Huonosti hoidettu siitepölyallergia lisää lapsen astmariskiä
Siitepölyallergisilla on kolminkertainen riski sairastua astmaan. Panostamalla erityisesti lasten siitepölyallergian hoitoon vähennettäisiin astmaan sairastumisia ja terveydenhoidon kustannuksia, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Allergiaviikolla 18.–24.3.

Huonosti hoidetun siitepölyallergian kehittyminen astmaksi on todennäköisempää lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Mitä paremmin lasten siitepölyallergiaa hoidettaisiin terveydenhuollossa, sitä vähemmän he sairastuisivat myöhemmin astmaan. Ja mitä harvempi sairastuu astmaan, sitä vähemmän tulee hoitokustannuksia yhteiskunnalle.
– Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa tehokkaasti aika pienillä kustannuksilla astmaan verrattuna. Jos lapselle puhkeaa astma, joudutaan häntä mahdollisesti lääkitsemään ja hoitamaan terveydenhuollossa koko loppuelämän ajan, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.
Suomessa astman ja astmaoireiden suorat hoitokustannukset olivat 205 miljoonaa euroa vuonna 2018. Suoria kustannuksia aiheuttavat vuodeosastohoito, avohoitokäynnit, matkat, lääkehoito ja kuntoutus.
Suositus on, että alle kouluikäisen allergialääkityksestä päättää lääkäri. Sitä vanhemmat lapset ovat yleensä itselääkityksen varassa. Haasteena on, että vanhemmat eivät välttämättä osaa arvioida, mikä olisi tehokkainta hoitoa lapsen siitepölyallergiaan.
Siitepölyallergia kuriin siedättämällä
Moni siitepölyallerginen hyötyisi siedätyshoidosta, sillä hoito vähentää allergisen oireita 80–90 prosenttia. Siedätyshoidossa osa tulee täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti. Suomessa siedätyshoitoa saavien määrä on kuitenkin pieni. Sitä sai vuonna 2021 noin 10 000 allergista.
– Olisi tärkeää, että siitepölyallergiaa sairastavat lapset pääsisivät helpommin siedätyshoidon arvioon. Monet lasten vanhemmat eivät kuitenkaan tiedä siedätyshoidon mahdollisuudesta. Eikä julkisessa terveydenhuollossa helposti ehdoteta sitä, Ijäs kertoo.
Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa. Hoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa saa niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa.
Siedätyshoidon muotoja on tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoito. Pistossiedätyshoitoa on tarjolla yli 5-vuotiaille sekä koivun siitepölyallergian että timotein siitepölyallergian hoitoon. Tablettisiedätyshoitoa voi saada yli 18-vuotiaat koivun siitepölyallergiaan sekä aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset timotein siitepölyallergiaan.
Siitepölyallergiaa sairastaa noin 20 prosenttia suomalaisista. Sen oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät.
Allergiaviikko on Allergia-, iho- ja astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista ja niiden hoidosta. Viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.3., jolloin liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Siitepölyallergisten haastattelupyynnöt: verkkoasiantuntija Anu Sauliala, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi
Katariina Ijäsasiantuntija, allergia, iho ja astma
Puh:040 188 1540katariina.ijas@allergia.fiKuvat

Linkit
Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Klimatförändringen ökar pollenallergier – risken för astma ökar12.3.2025 08:02:00 EET | Pressmeddelande
Symtom vid pollenallergi i Finland ökar i takt med att den globala uppvärmningen har förlängt pollensäsongen. Det är tillrådligt att behandla pollenallergi väl eftersom obehandlad allergisk rinit predisponerar för astma, betonar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Allergiveckan 17.–23.3.
Ilmastonmuutos lisää siitepölyallergioita – astman riski kasvaa12.3.2025 08:01:00 EET | Tiedote
Siitepölylle oireilu Suomessa lisääntyy, kun ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölyallergiaa kannattaa hoitaa hyvin, koska hoitamaton allerginen nuha altistaa astmalle, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Allergiaviikolla 17.–23.3.
Anafylaksialapselle irtokarkkien ostaminen on harvinaista herkkua4.2.2025 07:12:00 EET | Tiedote
Irtokarkkien ostaminen on monessa lapsiperheessä arkinen asia. Vaikeasti ruoka-allerginen lapsi tai nuori voi siitä vain haaveilla, sillä irtokarkkihyllyillä voi vaania hengenvaara, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto 11.2. Anafylaksiapäivänä.
Näin huomioit allergisen ja astmaatikon jouluna10.12.2024 12:26:37 EET | Tiedote
Jouluun liittyy perinteitä, jotka voivat aiheuttaa allergiselle tai astmaatikolle ikäviä tilanteita. Joulukukka voi laukaista astmakohtauksen tai jouluruoka allergisen reaktion. Näillä vinkeillä huomioit allergisen ja astmaatikon joulun valmisteluissa.
ENJO-tuotteet valittiin vuoden 2024 parhaaksi Allergiatunnus-tuoteperheeksi29.11.2024 14:15:48 EET | Tiedote
Kuluttajat ovat äänestäneet ENJOn tuotemerkin vuoden 2024 parhaaksi Allergiatunnus-tuoteperheeksi. ENJO on tuotemerkki, joka on kehitetty kemikaalittomaan siivoukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme