Tampereen yliopisto

Väitös: Tehohoidon hoitojaksojen määrä ei lisääntynyt koronaviruspandemian aikana Suomessa

Jaa

Koronaviruspandemia vaikutti monin tavoin Suomen terveydenhuoltoon. Vaikutukset kohdistuivat etenkin päivystyspisteisiin, leikkaustoimintaan ja tehohoitoon, joissa nähtiin paljon muutoksia pandemian aikana. Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Saara Jäntti tarkasteli koronapandemian vaikutuksia päivystyskäynteihin, päivystyksellisiin leikkauksiin ja tehohoitoon kolmessa suuressa sairaalassa Suomessa.

Saara Jäntti
Saara Jäntti Kuva: Rikhard Mäki-Heikkilä

Koronaviruspandemian myötä tuli voimaan useita laajasti koko yhteiskuntaan kohdistuvia rajoituksia, joilla pyrittiin ehkäisemään viruksen nopeaa leviämistä ja turvaamaan yhteiskunnan toimintaa poikkeusoloissa. Uudenlainen pandemia haastoi monin tavoin myös terveydenhuoltoa, jolta vaadittiin nopeita toimia terveydenhuollon resurssien ja toimintakyvyn turvaamiseksi. Elektiivistä leikkaustoimintaa sekä muuta kiireetöntä toimintaa supistettiin, terveydenhuollon henkilökuntaa ohjattiin uusiin työtehtäviin ja tehohoidon kapasiteettia lisättiin.

Saara Jäntti selvitti väitöskirjassaan koronaviruspandemian vaikutuksia ensiavun käyntimääriin, leikkaustoimintaan sekä tehohoidon hoitojaksoihin kolmessa suuressa sairaalassa Suomessa. Tutkimuksessa olivat mukana Tampereen yliopistollinen sairaala, Mikkelin keskussairaala ja Keski-Suomen keskussairaala.

– Koronaviruspandemian aikana ihmisiä neuvottiin välttämään tarpeettomia päivystyskäyntejä ja hakeutumaan päivystysarvioon vain välttämättömissä tilanteissa. Tämä näkyi ensiapupisteissä käyntimäärien vähenemisenä. Sulkutilan julistamisen jälkeen keväällä 2020 ensiapukäynnit vatsakivun, selkäkivun ja aivovammojen vuoksi vähenivät. Käyntimäärät palasivat aiemmalle tasolleen heti sulkutilan päätyttyä, Jäntti kertoo.

Kasvavaan koronaviruspotilaiden määrään varauduttiin Suomessa perumalla kiireettömiä leikkauksia ja kohdistamalla terveydenhuollon resursseja päivystyspisteisiin ja tehohoitoon. Jäntin väitöstutkimuksen tulosten mukaan päivystyksellisten vatsa- ja selkäleikkausten määrät eivät muuttuneet pandemian myötä verrattuna aiempiin vuosiin. Neurokirurgisissa leikkauksissa pientä laskua nähtiin päivystysleikkausten osalta.

– Yllättävä tulos tutkimuksessamme oli, että tehohoidon hoitojaksojen määrä väheni koronaviruspandemian aikana vuonna 2020 verrattuna aiempiin vuosiin. Vuonna 2021 tehohoidon hoitojaksojen määrä oli samalla tasolla aiempiin vuosiin nähden. Lisäksi vain 3 % kaikista tehohoidossa tutkimusvuosina hoidetuista potilaista oli tehohoidossa koronavirusinfektion vuoksi, Jäntti toteaa.

– Nämä ovat tärkeitä havaintoja mahdollisia tulevaisuuden pandemioita ajatellen. Pandemian ja muiden kriisitilanteiden aikana ihmiset sairastuvat myös muihin tauteihin, ja päivystystä sekä tehohoitoa kuormittavat muutkin käyntisyyt kuin ajankohtainen taudinaiheuttaja. On tärkeää pyrkiä turvaamaan terveydenhuollon normaalit päivystysresurssit sekä leikkaustoiminta myös tulevaisuuden pandemioissa, Jäntti sanoo.

Saara Jäntti on kotoisin Varkaudesta ja valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2023. Tällä hetkellä hän työskentelee terveyskeskuslääkärinä Rovaniemellä.

Väitöstilaisuus perjantaina 5. huhtikuuta

Lääketieteen lisensiaatti Saara Jäntin kirurgian ja ortopedian alaan kuuluva väitöskirja Provision of Acute Care Services During the COVID-19 Pandemic in Finland tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 5.4.2024 kello 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Markku Kuisma Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Ville Mattila Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saara Jäntti
saara.jantti@tuni.fi

Kuvat

Saara Jäntti
Saara Jäntti
Kuva: Rikhard Mäki-Heikkilä
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye