Maan kasvukuntosopimus tukee kestävää maataloutta – ota käyttöön päivitetty sopimuspohja
Maan kasvukuntosopimus on maatalousmaan vuokrasopimukseen liitettävä vapaaehtoinen lisäosa, jonka avulla maanomistaja ja vuokralainen voivat sopia toimenpiteistä maan kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Sopimuspohja on valmisteltu ELY-keskuksessa ja päivitetty laajassa sidosryhmäyhteistyössä vuoden 2023 aikana. Sen käytöstä hyötyvät niin vuokrapellon viljelijä, maanomistaja kuin ympäristökin.

Maan kasvukunnosta on tärkeä pitää huolta aivan kuten muustakin omaisuudesta. Maan kasvukunnon ylläpitämisestä hyötyvät sekä vuokralainen että vuokranantaja: vuokralainen saa vuokrapellolta suurempaa satoa ja vuokranantajan omistuksessa oleva viljelysmaa säilyttää arvonsa. Lisäksi hyvässä kasvukunnossa oleva peltomaa kestää paremmin sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkäaikaista kuivuutta tai sateisuutta. Kasvukunnosta huolehtiminen tukee myös ympäristön tilaa ja kestävää maataloutta.
Maan kasvukuntosopimuksessa otetaan huomioon toimenpiteitä maan kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Sopimuspohjassa käsitellään erilaisia maanparannusaineita, kuten kalkkia ja kipsiä, sekä muita toimenpiteitä, kuten orgaanisten lannoitteiden käyttöä, nurmien viljelyä, suojavyöhykkeitä ja salaojitusta. Viljelijä voi valita toimenpiteistä omille lohkoilleen sopivat toimenpiteet. Sopimuksesta löytyy lisäksi ohjeita maan kasvukunnosta huolehtimiseen.
On kaikkien etu, että vuokrapeltojen kasvukunnosta pidetään huolta. Tällä hetkellä erot vuokrapeltojen ja maan omistajan viljelyksessä olevien lohkojen välillä ovat kuitenkin huomattavat.
– On tutkittu, että esimerkiksi vuokrapeltojen pH-arvo on huomattavasti matalampi kuin viljelijän omistuksessa olevilla lohkoilla. Liian alhaisen pH:n vuoksi kasvit eivät saa otettua maasta ravinteita, jolloin ne huuhtoutuvat herkemmin sateiden mukana vesistöihin, kertoo kehittämisasiantuntija Mailis Savela Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Maan kasvukunnon parantaminen on pitkäjänteistä työtä, eikä kaikkia vaikutuksia ole havaittavissa lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä vuokra-ajalla vuokralainen hyötyisi mahdollisimman paljon tekemistään sijoituksista maan kasvukuntoon. Peltomaan kasvukunnosta huolehtiminen on myös hyvä peruste vuokrasopimuksen jatkamiselle.
Sopimuksen voi täyttää sähköisesti
Sopimuksesta on saatavilla sekä pdf-versio, jonka voi täyttää sähköisesti, että Word-tiedosto. Sopimus on ladattavissa suomeksi ja ruotsiksi.
Kasvukuntosopimus löytyy myös ELY-keskuksen verkkosivuilta.
Jos vuokrasopimukseen kirjataan erikoisehtoja, jotka aiheuttavat kustannuksia vuokralaiselle, on hyvä löytää kompromissi kustannusten jakamisesta vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Kustannusten jakamisesta tulee sopia kirjallisesti vuokrasopimuksen laatimisen yhteydessä. Esimerkkejä kustannusten jakamisesta löytyy sopimuksen lopusta.
Päivitetty kasvukuntosopimus laadittiin yhteistyönä
Maan kasvukuntosopimus laadittiin alun perin Ravinneneutraalit kunnat (RANKU) -hankkeessa Turun kaupungin toimenpiteenä. Päivitetty sopimus on valmisteltu ELY-keskuksessa ja päivitetty laajassa sidosryhmäyhteistyössä. Työhön osallistuivat muun muassa Baltic Sea Action Group, MTK Varsinais-Suomi, Liedon maaseutupalvelut ja Valonia.
Lisätiedot:
- Mailis Savela, kehittämisasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 021 202 (8.3. saakka)
- Pekka Salminen, kehittämispäällikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 022 045
- Anni Karhunen, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0295 022 878 (11.3. alkaen)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme