Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi

Jaa

Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.

Generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämiseksi, Bosch ja Microsoft lisäävät yhteistyötä.

"Bosch haluaa tuoda tekoälysovellusten uuden ulottuvuuden ajoneuvoihin", toteaa Boschin hallituksen puheenjohtaja Stefan Hartung tämänvuotisessa Bosch Connected World (BCW) -kongressissa Berliinissä.

Tavoitteena on, että generatiivisen tekoälyn avulla ajoneuvot oppivat arvioimaan erilaisia tilanteita ja reagoimaan niiden mukaisesti. Parempaa liikenneturvallisuutta toivoo myös 60 prosenttia Bosch Tech Compass -tutkimuksen vastaajista. Bosch Tech Compass on Boschin eripuolilla maailmaa toteuttama kyselytutkimus teknologiasta ja tekoälystä.

Bosch ja Microsoft odottavat, että yhteistyö kehittää automatisoidun ajamisen toimintojen suorituskykyä niin, että generatiivinen tekoäly parantaa ajoneuvon käyttömukavuutta ja kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. Tavoitteen saavuttamisessa keskiössä on Boschin kattava ymmärrys ajoneuvoista ja ajoneuvokohtainen tekoälyasiantuntemus, samoin kuin Boschin pääsy ajoneuvojen anturitietoihin.

"Microsoft on innokas tutkimaan yhteistyömahdollisuuksia Boschin kanssa, koska se on sitoutunut turvallisempaan tiellä liikkumiseen. Haluamme olla edelläkävijöitä generatiivisen tekoälyn alalla", sanoo Uli Homann, Microsoftin CVP ja Distinguished Architect.

Nykyiset kuljettajaa avustavat järjestelmät pystyvät havaitsemaan ihmisiä, eläimiä, esineitä ja ajoneuvoja. Lähitulevaisuudessa generatiivinen tekoäly voi auttaa arvioimaan, voiko jokin tilanne johtaa onnettomuuteen. Generatiivinen tekoäly käyttää valtavia määriä dataa automaattisen ajamisen järjestelmien ”opettamiseen”, jotta järjestelmät oppivat tekemään parempia johtopäätöksiä. Ajoneuvo voisi esimerkiksi päätellä, onko tiellä oleva esine muovipussi vai vaurioitunut ajoneuvon osa. Tätä tietoa voidaan käyttää joko viestimällä suoraan kuljettajalle - esimerkiksi näyttämällä varoitusmerkkiä - tai ajoneuvo voi käynnistää tarvittavat toimenpiteet kuten jarruttamisen.

Bosch ja Microsoft ovat jo aiemmin tehneet yhteistyötä kehittäessään ohjelmistoalustaa autojen ja pilvipalvelun liitettävyyttä varten.

Generatiivinen tekoäly ja yhteistyö innovoinnin vauhdittajana

"Generatiivinen tekoäly edistää innovointia. Se voi muuttaa teollisuutta samalla tavalla kuin tietokoneen keksiminen", sanoo Tanja Rueckert, Boschin hallituksen jäsen, Chief Digital Officer. Tämä käy ilmi myös Boschin tekemästä Tech Compass -tutkimuksesta: 64 prosenttia vastaajista uskoo, että tekoäly on teknologia, jolla on eniten merkitystä tulevaisuudessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vain 41 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä vuosi sitten.

Bosch hyödyntää jo nyt monilla aloilla generatiivista tekoälyä tuotannosta toimistotyöhön. Bosch tekee yhteistyötä Microsoftin lisäksi useiden muiden kumppaneiden kuten AWS:n, Googlen ja Aleph Alphan kanssa.

Bosch-konsernin pääomasijoitusyksikkö Bosch Ventures investoi viime vuonna tekoäly-yritys Aleph Alphaan. Kumppanuus kantaa nyt ensimmäiset hedelmänsä Pohjois-Amerikassa: Bosch esittelee yhdessä Aleph Alphan kanssa kehittämäänsä tekoälyyn perustuvaa puheentunnistusta, joka ymmärtää ja vastaa vikapalvelupyyntöihin luonnollisen kielen käsittelyn avulla. Se tunnistaa murteet, aksentit ja tunnelman. Puheluun vastataan suoraan, jolloin kuljettajan odotusaika on lyhyt. Jopa 40 prosenttia puheluista voidaan käsitellä ja ratkaista automaattisesti; monimutkaisemmissa kysymyksissä robotti välittää olennaiset tiedot palvelukeskukseen.

2024 Bosch Tech Compass: tahdin määrääminen tekoälyn käytössä

Kun tekoälyä käytetään yhä useammilla elämänalueilla, ammatillisesta kehittymisestä tulee yhä tärkeämpää: näin ajattelee 58 prosenttia Bosch Tech Compass -selvityksen vastaajista. Bosch on edelläkävijä tekoälyn käytössä ja kannustaa siihen myös työntekijöitään. Vuonna 2019 Bosch käynnisti ohjelman, jonka tarkoituksena on aluksi kouluttaa noin 30 000 työntekijää tekoälyn käyttöön. Tähän mennessä noin 28 000 työntekijää on osallistunut ohjelmaan. Tätä ohjelmaa on täydennetty generatiivista tekoälyä koskevalla sisällöllä. Bosch on päivittänyt myös tekoälyä koskevaa eettistä ohjeistustaan generatiivisen tekoälyn osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Linkit

Bosch on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja

Boschin palveluksessa oli vuoden 2023 lopussa noin 428 000 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 91,6 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschilla on visio liikkumisesta, joka on kestävää, turvallista ja jännittävää. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Boschin strategisena tavoitteena on helpottaa elämää tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Bosch parantaa elämänlaatua kaikkialla maailmassa innovatiivisilla ja innostusta herättävillä tuotteillaan ja palveluillaan – yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 470 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 90 000 henkilöä 136 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 48 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye