Elintarviketeollisuuden TKI-tiekartta opastaa leveämmän leivän ääreen
Elintarviketeollisuuden pitkäjänteiset investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen mahdollistavat alan kasvupotentiaalin hyödyntämisen. Tuore, lajissaan ensimmäinen tiekartta ehdottaa keinoja etenkin pienten ja keskisuurten yritysten aktivoimiseksi TKI-toimintaan.

Suomessa pyritään vauhdittamaan talouskasvua nostamalla tutkimus- ja kehittämispanostukset neljään prosenttiin bkt:stä vuoteen 2030 mennessä. Maan hallitus on sitoutunut tavoitteeseen, mutta edellytyksenä on, että myös yksityinen elinkeinoelämä investoi vastaavasti t&k:hon.
Elintarviketeollisuus vastaa hallituksen huutoon TKI-tiekartallaan, joka kokoaa alan yritysten tunnistamat haasteet TKI-toiminnassa ja ehdotukset niiden voittamiseksi. Ehdotuksia käytäntöön viemällä elintarviketeollisuus pääsee kiinni kasvunsa ja liiketoimintansa koko potentiaaliin. Yritykset uudistuvat ja niihin juurtuu pitkäjänteinen innovaatiokulttuuri.
Tiekartassa visioidaan, miten vuonna 2030 suomalainen elintarviketeollisuus on noussut onnistuneiden TKI-panostustensa ansiosta älykkään, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävän elintarviketuotannon kärkeen Euroopassa. Tehostuneen yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen t&k-yhteistyön tuloksena syntyneet innovaatiot kasvattavat ruokavientiä ja tuottavat uudenlaista arvonlisää niin, että Suomi on kokoaan suurempi ruoka-aitta.
Arvonlisän jääminen Suomeen varmistettava loppuun asti
– TKI-panostusten tiedetään olevan paras lähde kasvulle ja keino yrityksille pärjätä äärimmäisen kovassa elintarvikealan kansainvälisessä kilpailussa, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.
– Riittävät TKI-panostukset vievät ruoka-alaa leveämmän leivän ääreen kituliaasti kasvavassa Suomessa. Jotta hyötyisimme yritysten ja yhteiskunnan panostuksista täysimääräisesti, Suomen on oltava kokonaisuudessaan vetovoimainen maa innovoinnille ja investoinneille, verotus ja sääntely mukaan lukien. Olisi haaskausta, jos mittavien TKI-panostusten jälkeen ei muista syistä kannattaisikaan investoida Suomeen, Käkelä painottaa.
Jotta suomalainen elintarvikeala saavuttaisi t&k-panostuksissaan tavoitellut neljä prosenttia, tämänhetkiset noin 65 miljoonan panostukset olisi kaksinkertaistettava 120 miljoonaan euroon.
Eurostatin mukaan Suomessa investoidaan elintarviketeollisuudessa t&k:hon enemmän kuin missään muussa EU-maassa suhteessa liikevaihtoon. Kärkipaikka on ansiokas saavutus, mutta sen säilyttäminen edellyttää juoksemaan joka vuosi yhä kovempaa panostamalla TKI-toimintaan yhä määrätietoisemmin.
Esteet ja pullonkaulat tunnistettu ratkaistaviksi
Yksi suurimmista esteistä elintarviketeollisuuden TKI-panostuksille on, etteivät yritykset tunnista tutkimus- ja kehitystoiminnan hyötyjä eli niiden tarjoamaa potentiaalia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Yritysten toimintakulttuurikaan ei välttämättä kannusta kehittämiseen ja innovaatioihin.
Toisaalta elintarvikealalla toimii jo runsaasti TKI:hin panostavia yrityksiä, jotka ovat asettaneet uudistumisen, innovaatiot ja kasvun strategioidensa ytimeen.
– Nämä yritykset voisivat ottaa nykyistä vahvemman roolin tiennäyttäjänä toisille yrityksille, johtaja Marleena Tanhuanpää ehdottaa.
Etenkin pk-yrityksiltä puuttuu resursseja ja osaamista TKI-toimintaan. Yrityksillä ei ole aina aikaa selvittää, mistä TKI-tukea saisi ja millaisia palveluja eri tutkimusorganisaatiot tarjoavat.
– Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välille tarvitaan aktiivisempaa vuorovaikutusta. Yritykset eivät välttämättä hahmota tällä hetkellä olemassa olevia elintarvikealan TKI-klustereita, jotka ovat tärkeitä käytännön tutkimus- ja kehitystyön alustoja, Tanhuanpää sanoo.
Merkittäväksi pullonkaulaksi TKI-panostusten kasvattamille nostettiin myös osaavien tutkimusammattilaisten saatavuus, etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Vientiin tähtäävässä kehittämistoiminnassa haasteena on pula vientiosaajista.
Yrityksissä koettiin, ettei TKI-rahoitus aina vastaa niiden tarpeita. Pääosin hyviä kokemuksia oli Business Finlandin tutkimushankerahoituksesta sekä ELY-keskusten ja maakuntaliittojen kautta kanavoidusta maakunnallisesta t&k-rahoituksesta.
Kritiikkiä Business Finland sai siitä, että sen tarjoama rahoitus painottaa nopeaa vientipotentiaalia, mikä sulkee pois elintarvikealalle tyypillisen kotimarkkinoiden kautta tapahtuvan kehittämisen ja alan pitkäjänteisemmän uudistamisen. Kynnystä EU-hankerahoitukseen pidettiin korkeana.
Yhteistyö ratkaisujen ytimessä
TKI-tiekartta pitää sisällään useita ratkaisuehdotuksia elintarviketeollisuuden menestyksen avaimiksi. Yksi tärkeimmistä on pk-yritysten aktivoiminen TKI-toimintaan ja -yhteistyöhön.
– On tehostettavan tiedon jakamista innovaatiotoiminnasta ja konseptoitava yrityksille TKI-polku, joka opastaa askel askeleelta ottamaan haltuun tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
– Suomeen on perustettava elintarviketutkimuksen foorumi, joka edistää alan tutkimusta ja koulutusta sekä lisää vuorovaikutusta eri tieteenalojen kesken, Tanhuanpää vaatii.
Yrityksiä on huomioitava innovoinnissa taloudellisesti niin, että TKI-rahoitus tukee yrityskentän toimijoita monipuolisesti yli toimialarajojen. On kehitettävä TKI-verokannustinta ja laajennettava Business Finlandin tukikriteerejä. Elintarvikealalle tarvitaan myös lisää pääomasijoituksia.
Sääntelyä parantamalla elintarvikeyrityksiä voidaan kannustaa innovointiin, esimerkiksi nopeuttamalla ja helpottamalla uuselintarvikkeiden markkinoille pääsyä. Tällä hetkellä Euroopan unionissa uuselintarvikkeiden hyväksymisen lupabyrokratia on erittäin raskas ja voi kestää vuosia.
Kun puhutaan innovaatioista, keskiöön nousevat osaajat.
– Elintarvikealan TKI-toimintaan saadaan vauhtia helpottamalla osaajien, myös ulkomaisten tutkijoiden saatavuutta. Tutkijoiden houkuttelemiseksi Suomen avainhenkilöverotusta olisi kehitettävä kilpailijamaiden kaltaiseksi ja luotava vetovoimaiset motivoivat olosuhteet tutkijoille, Tanhuanpää linjaa.
Lue lisää:
Elintarviketeollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotiekartta (pdf)
Tiekarttaa varten haastateltiin useita ETL:n jäsenyrityksiä, järjestettiin työpajoja ja tehtiin yrityskysely vuoden 2023 lopulla. Kumppanina tiekartan työstämisessä toimi VTT.
Elintarviketeollisuuden yritykset tekevät vuosittain t&k:ta 65 miljoonalla eurolla. Se on reilut kaksi prosenttia alan jalostusarvosta, puoli prosenttia liikevaihdosta ja työajassa mitattuna noin 500 henkilötyövuotta. Panostukset ovat Euroopan kärkeä suhteutettuna alan liikevaihtoon. Yritykset rahoittavat t&k-panostuksistaan yli 90 prosenttia omalla rahoituksellaan.
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiMarleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Kuvat
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme