Startup-yritysten rooli Suomen työmarkkinoilla on kasvanut merkittävästi
Suomen startup-yhteisö on julkaissut analyysin startup-yritysten roolista Suomen työmarkkinoilla käyttämällä Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistoja sekä Suomen startup-yhteisön arvioita startup-yritysten määrästä Suomessa. Analyysin mukaan Suomessa toimivat startupit ja startup-lähtöiset yritykset työllistävät jo yli 30 tuhatta henkilöä Suomen työmarkkinoilla.
“Arviomme mukaan vuonna 2021 Suomessa oli 1841 aktiivista startupia sekä startup-lähtöistä yritystä ja ne työllistivät Tilastokeskuksen rekisteriaineistojen perusteella jopa 31 000 henkilöä. Startup-ekosysteemin rooli Suomen yrityskentässä on jo todella merkittävä, eikä kyseessä ole pelkästään innovaatioita etsivä pieni yritysrypäs, vaan Suomen talouskasvulle merkittävä toimiala”, kertoo Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad.
Kansainvälisyys ominaista startuppeille
Startup-yritykset ovat kansainvälisiä ja monesti ne avaavat toimipisteitä Suomen ulkopuolelle kilpaillakseen osaavasta työvoimasta. Parhaiden tiimien rakentaminen tarkoittaa sitä, että osaajia pyritään rekrytoimaan paljon myös ulkomailta Suomeen.
“Tekemämme tarkastelun pohjalta näyttäisi siltä, että yksi viidestä Suomessa työskentelevästä henkilöstä startupeissa on syntyperältään ulkomaalaistaustainen. Ulkomaalaistaustaisten osuus vuonna 2021 oli yli 21 prosenttia, kun se vuonna 2013 oli vain 11 prosenttia. Kasvua tarkasteluvälillä on siis ollut yli 10 prosenttiyksikköä”, Zad kuvailee.
Koska ulkomaalaiset ja maahanmuuttajat ovat tilastojen valossa niin merkittävä osa startup-yritysten toimintaa Suomessa, maahanmuuttopolitiikka on todella keskeinen komponentit Suomessa toimivien startupien menestymisen kannalta. Mitä enemmän työvoimaa saatavilla, sitä menestyksekkäämpiä startupeja Suomeen saadaan.
Lisäksi startup-yrityksissä näyttäisi työskentelevän paljon tutkijakoulutuksen saaneita henkilöitä. Hieman alle neljä prosenttia startupien työvoimasta on tohtoreita tai lisensiaatteja. Tutkijoiden määrä todennäköisesti korostuu etenkin sellaisten startupien alkuvaiheessa, jotka kehittävät teknologisesti erittäin vaativia uusia tuotteita ja palveluita.
“Kokoamamme aineisto yhdessä muiden startup-ekosysteemin toimijoiden kanssa on ensimmäinen laatuaan, eikä käsittääkseni Suomessa ole aiemmin tutkittu startup-yritysten toimintaa vastaavilla tilastoaineistoilla. Kirjoitettu analyysi on ensimmäinen laatuaan ja vasta pintaraapaisu siitä, mitä aineistolla voidaan tehdä. Odotan innolla tulevia tutkimushankkeita, joissa hyödynnämme Suomessa kerättyjä laajoja rekisteriaineistoja”, kommentoi Zad.
Lue Suomen startup-yhteisön julkaisema analyysi kokonaisuudessaan tästä linkistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Youssef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comLinkit
Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Poliitikot jakavat startup-yhteisön näkemyksen: Startupit ovat Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä toimijoita – “Isossa kuvassa ei ole vielä jalkautunut päätöksentekoon”18.11.2024 13:49:09 EET | Tiedote
Menestyvät ja kasvuhakuiset startupit ovat yhä vahvemmin mukana varmistamassa, että meillä on hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Mm. tästä aiheesta keskusteltiin Visio 2040 -poliitikkopaneelissa 13.11. Paneelikeskustelu on julkaistu nyt kokonaisuudessaan.
Mediakutsu: Startup-yhteisön Visio 2040 -aiheinen poliitikkojen paneelikeskustelu 13.11 klo 7.45–9.006.11.2024 11:44:14 EET | Kutsu
Suomen startup-yhteisö tuo tällä kertaa poliitikot keskustelemaan Visio 2040:sta. Paneelikeskustelussa mukana ovat kansanedustajat Mika Poutala (kd), Timo Harakka (sd), Oras Tynkkynen (vihr), Saara-Sofia Sirén (kok), Sari Multala (kok) ja Markus Lohi (kesk).
Startup-yhteisön 10 ehdotusta Kasvuriihi-hankkeelle: Suomen tulee keskittyä tukemaan seuraavia kasvavia yrityksiä5.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpo on käynnistänyt Kasvuriihi-hankkeen uusien talouskasvua vauhdittavien toimenpiteiden ideoimiseksi. Suomen startup-yhteisö korostaa, että talouskasvun edellytyksiä tulee hakea innovatiivisista ja kasvua hakevista yrityksistä, sillä nimenomaan uudet teknologiayritykset määrittävät pitkälti tulevaisuuden menestyksemme.
Edtech Finland liittyy Suomen startup-yhteisöön – vahvempaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja oppimisteknologiatoimialan hyväksi28.10.2024 09:22:32 EET | Tiedote
Edtech Finlandin ja sen 60 jäsenyrityksen liittyminen osaksi Suomen startup-yhteisöä vahvistaa yhteistyötä startup-ekosysteemin eri toimijoiden välillä.
Startup-yhteisön analyysi: Suomen on koulutettava lisää tutkijoita, jotta suunnitellut panostukset t&k-toimintaan eivät valu hukkaa25.10.2024 10:16:37 EEST | Tiedote
Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet kasvattaa tutkimus- ja kehitys (t&k) -investointeja seuraavien vuosien aikana. Suomen startup-yhteisö pitää tärkeänä, että osaamistasosta ja koulutetun työvoiman saatavuudesta pidetään huolta, jotta investoinnit tulevat parhaiten hyödynnettäviksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme