Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin
Ammattiliitto Jyty ei hyväksy hallituksen lakiesitystä paikallisesta sopimisesta, koska se heikentäisi paikallisten henkilöstön edustajien asemaa ja voi johtaa työehtojen heikkenemiseen. Toteutuessaan se saattaisi jopa vähentää osapuolten halua paikalliseen sopimiseen, Jyty sanoo lakiesitystä koskevassa lausunnossaan.
Ammattiliitto Jyty yhtyy perjantaina jättämässään lausunnossa palkansaajakeskusjärjestöjen eriävään mielipiteeseen paikallisen sopimisen lakiesityksestä. Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara painottaa, että Jyty suhtautuu paikalliseen sopimiseen kuitenkin lähtökohtaisesti myönteisesti.
– Hyvin toimiessaan paikallinen sopiminen lisää työnantajaorganisaation tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden työhyvinvointia ja työehtoja. Esimerkiksi kuntasektorilla paikallista sopimista on sovellettu hyvin laajasti jo useamman vuosikymmenen ajan, Maarianvaara toteaa.
Hallituksen esittämä malli ei Maarianvaaran mielestä kohtele yrityksiä yhdenvertaisesti.
– Siinä laajennetaan merkittävästi järjestäytymättömien työnantajien oikeuksia paikallisessa sopimisessa, mutta niillä ei ole samoja velvollisuuksia kuin järjestäytyneillä työnantajilla. Tämä voi vähentää työnantajien halukkuutta järjestäytyä työnantajaliittoihin, mikä rapauttaa yksityisen sektorin vähimmäistyöehdot turvaavaa yleissitovuusjärjestelmää, Maarianvaara sanoo.
Kehitys voi Maarianvaaran mukaan johtaa siihen, ettei työehtosopimusten osapuolilla ole kannusteita solmia paikallisia sopimuksia, jos niihin liittyvät ongelmatilanteet lisääntyvät esimerkiksi puutteellisen valvonnan takia.
– Järjestäytymättömien työnantajien valvonta on puhtaasti viranomaisten vastuulla, eikä viranomaisten resursseja olla tässä yhteydessä lisäämässä, Maarianvaara huomauttaa.
Lakiesitys kaventaa luottamusmiehen sopimusoikeuksia järjestäytymättömän työnantajan palveluksessa. Ammattiliitto Jyty korostaa lausunnossaan, että työehtosopimuksen perusteella valitun luottamusmiehen asema olisi tunnustettava myös järjestäytymättömissä yrityksissä.
– Muussa tapauksessa on vaarana, että luottamusmies sivuutetaan säännönmukaisesti paikallisessa sopimisessa, mikä lisää työsuhteen ehtojen polkumyynnin riskiä, Maarianvaara sanoo.
Lakiesityksessä luottamusmiehen edustusoikeus järjestäytymättömässä työnantajakentässä rajataan vain niihin työntekijöihin, jotka ovat voineet osallistua hänen valintaansa. Tämä aiheuttaa Maarianvaaran mukaan työpaikoilla oikeudellisesti kestämättömän tilanteen.
– Työnantajalla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta käsitellä työntekijöiden järjestäytymistä koskevia tietoja, joten työnantaja ei voi käytännössä tietää, mitkä työntekijät ovat voineet osallistua luottamusmiehen valintaan.
Lausunto paikallisen sopimisen kehittämistä koskevasta lakiluonnoksesta
Lisätietoja Jytyssä:
Edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh. 040 968 0538, jukka.maarianvaara@jytyliitto.fi
Kuvat
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”3.10.2024 15:15:22 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima on erittäin pettynyt hallituksen päätökseen viedä esitys vientimallilaista eduskunnan käsittelyyn. Vientimalli vaikeuttaa huomattavasti palkkatasa-arvon edistämistä työehtosopimusten avulla.
Hallituksen on turvattava työllisyyspalveluiden rahoitus kunnille täysimääräisesti2.9.2024 09:16:47 EEST | Tiedote
Työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien ja niiden muodostaminen yhteistoiminta-alueiden vastuulle vuoden 2025 alusta, jolloin noin 4000 työntekijää siirtyy valtiolta kuntien palvelukseen. Ammattiliitto Jyty on erittäin huolissaan työllisyyspalveluiden rahoituksen riittävyydestä ja vaatii hallitukselta päätöksiä kuntien rahoituksen turvaamiseksi.
Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”22.5.2024 13:49:11 EEST | Tiedote
Hallituksen on saatettava voimaan EU:n palkka-avoimuusdirektiivi viimeistään vuoden 2026 aikana. Ammattiliitto Jyty ehdottaa ottamaan mallia Ruotsista, jossa asetettiin selvityshenkilö valmistelemaan direktiivin toimeenpanoa jo syksyllä 2023.
Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.19.4.2024 17:35:23 EEST | Tiedote
Jytyn, OAJ:n ja JHL:n lakon piirissä on kaikkiaan noin 1 500 ammattiliittojen jäsentä kuudella paikkakunnalla.
Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan16.4.2024 18:05:38 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn mielestä kehysriihen päätökset vaikeuttavat työuran aikaista osaamisen kehittämistä, pienipalkkaisten asemaa ja sote-alan henkilöstökriisiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme