Sähköaita suojaa mehiläistarhoja karhuilta
Karhut aiheuttavat vuosittain merkittävää vahinkoa mehiläistarhaukselle. Talviunilta heräilevät eläimet ovat nälkäisiä, ja osa niistä yrittää täyttää vatsansa rosvoamalla mehiläispesiä. Tarhoja suojaavat sähköaidat tulee huoltaa ennen karhujen heräämistä.
Suomen riistakeskus on yhdessä Suomen Mehiläishoitajain Liiton kanssa kehittänyt mehiläistarhojen suojausmenetelmiä. Sähköaita on todettu toimivaksi ja kustannustehokkaaksi menetelmäksi. Sähköiskun saanut karhu kunnioittaa yleensä sähköaitaa ja jättää mehiläispesät rauhaan.
- Karhu on viisas eläin; huoltamaton tai virraton sähköaita ei estä karhua, kertoo riistasuunnittelija Teemu Lamberg Suomen riistakeskuksesta.
Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt Suomen riistakeskukselle erityisavustusta suurpetovahinkojen ennalta ehkäisyn suojausmateriaalien hankintaan. Lukuun ottamatta virtalähdettä, sähköaitatarvikkeet ovat mehiläistarhaajalle maksuttomia. Tarhaaja voi tilata aitapaketteja Farmcomp Oy:stä.
Aitojen lisäksi mehiläisvahinkojen estämisessä käytetään väliaikaisena ratkaisuna äänikarkotteita. Niiden toivotaan pitävän karhut poissa vahinkokohteelta, kunnes tarha saadaan suojattua varsinaisella sähköaidalla.
- Äänikarkotekokeilut jatkuvat tänä keväänä. Mehiläistarhoille asennetaan äänikarkotteita yhdessä riistakameroiden kanssa, jotta mahdollinen vaikutus saadaan dokumentoitua, Lamberg kertoo.
Mehiläispesien karhuvahingot
Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan karhukanta on vahvistunut ja karhut ovat levittäytyneet koko Suomen alueelle. Ne aiheuttavat vuosittain merkittävää vahinkoa mehiläistarhaukselle. Vuonna 2023 karhun tekemiä vahinkoja korvattiin noin 130 000 eurolla. Karhukannan vahvistuessa myös vahinkojen ennakoidaan kasvavan.
- Kaikki karhut eivät ole kiinnostuneita mehiläispesistä, mutta jotkut yksilöt ovat oppineet niiden hyödyntämiseen ravintona. Suurimmat vahingot syntyvät keväällä, kun karhut lähtevät talvipesistään sekä syksyllä, kun ne tankkaavat ravintoa talvilepoa varten, Lamberg kertoo.
Suomessa on arviolta kolmisen tuhatta mehiläistarhaajaa. Karhun aiheuttamien vahinkojen määrä kasvaa alueilla, joilla on paljon mehiläistarhoja.
Vahingon tapahduttua siitä tulee ilmoittaa välittömästi alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Vahingonkorvausta voivat hakea kaikki tarhaajat. Vahinkokorvaushakemuksen voi lähettää sähköisesti Ruokaviraston Vipu-palvelussa. Kalenterivuoden aikana yhteensä yli 170 euron suuruiset vahingot korvataan täysimääräisesti.
Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan metsissämme liikkuu 1670–1815 yli vuoden ikäistä karhua.
Aitausohjeet mehiläistarhoille: https://hunaja.net/mehilaistarhaus/karhut/aitausohjeet-mehilaistarhoille/
Vipu-palvelu: https://vipu.ruokavirasto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Lamberg, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2212
Maritta Martikkala, mehiläishoidon neuvoja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto
p. 050 303 0890
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
Den tidiga våren väcker björnarna – så skyddar du biodlingen mot skador19.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Björnarna börjar vakna ur vintersömnen, och hungriga individer kan orsaka skador på biodlingar. Det effektivaste skyddet är elstängsel, vars funktion är viktig att säkerställa inför våren. Biodlare kan beställa stängseltillbehör avgiftsfritt.
Aikainen kevät herättää karhut – näin suojaat mehiläistarhasi vahingoilta19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Karhut heräilevät talviuniltaan, ja nälkäiset yksilöt voivat aiheuttaa vahinkoja mehiläistarhoille. Tehokkain suojakeino on sähköaita, jonka toimivuus on tärkeää varmistaa kevään kynnyksellä. Mehiläistarhaajat voivat tilata aitatarvikkeet maksutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme