Kata pöytään kotimainen pääsiäinen
Pääsiäinen katkaisee talven selän, ja aurinko sekä sulava maisema lisääntyvine valoineen antavat jo lupauksen uudesta kasvukaudesta. Pitkät vapaat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta oman maun mukaan. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.

Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku
Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Vanha mielikuva villan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan, sillä lampaanliha on miellyttävän makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa pyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi.
Pääsiäispöytään sopii myös herkullinen naudan paisti
- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Siivonen vinkkaa vaalean lihan ystävää kokeilemaan tuttujen suosikkien uusia muotoja: kokonaista broileria suikaleiden sijaan, mehukkaita ja monikäyttöisiä possun fileitä tai maukasta kalkkunaa.
Kasviksia monipuolisesti
Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille.
Tuoreyrttien laaja valikoima
- Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja – kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen, kehottaa Siivonen.
Mitä sitten jälkkäriksi?
Ruokahetken tai kahvihetken kruunaa makeat herkut. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana.
- Pääsiäisleivonnaisten valmistaminen perheen kesken on iloista puuhaa, ja pienimmätkin voivat osallistua rikkomalla kananmunan tai mittaamalla jauhoja sopivan määrän, kertoo Siivonen.
Muista Hyvää Suomesta -merkki
Kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotoisa nimi tai termi, kuten ”aito”, ei välttämättä takaa raaka-aineen kotimaisuutta. Jos Hyvää Suomesta -merkkiä ei löydy, kannattaa kurkata pakkauksen toiselle puolelle selvittääkseen lihan tai maidon alkuperän, samoin kuin vihannesten osalta.
Sirkkalehti – kotimaisten yrttien, kasvisten ja vihannesten alkuperämerkki
Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.
Herkullisen pääsiäisen vinkkilista:
- Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä.
- Mikään ruoka ei ole pakollinen tarjottava. Varaa juuri sitä, mistä teidän seurue nauttii, ja mikä tulee syödyksi.
- Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
- Laajenna perspektiiviä: koska viimeksi kokkailit härkäpavuista, leseistä, smetanasta, kotimaisesta tuorejuustosta, tuoreista yrteistä tai vaikkapa lampaanlihasta? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla uusia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
- Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiKaija Stormbomviestinnän asiantuntija
- maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys,
elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme