Hammaslääketieteen tutkimukseen jaettiin 248 000 euroa apurahoja
Hammaslääketieteelliseen tutkimukseen jaettiin 248 000 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 37:lle alan tukijalle tai opiskelijalle. Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian, Suomen Hammaslääketieteen Säätiön, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahaston ja yhteistyökumppaneiden apurahoilla tuetaan tutkimusta ja uusien hoitojen kehittämistä laajasti eri hammaslääketieteen aloilla.
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian koordinoimassa tutkimusapurahajaossa halutaan edistää tutkimustyön jatkuvuutta, ja samalla tukea myös tutkimusuransa alussa olevia tutkijoita. Keskeinen peruste rahoituspäätöksessä on hakemusten tieteellinen taso.
– Pyrimme tukemaan nuoria tutkijoita, mutta hakemuksia arvioitaessa mennään tiede edellä. Tuemme mahdollisuuksien mukaan jokaista hammaslääketieteellistä, rekisteröityä väitöskirjahanketta jossain tutkimuspolun vaiheessa, kertoo apurahahakemuksia arvoivan Apollonian asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja Timo Peltomäki.
Tarkoituksena on tukea monipuolisesti suomalaista hammaslääketieteen tutkimusta ja koko suun terveydenhoidon tutkimuskenttää. Apurahat jaetaan useammalle hankkeelle, jolloin rahoitus on luonteeltaan kannustavaa. Suurimmilla yksittäisillä apurahoilla (15 000 €) tuettiin tänä vuonna professori David Ricen pitkittäistutkimusta oikomishoidon alalta (Helsingin yliopisto) ja professori Satu Lahden tutkimusta hammashoitopelon kehittymisestä (Turun yliopisto).
Suurin apuraha väitöskirjatyöhän myönnettiin Nuoren tutkijan apurahana (12 000 €) Ella Brandtille Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimuksensa käsittelee pään ja kaulan alueen sädehoidon haittavaikutuksia suun kiinnityskudoksiin. Tutkimuksessa etsitään myös merkkiaineita, jotka kertoisivat suun kiinnityskudosten tilanteesta sädehoidettavilla potilailla.
– Merkkiaineiden avulla voisimme entistä paremmin tunnistaa kiinnityskudoksen varhaisen tulehduksen sädehoidettavilla potilailla. Näin voisimme vähentää sädetetyn leuan hankalia tulehduskomplikaatioita. Aihetta tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa tästä näkökulmasta, kertoo väitöstutkija Ella Brandt.
Edelliseen apurahakierrokseen verrattuna tutkimusapurahahakemusten määrä väheni hieman, mutta oli samalla tasolla kuin vuosina 2022 ja 2021. Tänä vuonna myönnettiin seitsemän opiskelija-apurahaa hammaslääketieteen opiskelijoille, yhteensä kymmenen apurahaa väitöskirjatutkijoille, 13 apurahaa väitelleille tukijoille ja seitsemän nimikkoapurahaa. Nimikkoapurahoja jakoivat Golgate, Oral, Planmeca Group, PlusTerveys Hammaslääkärit sekä kolme Apollonian jaostoa.
Lista kaikista tutkimusapurahojen saajista 2024 liitteenä (pdf).
Lisätietoja:
Apollonian asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja, professori Timo Peltomäki, timo.peltomaki@tuni.fi, p. 040 566 8056
Apollonian pääsihteeri Annamari Nihtilä, annamari.nihtila@apollonia.fi, p. 050 569 7800
Nuoren tutkijan apurahan saaja, väitöstutkija Ella Brandt, ella.brandt@helsinki.fi
Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annamari Nihtiläpääsihteeri, HLT, EHL
Puh:050 569 7800annamari.nihtila@apollonia.fiAnnika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiLiitteet
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.
Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.
Tervetuloa Hammaslääkäripäiville 6.–8.11.202430.10.2024 08:04:30 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, Hammaslääkäripäivät 6.–8.11.2024 avaa ovensa ensi viikon keskiviikkona Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa tutustuman alan uusimpiin tutkimustuloksiin, ajankohtaisiin aiheisiin ja innovaatioihin Hammaslääkäripäivien luennoille ja näyttelyyn.
Apollonia-palkinto myönnettiin väestöterveystutkija Liisa Suomiselle10.4.2024 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suomiselle. Palkinto on tunnustus pitkästä ja arvostetusta tutkijanurasta erityisesti hammaslääketieteellisten väestötutkimusten parissa. Apollonia-palkinto luovutettiin Äyräpää symposiumissa 10.4.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme