ASP uudistuu oikeaan suuntaan – viilattu ASP-järjestelmä tukee sekä ensiasunnon ostajia että asuntomarkkinoita
- Finanssiala ry (FA) ehdottaa muun muassa ASP-lainan enimmäislaina-ajan pidentämistä ja lyhennysvapaata koskevien sääntöjen joustavoittamista.
- FA kannattaa monia ympäristöministeriön ehdottamia suuntaviivoja uudistukselle ja näkee niissä myös täydennettävää ja tilaa uusille avauksille.
- On hyvä, että toimivaa ASP-järjestelmää kehitetään jatkuvasti yhdessä pankkien kanssa.
- Ensiasunnon ostajien lisäksi huippuunsa viritetty ASP-järjestelmä tukee myös asuntomarkkinoita ja taloutta.
ASP on pankkien ja valtion yhteinen vastaantulo ensimmäisen oman kodin hankinnassa. Ympäristöministeriö valmistelee paraikaa ASP-lainsäädännön uudistusta, jonka suuntaviivoja Finanssiala ry (FA) pitää hyvinä ja perusteltuina. FA ehdottaa muun muassa enimmäislaina-ajan pidentämistä ja lyhennysvapaata koskevien sääntöjen joustavoittamista.
”Nykyisellään järjestelmä on melko kankea ja monimutkainen. Yksinkertaisempi järjestelmä tekisi ASP:stä sopivamman monelle kotitaloudelle”, toteaa Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Kettunen.
Kettunen toteaa, että maksimilaina-aikaa tulisi nostaa 30 vuoteen nykyisestä 25 vuodesta. Myös valtiontakausajan tulisi yhdenmukaisuuden vuoksi olla 30 vuotta.
”Ensiasunnon ostajat ovat usein nuoria ja tulokehitys on vasta alkuvaiheessa. Pidempi laina-aika mahdollistaisi esimerkiksi säästämisen lainan takaisinmaksun rinnalla”, Kettunen perustelee.
Lisäksi lyhennysvapaita koskevat säännöt kaipaavat joustavoittamista.
”Kuten todettu, ASP-säästäjät ovat usein nuoria, joilla elämäntilanteet saattavat muuttua nopeasti esimerkiksi perhetilanteen takia, ja lyhennysvapaille voi olla tarvetta. Lyhennysvapaiden viilaaminen liittyy myös enimmäislaina-aikaan: nykyisellään lyhennysvapaan ottaminen voi nostaa lainan kuukausittaista maksuerää asiakkaalle liian suureksi, koska laina-aika ei voi pidentyä.”
Myös eri säästämismuotojen tarjoaminen lisäisi järjestelmän joustavuutta ja toiminnallisuutta. Perinteisen ASP-tilisäästämisen lisäksi FA suhtautuu positiivisesti rahasto- ja osakesäästämisen yhdistämiseen ASP-säästämiseen tilisäästämisen rinnalle. Asiaa tulisikin selvittää tarkemmin. Piensijoittamiseen kannustava lainsäädäntö tukisi suomalaisten varallisuuden kehittymistä ia ASPin kehittäminen tähän suuntaan voisi olla kannatettavaa, sillä se kannustaisi jatkamaan säästämistä ja sijoittamista asunnon ostamisen ohella.
Lainvalmistelun yhteydessä on väläytetty mahdollisuutta palauttaa vuosina 2009–2011 käytössä ollut asuntosäästöpalkkio. FA kannattaa asian selvittämistä. Palkkion uusi käyttöönotto voisi osaltaan lisätä ASP-järjestelmän houkuttelevuutta. Koska vanhaan asuntosäästöpalkkiomalliin palaaminen tuskin olisi käytännöllisin ja paras ratkaisu, kannattaisikin FA:n mielestä selvittää muita keinoja. Vaihtoehtoina voisi rahallisen palkkion maksamisen sijaan olla varainsiirtoveron alentaminen tai valtiontakauksen määrän korottaminen.
Piristystä asuntomarkkinalle
Kettunen muistuttaa, että ASP-järjestelmän kehittäminen nykyistä houkuttelevammaksi voisi vauhdittaa kauppaa asuntomarkkinoilla. ASP-tileillä on tällä hetkellä talletuksia yli miljardin euron edestä. Järjestelmän ehtojen parantamisella voisi potentiaalisesti olla merkittäväkin asuntokauppaa piristävä vaikutus.
”Ensiasunnon kauppa piristää usein suoraan muutakin asuntokauppaa: kun ASP-säästäjä ostaa ensiasunnon, sen myyjä voi lähteä ostamaan itselleen uutta asuntoa. Näin käynnistyy useamman asunnon myynnin ja oston ketju.”
Samoilla linjoilla on hallitusohjelma, jonka kirjauksen tavoitteena on turvata mahdollisuus ensiasunnon hankkimiseen ASP-järjestelmää kehittämällä. Ensimmäiset askeleet on jo otettu, sillä ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä korotetaan 1.4.2024 alkaen.
”Nyt on hyvä aika uudistaa ASP-järjestelmää palvelemaan paremmin ensiasunnon ostajia”, Kettunen summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi KettunenAsiantuntijaFinanssiala ry
Puh:+358 20 793 4217jussi.kettunen@finanssiala.fiJohannes PalmgrenMonimediatoimittaja
Puh:+358 20 793 4229johannes.palmgren@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Työmarkkinajärjestöt näyttivät jälleen kerran sopimisen voimansa eläkesovussa – toivottavasti se heijastuisi myös tes-neuvotteluihin22.1.2025 08:26:00 EET | Tiedote
"Eläkejärjestelmä vaatii säännönmukaista huoltoa. Se on järjestelmän luottamuksen tae. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat historian valossa onnistuneet varsin hyvin eläkeuudistuksen sovun löytämisessä. Tuore eläkeuudistusesitys osoittaa vahvasti, että yhteisesti sopimalla voidaan työmarkkinoilla saada aikaan tuloksia. Toivottavasti tämä sopimisen tahtotila heijastuisi myös tes-neuvotteluihin. Nyt tarvitsemme vaisuun taloustilanteeseen sopivan maltillisen palkkaratkaisun", Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi korostaa.
Sara Mella jatkaa FA:n puheenjohtajana – ”Laadukas sääntely lisää luottamusta”16.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Sääntelyn määrän hillinnän lisäksi on syytä kiinnittää huomiota sääntelyn laatuun ja vaikutusten arviointiin ennakolta, muistuttaa Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtajana jatkava Sara Mella Nordeasta. FA:n vuoden 2025 alussa aloittaneen hallituksen varapuheenjohtaja on Timo Ritakallio OP Ryhmästä. FA:n hallituksen tärkeimmät tehtävät ja hallituksen kokousten asialistat valmistelee vastaisuudessa työvaliokunta
Amerikkalaiset teknologiayhtiöt siivittivät sijoitusrahastoja hyviin tuottoihin – vuonna 2024 uutta pääomaa yli 9 miljardia euroa13.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin vuonna 2024 yhteensä 9,3 miljardia euroa uutta pääomaa. Rahastopääoman kasvuun vaikutti myös myönteinen markkinakehitys. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli joulukuun lopussa 184 miljardia euroa, kun se vuoden 2023 lopussa oli 149 miljardia. Kiinteistörahastoista lunastettiin vuonna 2024 yhteensä 285 miljoonaa euroa.
Muistutuskutsu: Talouden pyöreä pöytä: Vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia – millaisiin rahastoihin suomalaiset sijoittavat? 13.1.2025 klo 13.00-14.0010.1.2025 14:50:50 EET | Tiedote
Jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista sijoittaa rahastoihin. Miten sijoitusrahastot kehittyivät vuonna 2024? Miten maailman kriisit vaikuttivat pääomien liikkeisiin ja miltä näyttää tuleva vuosi? Mitä hyötyä kotimaisista rahastoista on kansantaloudelle?
Miustutuskutsu: Talouden pyöreä pöytä: Vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia – millaisiin rahastoihin suomalaiset sijoittavat? 13.1.2025 klo 13.00-14.008.1.2025 13:19:51 EET | Tiedote
Jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista sijoittaa rahastoihin. Miten sijoitusrahastot kehittyivät vuonna 2024? Miten maailman kriisit vaikuttivat pääomien liikkeisiin ja miltä näyttää tuleva vuosi? Mitä hyötyä kotimaisista rahastoista on kansantaloudelle?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme