Heli Mäkelä: Kohtaa tunteesi rohkeasti ja elä levollisesti
Miksi moni pelkää tunteitaan? Asuvatko tunteet kehossamme? Kuinka omien tunteiden kanssa oikein tulee toimeen? Mitä hyötyä tunteiden tuntemisesta on? Miksi jotkut tunteet voivat nostaa meissä pintaan häpeää?
Heli Mäkelän uudessa Uskalla tuntea -kirjassa tarjotaan näkökulmia ja apuvälineitä tilanteisiin, joihin jokainen päätyy tunteidensa kanssa. Erilaisia tunnetaito-oppaita ja materiaaleja on toki runsaasti olemassa, mutta niissä harvemmin huomioidaan tunteiden kehollisuutta ja niiden yhteyttä hermostoon ja sen kehittymiseen. Mäkelän kirjassa kehollisuuden teema on keskeinen; tunteet eivät koskaan tule kohdatuksi vain järjellä.
”Hermostomme vaikuttaa tunteisiimme, ajatuksiimme, käyttäytymiseemme ja siihen, miten näemme maailman. Hermosto kantaa myös kaiken kokemamme ja traumamme. Kun oppii tutustumaan hermostoonsa ja vahvistamaan turvan tunnetta, tunteiden kohtaamiselle tulee tilaa”, toteaa kirjailija Mäkelä.
Toinen keskeinen teema kirjassa liittyy tunteiden analysoimisen ja tuntemisen eroon. Kun jotkut tunteet – usein lapsena kielletyt – aiheuttavat pelkoa, niitä pyritään ratkaisemaan analysoimalla ja järkeilemällä, kun Mäkelän mukaan oikea tapa olisi yksinkertaisesti mennä kohti ja tuntea ne. Muuten tunne ja sen takana oleva tarve jää kohtaamatta. Tämä kohtaamattomuus johtaa erilaisiin selviytymiskeinoihin kuten tunnesyömiseen, jatkuvaan kiireeseen ja suorittamiseen, päihteiden käyttöön tai tunteiden järkeilyyn.
Kirjassa käsitellään paljon sitä, kuinka lähellä tai kaukana ihminen elää omista tunteistaan. Joskus yhteyttä ei ole juuri lainkaan. Kun ihmisellä on hyvä yhteys tunteisiinsa, hän pystyy suhtautumaan myötätuntoisesti sekä omiin että toisten tunteisiin ja hän pystyy elämään tunteet läpi ilman niiden välttelyä tai mitätöimistä. Ihminen pystyy elämään levollisempaa elämää ja hänellä on vahvempi käsitys siitä, mitä hän haluaa ja mitä ei. Tunnetaitojen vahvistamiseen kirja tarjoaakin tiedon lisäksi monta käytännön tunneharjoitusta.
”Toivon, että kirja auttaisi ihmistä pysähtymään itsensä äärelle ja ohjautumaan yhä enemmän oman kehon viesteistä, hermoston hyvinvoinnista ja tarpeista käsin eikä kiireestä ja suorittamisesta käsin, kuten tällä hetkellä on hyvin yleistä”, Heli Mäkelä päättää.
Heli Mäkelä on vantaalainen sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness-ohjaaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja sekä hengitysterapeutti. Hän on kirjoittanut yhdessä Tiia Trogenin kanssa kirjan Tunteita päästä varpaisiin (2022).
Heli Mäkelä, Uskalla tuntea. Kirjapaja 2024. 208 s. Kansi Tiia Javanainen. ISBN 978-952-354-833-6. Kl 14.4. Ilmestyy maaliskuussa 2024.
Lisätietoja ja haastattelut: Heli Mäkelä | heli@kasvuntaika.fi
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden31.10.2024 08:17:00 EET | Tiedote
Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?
Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon20.8.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
”Aina se sama puro virtaa, mutta aina se löytää jotenkin eri tavalla uomansa.” Toimittaja ja muusikko Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin eli suomigospelin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina (Kirjapaja 2024). Haastatteluissa, aikalaiskuvauksissa ja valokuvissa suomigospelin tarinaa kertovat itse tekijät ja kokijat vuosikymmenten varrelta.
Johanna Mantere: Raskaudessa kasvaa sekä vauva että vanhempi14.8.2024 08:09:00 EEST | Tiedote
Lapsen odotus on kokonaisvaltainen matka, joka voi alkaa jo kauan ennen kuin viivat piirtyvät raskaustestiin. Raskaudenajan tukea hallitseva lääketieteellinen kieli korostaa terveyden seurantaa ja riskien hallintaa, mutta mitä kaikkea jää piiloon?
Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia7.5.2024 07:21:00 EEST | Tiedote
Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.
Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote
”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme