Laajaa tukea kosteikkojen kunnostukseen — Vesilinnut kiittävät
SOTKA-kosteikot-hanke on saanut kansainvälistä ja kansallista rahoitusta kosteikoiden kunnostukseen, mikä auttaa taantuneita vesilintuja ympäri Euroopan.
Suomen riistakeskuksen kosteikkohanke on saanut kosteikkojen toteuttamiseen kuluvalle vuodelle 125 000 euron rahoituksen maa- ja metsätalousministeriöltä. Irlannista kuultiin ilahduttavia uutisia: kansallinen metsästäjäjärjestö haluaa tukea suomalaista kosteikkotyötä 25 000 eurolla Waterfowlers Network -säätiön kautta. Lisäksi Suomen riistanhoito-säätiön avulla saadaan kosteikkoja kunnostettua.
Tällä hetkellä hanke kattaa lähtökohtaisesti kohteiden suunnittelukustannukset ja toteutus tapahtuu talkootyöllä, sponsorirahoituksella tai muulla rahoituksella, kuten maa- tai metsätalouden rahoituksilla.
- Tälle vuodelle saatu toteutuksen rahoitus on ilouutinen, jonka myötä edistämme suunnitelmia kaivinkonetyöksi ja sitä myöten kosteikkokeitaiksi. On upeaa, että Suomessa tehtävää elinympäristötyötä arvostetaan, kertoo projektipäällikkö Mikko Alhainen.
Kosteikot tuottavat tulosta
Kosteikot tarjoavat erinomaisia pesimä- ja ruokailualueita vesilinnuille. Kosteikko vaikuttaa paikallisesti ja määrän kasvaessa merkitys kasvaa. Luonnonvarakeskus tutkii yhdessä suomalaisten yliopistojen ja ruotsalaisten tutkijoiden kanssa erityyppisten ja -ikäisten rakennettujen ja kunnostettujen kosteikkojen merkitystä vesilintukannoille. Merkittävä osa tutkimuskosteikoista on valmistunut Suomen riistakeskuksen hankkeissa.
- Monet uusista SOTKA-kosteikoista ovat huippukohteita myös uhanalaiselle ja vaateliaalle lajistolle, kuten jouhisorsalle, haapanalle, ja mustakurkku-uikulle. Esimerkiksi käytöstä poistetuille turvetuotantoalueille perustetuilla kosteikoilla havaitsimme paikoin poikkeuksellisen hyvin vesilintupoikueita, kertoo erikoistutkija Andreas Lindén Luonnonvarakeskuksesta.
Lähes 700 hehtaaria kunnostettua kosteikkoelinympäristöä
Kohteet, joihin vuoden 2024 toteutusrahoitus suunnataan, valitaan hankkeessa suunnitteluun tulevien kohteiden joukosta. Aiemmin vastaavanlaista kansainvälistä rahoitusta on saanut Korpinurmen SOTKA-kosteikko Ilomantsissa. Entinen turvetuotantoalue kunnostettiin kosteikoksi tanskalaisten, hollantilaisten ja isobritannialaisten metsästäjien tuella.
- Laaja-alaisella ja jatkuvalla työllä vaikutamme vesilintukantoihin – se vaatii pitkäjänteisyyttä, rahoitusta ja työtä yhteistyössä maanomistajien ja paikallisten toimijoiden kanssa. Kaiken keskiössä ovat maanomistajat, jotka laittavat myös omaa rahaansa ja aikaansa kosteikkoihin, sanoo Alhainen.
Vuonna 2020 alkaneessa hankkeessa on tähän mennessä toteutettu noin 645 hehtaaria kosteikkoelinympäristöä 44 kohteessa ympäri Suomen. Vuosina 2023–2024 hankkeessa suunnitellaan vähintään 40 laaja-alaista poikue-elinympäristöä. Kustannustehokkuus ja maanomistajalähtöisyys ovat hankkeen kulmakiviä, jotka edistävät sitoutumista kosteikoiden hoitoon.
Luontokadon torjuntaa Helmi-ohjelmassa
SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteiseen Helmi-ohjelmaan, jossa vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta vuosina 2021–2030. Hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintujen elinvoimaisuus ja siten hidastaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä auttamalla maanomistajia, metsästäjiä ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kosteikkoja hyviksi vesilintujen poikue-elinympäristöiksi.
Lisätietoja:
Yhteyshenkilöt
Mikko AlhainenErikoissuunnittelija
Puh:029 431 2401mikko.alhainen@riista.fiKuvat
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa22.11.2024 06:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa18.11.2024 11:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen8.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme