BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan
Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Media on nostanut sote-alalta esiin erilaisia ongelmia, kuten hyvinvointialueiden haastavan rahoitustilanteen ja säästöpaineet, päivystysten ruuhkat, hoidon saatavuusongelmat, terveydenhuollon henkilöstöpulan, vuokralääkäreiden käytön ja suuret palkkiot, priorisoinnin, keskittämisen ja säästöjen hakemisen etälääketieteen keinoin. Keskusteluun ja huoleen on varmasti aihetta.
Me Potilasvakuutuskeskuksessa tarkastelemme terveydenhuollon tilaa potilasvahinkojen kautta. PVK käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat vahinkoilmoitukset, ja tilastoissamme terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet eivät ainakaan toistaiseksi näy, vaan vuoden 2023 luvut kertovat hyvin tasaisesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla. Lopullinen vuoden 2023 vahinkoilmoitusmäärä todennäköisesti ylittää hieman vuoden 2022 lukemat. Näin ollen vaikuttaa siltä, että vahinkoilmoitusten määrässä on palattu korona-aikaa edeltäneelle maltilliselle nousukäyrälle, joka heijastelee pääasiassa hoitokäynti- ja toimenpidemäärien kasvua.
Vuoden 2023 aikana pyrimme Potilasvakuutuskeskuksessa purkamaan käsittelyjonoja ja lyhentämään käsittelyaikoja. Sen seurauksena vuoden aikana tehtiin ennätykselliset 10 559 korvausratkaisua. Suuri ratkaisumäärä nosti myös korvattujen tapausten lukumääriä, mutta prosentuaalisesti korvattavien osuus kaikista vahinkoilmoituksista säilyi likimain ennallaan. Viime vuonna vajaat 29 % niistä, joiden potilasvahinkoasia ratkaistiin, sai vähintään yhden myönteisen korvauspäätöksen.
Korvauksia potilasvahingoista maksettiin 26,3 miljoonaa euroa, pääosin jo aiempina vuosina sattuneista ja ratkaistuista vahingoista. Kustannukset potilasvakuutusjärjestelmästä olivat kaikkiaan noin 41 miljoonaa euroa, eli likimain saman verran kuin edeltäneinäkin vuosina.
On sanottu, että vahinkoilmoitukset ovat vain jäävuoren huippu kaikista terveydenhuollon haitoista ja henkilövahingoista. Totta varmasti onkin, ettei vahinkoilmoitusta tehdä kaikista tapauksista, jotka täyttäisivät lain mukaiset potilasvahingon korvattavuuden edellytykset. On kuitenkin todennäköistä, että ainakin vakavimmista henkilövahingoista vahinkoilmoitus yleensä tehdään. Se, että korvattavia vahinkoja ei satu prosentuaalisesti enempää, vaikka hoitokontaktien määrä nousee, kertoo hyvää suomalaisen terveydenhuollon laadusta ja potilasturvallisuudesta.
Hoitoon voi Suomessa edelleen hakeutua turvallisin mielin. Jos vahinko kuitenkin sattuu, potilasvakuutus toimii sekä potilaan että terveydenhuollon ammattilaisen turvana.
Kirjoittaja:
Minna Plit-Turunen, johtaja, Potilasvakuutuskeskus
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja Potilasvakuutuskeskuksesta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.
PVK käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme