Ensimmäinen lastenkardiologian professuuri Helsingin yliopistoon Lastentautien tutkimussäätiön tuella

Jaa

Helsingin yliopisto on perustanut lääketieteelliseen tiedekuntaan ensimmäisen lastenkardiologian professuurin. Tehtävässä on aloittanut 1.3.2024 lastenkardiologian dosentti Tiina Ojala. Professuuri on perustettu Lastentautien tutkimussäätiön viisivuotisella tuella.

Lastenkardiologian dosentti Tiina Ojala aloitti työnsä uudessa professuurissa, joka on perustettu Lastentautien tutkimussäätiön tuella.
Lastenkardiologian dosentti Tiina Ojala aloitti työnsä uudessa professuurissa, joka on perustettu Lastentautien tutkimussäätiön tuella. Kuva:Helsingin yliopisto / Helena Hiltunen

Lastenkardiologian professori, dosentti Tiina Ojala on hoitanut HUSissa lasten sydänsairauksia lähes 20 vuotta. Hänen erityisalaansa ovat sydänkuvantaminen ja sikiökardiologia. Ojalan tutkimus on keskittynyt synnynnäisten sydänvikojen diagnostiikan kehittämiseen ja sydänlihassairauksien tutkimukseen.

Pitkäjänteinen tutkimus ja kehitys vaativat resursseja

Lastentautien tutkimussäätiön puolen miljoonan euron rahoitus, joka jakaantuu viidelle vuodelle, mahdollistaa lastenkardiologian pitkäjänteistä tutkimusta ja opetusta.

  • Helsingin Yliopiston perustama lasten sydänsairauksien ensimmäinen professuuri tuo tärkeään työhön pitkäjänteisyyttä. Suomi on lastentautien tutkimuksen johtavia maita maailmassa juuri pitkäaikaisen ja systemaattisen työn ansiosta. Lastentautien tutkimussäätiön tehtävänä on luoda mahdollisuuksia tälle työlle, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman.

Uusi lastenkardiologian professori haettiin avoimen kansallisen hakumenettelyn avulla. Professori aloitti kautensa lääketieteellisessä tiedekunnassa 1.3.2024.

Lastentautien tutkimussäätiö rahoittaa myös hiljattain Tampereen yliopistoon perustettua lasten hematologian ja onkologian professuuria. Uuteen professuuriin valittiin lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri Olli Lohi, joka aloitti tehtävässään 1.1.2024Viisivuotisen professuurin rahoituksen mahdollistaa Lastenklinikan osasto 10:n lapsipotilaiden tukiyhdistys ry.

Intohimona kajoamattoman diagnostiikan kehittäminen

Viime vuosikymmeninä lasten sydänsairauksien ennuste on parantunut merkittävästi. Tiina Ojala on omistautunut kehittämään menetelmiä, jotka mahdollistavat tarkan diagnostiikan ilman tarvetta invasiivisille toimenpiteille, kuten nukutuksessa tehtäville tutkimuksille.

  • Tämä professuuri on valtavan hieno asia lastenkardiologialle. Olen innoissani uudesta tehtävästäni, jonka tavoitteena on edistää lasten sydänsairauksien tutkimusta, opetusta ja hoitoa kaikkialla Suomessa. Koen, että olen onnistunut tehtävässäni, kun saamme hyödynnettyä tutkimustuloksiamme potilaiden hoidossa ja näemme vaikuttavuuden. Tutkimustulosten hyöty on tärkeää saada jalkautettua kaikkialle Suomeen, potilaan asuinpaikasta riippumatta, hän sanoo.

  • Lapsen kannalta on aivan eri asia, tehdäänkö tutkimukset kajoavasti nukutuksessa vai päästäänkö samaan diagnostiikkaan lapsen katsoessa valitsemaansa elokuvaa magneettikuvauksessa. Tämä ei ainoastaan vähennä potilaan fyysistä kuormitusta, vaan myös lyhentää toipumisaikaa ja mahdollistaa potilaan nopeamman paluun normaaliin arkeen, Ojala jatkaa.

Hän painottaa työssään teknologian hyödyntämistä lapsipotilaiden hoidossa.

  • Tutkimme uusimpia tekniikoita, kuten edistynyttä kuvantamista ja tietokoneavusteista diagnostiikkaa, jotta voisimme tarjota entistä tarkempia ja samalla vähemmän kajoavia tutkimusvaihtoehtoja, Ojala kertoo.

Hän näkee intohimonsa kajoamattomaan diagnostiikkaan myös laajempana panoksena terveydenhuoltojärjestelmään.

  • Kun voimme tehdä tarkan diagnoosin ilman suurta fyysistä rasitusta, se paitsi helpottaa potilaan kokemusta, myös säästää resursseja.


Merkittävä taloudellinen tuki yliopistolle

  • Professuurin rahoittaminen on merkittävä taloudellinen tuki, joka kohdentuu erinomaisella tavalla juuri lasten kardiologiaan. Lastenkardiologian tutkimus on tiedekunnassamme vahvaa, ja siihen juuri perustuukin tämän professuurin saaminen meille Helsinkiin. Uusi professuuri lisää resursseja niin tutkimukseen, opetukseen kuin sydänlasten hoitoon, sanoo tiedekunnan dekaani Johanna Arola.


Lisätietoja:

Tiina Ojala, professori, Helsingin yliopisto, ylilääkäri, HUS
puh. 050 427 0558
tiina.h.ojala@hus.fi

 

Tor Bergman, hallituksen puheenjohtaja, Lastentautien tutkimussäätiö, puh. 040 555 4414

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 hakuun maaliskuun alusta lähtien29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 avautuvat haettavaksi 1. maaliskuuta. Vuodelle 2025 tarkoitettuja tutkimusapurahoja voi hakea koko maaliskuun ajan, ja hakuaika päättyy 31. maaliskuuta kello 23.59. ”Valtiontalouden tilanteen tiukentuessa säätiöiden rooli lääketieteellisten tutkimusten rahoittajana on vuosikymmenessä nopeasti kasvanut. Tämä näkyy myös saamiemme hakemusten määrässä: korkeatasoisten apurahahakemusten määrä on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvussa. Tavoitteenamme on vahvistaa lastentautien tutkimusta edelleen ja tukea alan tutkimushankkeita monipuolisesti.”, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman. Tutkimusapurahat on tarkoitettu lapsia ja nuoria koskevaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään tutkimushankkeille, kliinikkotutkijoille osa-aikaiseen tutkimustyöhön, post doc -apurahoina ulkomailla tapahtuvaan tutkimustyöhön sekä väitöskirjan tekijöille. Apurahoilla tuetaan pitkäkestoisia tutk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye