Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

De områden som har meddelats ett föreläggande är Birkaland (Pirha), Egentliga Finland (Varha), Egentliga Tavastland (Oma Häme), Kajanaland, Lappland, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten (Soite), Norra Karelen (Siun sote), Norra Savolax, Norra Österbotten (Pohde), Päijänne-Tavastland, Satakunta, Södra Österbotten och Österbotten.
Dessutom uppmanar Valvira Kymmenedalens välfärdsområde och Södra Savolax välfärdsområde (Eloisa) att så fort som möjligt ordna tillgången till icke-brådskande specialiserad vård inom sitt respektive område på det sätt som avses i lagen. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.
Tillsynen inleddes i juli 2023. Enligt lagen ska icke-brådskande specialiserad vård inledas senast inom sex månader efter att behovet av vård har konstaterats.
Egenkontroller har gjorts
Enligt lagen om tillsynen över social- och hälsovården är egenkontroller inom välfärdsområdena den primära tillsynsformen, och egenkontroller har även gjorts. Enligt redogörelser från tillsynsobjekten har de försökt åtgärda läget, till exempel genom att utveckla verksamheten, rekrytera och hyra personal, använda köpta tjänster och servicesedlar, hyra verksamhetslokaler och samarbeta med andra aktörer samt med merarbete och övertidsarbete. Utmaningen har ändå varit att personalbristen kontinuerligt förvärrats, finansieringen varit otillräcklig, befolkningen åldrats och det allmänna behovet av icke-brådskande specialiserad vård ökat. Dessutom återspeglas coronapandemin fortfarande.
”När egenkontrollen visar sig vara otillräcklig, ingriper tillsynsmyndigheten i läget genom de metoder som lagen tillåter. Föreläggande och uppmaning är metoder som lagen om tillsynen över hälso- och sjukvården ger tillsynsmyndigheten för att ingripa i en verksamhet som strider mot lagen eller i brister och missförhållanden som äventyrar patientsäkerheten”, säger direktör Helena Mönttinen.
Tillsynsmyndigheten har gett välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen gott om anvisningar om egenkontroll. I mars 2023 fick de en anvisning om kontroll av att maximitiderna för tillgång till vård inte överskridsEgenkontroller var även föremål för en planenlig tillsyn under 2023. Då gjorde tillsynsmyndigheten styrnings- och utvärderingsbesök och underströk att egenkontroller var den primära tillsynsformen.
Nyckelord
Kontakter
Helena MönttinenAvdelningen för social- och hälsovård
Tel:+358 295 209 404helena.monttinen@valvira.fiLänkar
Information om publicerare
Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.
Valvira
PB 43
00521 Helsingfors
valvira.fi

Följ Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Soteris handläggningstider påverkar inte inledningen av verksamheten för tjänsteproducenter som arbetar ensamma3.4.2025 12:59:19 EEST | Pressmeddelande
I och med den temporära regleringen i lagen om tillsynen över social- och hälsovården är handläggningstiden för registreringsprocessen för tjänsteproducenter som arbetar ensamma inte längre lika betydande som tidigare. Tack vare den temporära regleringen kan tjänsteproducenter som arbetar ensamma och som omfattas av den inleda sin verksamhet genast efter att de har lämnat registreringsansökan till myndigheterna, och behöver inte vänta på ett registreringsbeslut innan de inleder verksamheten. Även ändringar i verksamheten kan genomföras genast efter att ansökan har lämnats in.
Klart fler personer förlorade yrkesrättigheter inom social- och hälsosjukvården jämfört med året innan14.1.2025 14:14:12 EET | Pressmeddelande
Jämfört med året innan förlorade ett större antal yrkeutbildade personer inom social- och hälsovården sin rätt att utöva yrke 2024. Sammanlagt 132 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården förlorade sin yrkesrätt genom beslut av tillsynsnämnden, medan motsvarande siffra året innan var 91.
Ändringen i alkohollagen ökar den grå ekonomin10.10.2024 15:36:26 EEST | Pressmeddelande
I Finland har man strävat efter att minska alkoholens skadeverkningar särskilt med hjälp av detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, tillståndssystemet och en effektiv myndighetstillsyn. Om regeringens lagförslag om att tillåta leverans av alkoholdrycker skulle träda i kraft skulle det försvaga alla dessa metoder för att minska alkoholskadorna, berättar Valviras överinspektör Aleksi Halme i sitt nya blogginlägg.
Många tillverkare av tobaks- och e-cigarettprodukter försummade sina betalningar 202323.9.2024 09:01:50 EEST | Pressmeddelande
Tillverkare eller importörer av tobaks- och e-cigarettprodukter ska innan en ny produkt kommer ut på marknaden lämna in en anmälan om produkten till EU:s gemensamma anmälningsportal och betala anmälningsavgiften. 62 procent av tillverkarna och importörerna av tobaksprodukter, såsom cigaretter och cigarrer, betalade sin anmälningsavgift i Finland i fjol. I fråga om elektroniska cigaretter är situationen särskilt dålig, då 86 procent av tillverkarna och importörerna lät bli att betala sin anmälningsavgift.
Valvira motsätter sig tillåtandet av leverans av alkoholdrycker3.9.2024 12:18:46 EEST | Pressmeddelande
Social- och hälsovårdsministeriet har bett Valvira om ett utlåtande om regeringens proposition om ändring av alkohollagen. I propositionen föreslås att det i fortsättningen ska vara möjligt att leverera alkoholdrycker från ett detaljhandelsställe till beställaren med ett separat leveranstillstånd för alkoholdrycker. Valvira understöder inte att leverans av alkoholdrycker från detaljhandelsställen tillåts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum