Tampereella otettiin rahataidot osaksi työhyvinvointia
Rahataidot ovat työhyvinvointia, se on ymmärretty Tampereen Ratinan Kiinteistömaailmassa. Siellä rahataitojen valmennus on osa tyky-päivätoimintaa, josta koko henkilökunta hyötyy.
”On tullut hyvää palautetta rahataitovalmennuksesta. Yleensä tyky-päivät keskittyy fyysiseen hyvinvointiin kuten urheiluun. Heitellään kahvakuulaa tai mennään ravintoneuvojan luo, selvittää”, Tommi Luosmala.
Hän on yrittäjänä Kiinteistömaailma Tampere Ratinassa, joka on yksi suuremmista Suomen toimipisteitä ketjussa. Se työllistää 17 henkeä.
”Tyky-päivät eivät saa olla samanlaisia, vaihtuvuus on hyvästä. Työhyvinvointia on nimenomaan se, että raha-asioiden kanssa ollaan sinut. Liikunnallisesta kehityksestä uskalletaan avoimemmin keskustella kuin omasta taloudellisesta kehityksestä”, jatkaa Luosmala.
Hän lisää, että kiinteistövälittäjillä on provikkapalkka ja epäsäännölliset tulot. Taloustaidot ovat erityisen tärkeitä alallamme, jotta talous ei ala stressaamaan. Käytännössä kiinteistönvälittäjän työ on hoitaa asiakkaan raha-asioita. Silloin rahataitovalmennusta on oltava myös itsellä, varsinkin näinä aikoina. Kulunut vuosi on ollut Luosmalan lähes kaksikymmenvuotisen uran haastavin.
Työrauha parantunut
Varapuun päävalmentaja Mikko Sjögren piti rahataitoihin perustuvan tyky-päiväkoulutuksen Kiinteistömaailma Ratinan väelle hyvin tuloksin.
”Mikon opetus on ollut selkää ja helppotajuista, ei ole ollut syyllistävä ote. Parhaimmillaan työnantaja tietää mitä työntekijälle kuuluu myös työajan ulkopuolella. Joskus on hyvä, että joku muu henkilö käy tietyt keskustelut läpi kuin työnantaja. Jos työnantaja laittaa kahvihuoneessa käden kollegan olkapäälle ja kysyy miten sun raha-asiat ovat tällä hetkellä? Se voi olla tungetteleva kysymys. Paraskaan fyysinen kunto ei auta, jos yökaudet jännittää kuinka taloudellisesti tulen toimeen”, havainnollistaa Luosmala.
”Rahataitojen valmennuksen hyöty on näkynyt työrauhana. Meille suomalaisille ei ole mikään itsetunto-ongelma ottaa personaltrainerilta tunteja tai golfopettajalta, ei hävetä ollenkaan. Oman talouden suunnitteluun kun hankkii asiantuntija-apua, niin saattaa hävettää, koska ajatellaan ettet osaa hoitaa raha-asioitasi”, tietää Luosmala.
Kuka on seppä syntyessään, miksi rahataidot pitäisi osata ilman opettelua, jo pelkkä ajatuskin on absurdi.
Luosmala kertoo karrikoidun esimerkin alaltaan.
”Kun nuori innokas kiinteistönvälittäjä aloittaa työnsä, niin ekat provikat kannetaan autoliikkeeseen ja maksetaan Bemarin osamaksu. Samalla kiinteitä kuluja on luoto. Ok, työn hedelmistä pitää nauttia. Pitää kuitenkin muistaa, että palkka ei ole sama joka kuukausi. Joskus on enemmän, joskus vähemmän ja siitä muodostuu keskiarvo. Ymmärrys siitä miten omaa taloutta kannattaa suunnitella omilla epäsäännöllisillä tuloilla on erityisen tärkeää. Kun tämä on ymmärretty, ei tule mailanpuristusefektejä ja paniikkia millä Bemarin osamaksut hoidetaan. Kun työntekijöiden talous on tasapainossa, se näkyy mielenrauhana ja sitä kautta myös työrauhana eli työhyvinvointina”, toteaa Luosmala.
Ennaltaehkäisevää tyky-toimintaan
”Jotta työterveysasiat yrityksissä pystytään hoitamaan kunnialla, on tehtävä ennaltaehkäisevä ohjelma seuraavalle viidelle vuodelle. Jaksamiseen, ihmissuhteisiin ja päihteisiin liittyvät ongelmat tulisi havainnoida mahdollisimman alkuvaiheessa, jotta työntekijä voidaan ohjata asianmukaiseen hoitoon. Nämä ohjeistukset löytyvät Työterveyslaitoksen sivuilta”, toteaa rahataitovalmentaja Mikko Sjögren Varapuusta.
Hän jatkaa, että ohjeistuksessa ei puhuta sanallakaan rahataidoista, vaikka ne jos mitkä eniten heikentävät ihmisen työhyvinvointia, jos sattuvat olemaan huonolla tolalla. Nyt on tieteellisesti todettu, että rahahuolet ovat terveysriski. Valveutuneimmat henkilöstöpäälliköt ottavat mukaan työhyvinvointikyselyyn myös taloustaidot.
”Jos rahahuolista ei kysellä, niin kuinka niihin voi vastata”, tuumaa Sjögren humoristiseen tyyliinsä.
Hän kertoo finassialalta esimerkin. Pankit kysyivät omilta asiakkailtaan haluavatko nämä rahataitovalmennusta osana työhyvinvointia. Tulokseksi saatiin, että moni haluaisi sitä tyky-päivillä tai työsuhde-etuna.
”Talousongelmat pitäisi olla ehdottomasti ennaltaehkäisevän suunnitelman piirissä. Kun raha-asiat eivät ole kunnossa, se vaikuttaa yöuniin, ja sitä kautta koko työpaikan kulttuuriin, varsinkin jos työpaikalla on useita, jotka kärsivät taloushuolista. Useiden tutkimusten mukaan yli 60 prosenttia huolettaa oma talous”, tietää Sjögren.
Työantajan pelko rahataitovalmennuksen suhteen on, että työntekijät pyytävät palkankorotuksia.
”Tietääkseni näin ei ole käynyt. Nimittäin suuremmat tulot eivät poista ongelmaa eli rahojen holtitonta käyttöä. Suuremmat tulot korreloivat suurempien menojen kanssa. Rahaa pitää oppia käyttämään siten, että siitä seuraa vaurastuminen. Mutta ensin on laitettava oma talous kuntoon. Ensimmäinen askel kaikessa tässä on laittaa oma mieli tukemaan raha-asioiden kuntoonlaittamista”, tietää Sjögren.
Siihen tarvitaan motiivi ja motiivilla on tapana kasvaa tulosten myötä.
Kiinteistövälittäjä Tiina Laulainen
”Olen tykännyt rahataitovalmennuksesta. Itselläni on rahoittajatausta, olen ollut pankissa töissä ja raha-asiat ovat tuttuja”, sanoo Laulainen.
Hän lisää, että kiinteistönvälittäjän työ on provikkapalkkaista ja siksi oman talouden suunnittelu on tosi tärkeää ja sitä kautta talouden ja varallisuuden hallinta. Vuodessa on kausivaihteluja, tuppaa toistumaan markkinatilanteesta huolimatta. On lihavia ja laihoja vuosia.
”Taloustaidot tässä ammatissa korostuu, että osataan laittaa sukanvarteen ja sijoittaa pahan päivän varalle.”
Laulainen huomauttaa, että taloustaidot eivät ole rakettitiedettä.
”Mä vertaan niitä siihen, miten pidät huolta terveydestäsi ja liikunnastasi. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, taloustaidot ovat niitä perusasioita, joita jokaisen on aina aika ajoittain kerrattava ja mietittävä uudestaan. Vertaan niitä siis syömiseen ja liikkumiseen. Kaikki tietää mitä pitäisi tehdä, mutta tuleeko tehtyä”, hän kysyy.
Laulaisen mukaan Mikon tyky-päivävalmennus oli silmiä avartavaa. Ehdottomasti kaikkien pitäisi mennä raharaitovalmennukseen, varsikin sellaiset ihmiset, jotka eivät koskaan ole olleet. Taloustaitojen opetus on tärkeää koulussa, mutta myös työelämässä. Varsinkin jos tulotaso on kiinni suhdanteista tai palkkataso vaihtelee. Suosittelen erityisesti yrityksille.
Hän myöntää, että oma talous on hallinnassa, sen on osoittanut viime vuosi.
”Puskurin ansiosta työpaikka on pysynyt, moni kollega on joutunut lähtemään. Olen ollut alalla viisi vuotta. On jo oma asiakaskanta. Tämä ala suorastaan vaatii, että puskurit on pakko olla kunnossa, vuosi kaksi menee sisään heitossa ennen kuin kiinteistönvälittäjän työllä alkaa elää”.
Taloushuolet rasittavat eniten terveyttä, nyt se on tieteellisesti todistettu HS:n tiedeartikkelissa.
Toimittajat saavat veloituksetta 39 €:n Työhyvinvointia rahataidoilla e-kirjan. Tilaa kirja Mikolta: mikko@varapuu.fi
Täältä löytyy seuraavat Varapuun tapahtumat.
Tervetuloa!
Lisätietoja:
www.varapuu.fi
Mikko Sjögren
040 555 4632
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Sjögren
040 555 4632
mikko@varapuu.fi
Kuvat
Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varapuu
Loma-asuntosijoittaminen à la Jenni Ohvanainen12.8.2024 07:03:00 EEST | Tiedote
Kuinka hevostytöstä kasvoi kosmopoliitti ilmailualan ammattilainen ja pääomasijoittaja, joka on erikoistunut laadukkaisiin vuokrahuviloihin?
Näin opit manageroimaan omaa talouttasi (Velat saataviksi artikkelisarja 3/3)29.7.2024 07:03:00 EEST | Tiedote
Tili tuli, tili meni on valitettavan yleinen rahan manageroinnin malli. Se voisi olla toisinkin tai pitääkin olla, jos mielii vaurastua. Miten manageroidaan taloutta, jotta siitä seuraa vaurautta ja taloudellista riippumattomuutta?
Velat saataviksi - vitsi vai tavoite? Osa 2(3) Eroon lainoista – opi vyörytystyökalun käyttö15.7.2024 07:01:00 EEST | Tiedote
On olemassa hyviä ja huonoja lainoja, mutta myös erittäin huonoja lainoja. Hyvät lainat kasvattavat omaisuutta, huonot vievät sitä. Huonot lainat syventävät talousahdinkoa, joten niistä on hankkiuduttava eroon pikaisesti. Tässä artikkelissa neuvotaan, kuinka huonoista lainoista pääsee eroon puolta lyhyemmässä ajassa Velkamurskaimen avulla.
Oman taloustilanteen perinpohjainen selvittäminen (Velat saataviksi artikkelisarja 1/3)1.7.2024 11:26:11 EEST | Tiedote
Tiedätkö tarkalleen mitä tienaat, kuinka paljon kulutat ja mihin rahasi menevät eurolleen? Ja tiedätkö miksi toimit raha-asioissa kuten toimit?
Velat saataviksi — vitsi vai tavoite?18.6.2024 13:23:33 EEST | Tiedote
Tästä artikkelista alkaa Velat saataviksi -artikkelisarja, jonka tarkoitus on opastaa kädestä pitäen, kuinka oma talous saadaan miinusmerkkisestä voitolliseksi. Tämä artikkeli kertoo vain pääperiaatteet. Seuraavat artikkelit aiheesta ovat syventäviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme