvistavista ja laukaisevista tekijöistä, jolloin niihin pystyttiin vaikuttamaan yhteisessä arjessa. Usean mukaan tilannetta helpottaisi laajemmin, jos mahdollisuuden mukaan vältettäisiin voimakkaiden tuoksujen tai eläinten tuomista työpaikoille tai yleisiin tiloihin, kuten vanhusten palvelutaloihin, päiväkoteihin ja jumppasaleihin.
Osallistujat toivoivat lisää yleistä tietoisuutta astman vaikutuksista. Hankalaa oireilua ei tule vähätellä, mutta toisaalta on tiedettävä, etteivät oireet tartu. Osallistujien tärkeänä viestinä nousi esiin, että he eivät olleet kokeneet astmaa elämäänsä määrittävänä tekijänä. Elämänkaaren ajoittaisiin haasteisiinkin oli löydetty keinot sopeutua.
Allergia-, iho- ja astmaliiton selvityksen syvähaastatteluilla toteutti InnoLink Research Oy marraskuussa 2023. Selvitys pohjautuu 10 henkilön kokemuksiin, joilla astma on diagnosoitu viimeistään 40-vuotiaana ja ovat nyt yli 60-vuotiaita. Selvitys on tehty Anne-Sofia Telvin rahaston tuella.
Allergia-, iho- ja astmaliitolla on ollut 80-luvulta lähtien omaa tutkimustoimintaa Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutissa. Nimi muutettiin luontoterveyteen painottuen Luontoterveyden osaamiskeskukseksi vuodenvaihteessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonto- ja ympäristöterveyden asiantuntija Tiina Vitikainen, Luontoterveyden osaamiskeskus, puh. 044 3433 932, tiina.vitikainen@allergia.fi
Kuvat


Linkit
Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Klimatförändringen ökar pollenallergier – risken för astma ökar12.3.2025 08:02:00 EET | Pressmeddelande
Symtom vid pollenallergi i Finland ökar i takt med att den globala uppvärmningen har förlängt pollensäsongen. Det är tillrådligt att behandla pollenallergi väl eftersom obehandlad allergisk rinit predisponerar för astma, betonar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Allergiveckan 17.–23.3.
Ilmastonmuutos lisää siitepölyallergioita – astman riski kasvaa12.3.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Siitepölylle oireilu Suomessa lisääntyy, kun ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölyallergiaa kannattaa hoitaa hyvin, koska hoitamaton allerginen nuha altistaa astmalle, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Allergiaviikolla 17.–23.3.
Anafylaksialapselle irtokarkkien ostaminen on harvinaista herkkua4.2.2025 07:12:00 EET | Tiedote
Irtokarkkien ostaminen on monessa lapsiperheessä arkinen asia. Vaikeasti ruoka-allerginen lapsi tai nuori voi siitä vain haaveilla, sillä irtokarkkihyllyillä voi vaania hengenvaara, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto 11.2. Anafylaksiapäivänä.
Näin huomioit allergisen ja astmaatikon jouluna10.12.2024 12:26:37 EET | Tiedote
Jouluun liittyy perinteitä, jotka voivat aiheuttaa allergiselle tai astmaatikolle ikäviä tilanteita. Joulukukka voi laukaista astmakohtauksen tai jouluruoka allergisen reaktion. Näillä vinkeillä huomioit allergisen ja astmaatikon joulun valmisteluissa.
ENJO-tuotteet valittiin vuoden 2024 parhaaksi Allergiatunnus-tuoteperheeksi29.11.2024 14:15:48 EET | Tiedote
Kuluttajat ovat äänestäneet ENJOn tuotemerkin vuoden 2024 parhaaksi Allergiatunnus-tuoteperheeksi. ENJO on tuotemerkki, joka on kehitetty kemikaalittomaan siivoukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme