Oulun yliopisto

Tulevaisuuden teknologiaa ja sen sovelluksia esitellään 6G-videoluentojen sarjassa

Jaa

Mitä 6G tarkoittaa teknisesti? Kuinka tekoäly on integroitu hajautettuun laskentaan tai kuinka vastaamme luotettavan, lyhyen viiveen tiedonsiirtohaasteisiin langattomassa tietoliikenteessä? Videosarjasta löytyy vastaukset ja runsaasti uutta tietoa ensimmäistä kertaa yhdestä paikasta.

Oulun yliopiston 6G Flagshipin johtaja, professori Matti Latva-aho huomauttaa raa´an tosiasian: vielä nykyäänkin kaksi miljardia ihmistä on irti mobiilimaailmasta. Kun yhteiskuntamme toiminnot nojaavat yhä enemmän digitalisaatioon, tämä kuilu tulee entistä räikeämmäksi, jos sitä ei pyritä poistamaan. Omassa puheessaan Latva-aho avaa, kuinka 6G:n tavoitteena on luoda maailma, jossa kaikki voisi olla osa internetin mahdollisuuksia ja hyötyä tehokkaista tietoliikenneyhteyksistä. 6G Talksissa puhuvat Oulun yliopiston 6G-tutkijat ja muutama valittu yrityselämän edustaja. Esityksiä on kaikkiaan jo 22 kappaletta ja sarja jatkuu.

6G-tutkimuksen pioneerit avaavat teknologian kehityksen ja tilan sekä tulevaisuuden eri näkökulmista. Luvassa on visionäärisiä oivalluksia, kun esityksissä sukelletaan syvälle teknologian tulevaisuuteen. Aihekokonaisuutta käsitellään monipuolisesti mukaan lukien koneoppiminen, semanttinen viestintä, tekoäly ja älykkyyden rooli laskennassa, IoT-verkkojen ja langattoman viestinnän tulevaisuus unohtamatta kestävää kehitystä ja uuden elektroniikan vaatimia täysin uusia materiaaleja.

Esimerkiksi esityksessään NTT DoCoMon johtaja Takehiro Nakamura kertoo näkemyksiään 6G:n tulevaisuudesta Japanissa. Hän peilaa ajatuksiaan Beyond 5G Promotion Consortiumin "Viesti 2030-luvulle" -julkaisuun, jossa käsitellään 5G:n nykytilan ominaisuuksia, teknologiatrendejä ja kyvykkyyttä.

6G Talks -sarjan tiedot löydät täältä: https://www.6gflagship.com/6g-talks/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye