Lasten väliseen väkivaltaan ja kiusaamiseen puuttumiselle saatava riittävät resurssit
Lähes 70 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista on joutunut alakoulussa kiusaamisen uhriksi. Lapsiperheköyhyyteen liittyy pahimmillaan kiusaamista, syrjintää, ulkopuolelle jäämistä, mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä lähisuhdeväkivaltaa.
Olemme huolissamme hallituksen sosiaaliturvaleikkauksista ja hyvinvointialueille asetetuista säästövelvoitteista, jotka vaikuttavat lasten hyvinvointiin.
Viimeistään viimeviikkoisen Vantaan väkivaltatragedian jälkeen on aika tunnistaa, että sekä kiusaamisen kohteeksi joutuva että väkivaltaa toisia kohtaan käyttävä lapsi tarvitsevat välitöntä apua. Vain oikea-aikainen puuttuminen ja tuki voivat ennaltaehkäistä kiusaamista ja kouluväkivaltaa.
Ulkopuolisuutta ja kiusaamista kokeva lapsi tarvitsee ympärilleen aikuisia, jotka ottavat hänen kokemuksensa vakavasti. Koulun aikuisilla on oltava riittävä tietotaito tunnistaa myös hiljainen kiusaaminen ja puuttua siihen tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.
Erityistä tukea tarvitsevien lasten tulee saada riittävää ja oikea-aikaista tukea kaverisuhteisiin ja sosiaalisiin tilanteisiin. Heillä on suurentunut riski joutua kiusatuksi, ajautua kiusaajan rooliin tai olla molempia samanaikaisesti. Osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus on tehokkain väkivallan ehkäisyn keino.
Kiusaava tai väkivaltaa käyttävä lapsi voi huonosti. Kiusaava lapsi ei usein pysty itse muuttamaan käytöstään, vaan tarvitsee siihen aikuisten vahvaa tukea. Kiusaava lapsi ja hänen huoltajansa tulisi velvoittaa osallistumaan kiusaamisen selvittelyyn samalla tavalla kuin aikuinen rikoksen tekijä tai siitä epäilty. Kiusaavalle lapselle annettava tuki ei voi perustua tuen vastaanottamisen vapaaehtoisuuteen.
Päättäjillä on vastuu. Perheille on mahdollistettava sellainen toimeentulo ja tuki, ettei lapsen tarvitse kasvaa väkivaltaisessa ympäristössä tai köyhyydessä. Ja toisaalta lasten ja nuorten arjen ympäristöihin tulee ohjata riittävästi resursseja – aikaa ja aikuisia – jotta väkivallan ennaltaehkäisy ja turvallisen ilmapiirin rakentaminen ovat mahdollisia. Lapsiryhmien kokoja varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ei voida enää kasvattaa. Kouluissa ja päiväkodeissa on oltava riittävästi psykologi- ja kuraattoripalveluita vastaamaan lisätukea tarvitsevien lasten avunsaannista.
Harjulan setlementin Valopilkku on tehnyt jo viidentoista vuoden ajan kiusaamisen jälkihoitotyötä. Työntekijämme kohtaavat vuosittain satoja kiusattuja ja heidän vanhempiaan sekä kouluttavat noin 1000 eri alojen ammattilaista kiusaamiseen liittyen.
Valopilkun ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden kokemusta ruohonjuuritason työstä kiusattujen ja kiusaajien kohtaamisessa tulisi hyödyntää jatkossakin. Kolmannen sektorin resurssit on varmistettava, koska järjestöjen ammattilaisten tekemä tärkeä työ täydentää julkisen sektorin työtä. Yhdessä voimme vähentää huomattavasti kiusaamista ja väkivaltaa lasten ja nuorten keskuudessa.
Ari Tuupainen
Harjulan setlementti
Toiminnanjohtaja, rehtori
Hämeen rikos- ja riita-asioiden sovittelun johtaja
Tina Holmberg-Kalenius ja Nina Kaituri
Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku
Pentti Lemmetyinen
Suomen Setlementtiliitto
Toimitusjohtaja
Yhteyshenkilöt
Pentti LemmetyinentoimitusjohtajaSuomen Setlementtiliitto
Puh:+358 40 096 1469pentti.lemmetyinen@setlementti.fiTina Holmberg-KaleniusHankevastaavaKiusaamisasioiden Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku
Puh:044 772 5015valopilkkuja@harjulan.fiSuomen Setlementtiliitto
Suomen Setlementtiliitto on setlementtiliikkeen keskusjärjestö sekä kansalaisjärjestö, jonka toiminta-alue kattaa koko elämän kirjon sivistystyöstä sosiaalisiin palveluihin. Jäseninä on 36 paikallista setlementtiä. Toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä voittoa tavoittelematonta.
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 Helsinki
www.setlementti.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry
Juha-Erkki Mäntyniemi Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtajaksi25.11.2024 08:50:54 EET | Tiedote
Juha-Erkki Mäntyniemi on nimitetty Suomen Setlementtiliitto ry:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässään Setlementtiliiton pitkäaikaista toimitusjohtajaa Pentti Lemmetyistä, joka siirtyy eläkkeelle Mäntyniemen aloittaessa tehtävässään viimeistään 1. maaliskuuta 2025.
Lotta Svärd –stipendi annettu Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle25.10.2024 07:56:09 EEST | Tiedote
Tämän vuoden 10 000 euron Lotta Svärd –stipendi annettiin Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle.
Tyttöjen tulevaisuus ei ole vain ”tyttöjuttuja”9.10.2024 12:34:44 EEST | Tiedote
Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä teema on “Tyttöjen visio tulevaisuudesta”. Tulevaisuudenusko on voimavara, joka voi torjua elämän syrjäyttävät tekijät. Sitä vasten nuorten hyvinvointitilastot tarjoavat karua kertomaa. Suurimmassa osassa kouluista jopa puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee ahdistusta. Myös lähes puolet nuorista naisista on huolissaan tulevaisuuden jaksamisestaan, kun miehistä vain 27 % kokee samoin.
Nuorten vuoro lokakuussa: Nuorten kokemustarinoissa nousee esiin rajujakin aiheita30.9.2024 13:30:37 EEST | Tiedote
Miten nuoret voivat tänään? Nuorten vuoro -tapahtumassa paneudutaan 10.10. nuorten elämään, kun nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ja muut asiasta kiinnostuneet kohtaavat Heinolassa sekä etänä. Nelituntinen tapahtuma on osallistujille maksuton.
Loisto Setlementti 50 vuotta: Jokainen nuori tarvitsee jonkun, jolle puhua16.9.2024 13:26:07 EEST | Tiedote
Sosiaalista nuorisotyötä tekevä Loisto Setlementti juhlisti 50-vuotista taivaltaan 6. syyskuuta nuorten suunnittelemalla festivaalilla. Tapahtuma toi esille nuorten yhteisön moninaisuuden ja vaikuttamisen voiman.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme