Tunnista nollavika – se voi olla hengenvaarallinen
Nollavika on tilanne, jossa sähköverkon paluujohdin, nollajohdin, katkeaa, jolloin jännite voi nousta jopa 400 volttiin. 1980-luvun jälkeen rakennetuissa taloissa maadoitukset ovat yleensä paremmat, mikä pienentää nollavian aiheuttamia vahinkoja.

Nollavika voi rikkoa sähkölaitteita ja pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun. Nollavika voi aiheuttaa myös tulipalon, jos sähkövirta yrittää hakea paluutietä rikkoutuneen sähkölaitteen kautta tai rakennuksen rakenteista.
Nollavian riski kasvaa myrskyisällä säällä. Sähköverkon nollavian aiheuttaa yleensä sähkölinjalle kaatunut puu, joka katkaisee pienjännitteisessä ilmajohtoverkossa riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen. Se on metallinen johdin, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välissä.
Jos nollavika on sähköverkon puolella, hyvä maadoitus pienentää vaarallista kosketusjännitettä.
Toimi näin, jos epäilet nollavikaa
Nollavian voi tunnistaa esimerkiksi seuraavista merkeistä
- Valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti tai normaalia himmeämmin. Esimerkiksi päällä olevat led-valot saattavat sammua tai syttyä itsestään ja vanhemmat hehkulamput palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin. Valojen voimakkuus vaihtelee suurempitehoisten sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
- Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua
- Sähkökeskuksesta saattaa kuulua releiden pärinää, ja saatat haistaa palaneen käryä
Jos epäilet nollavikaa, ota yhteyttä jakeluverkkosi vikapalveluun. Carunan asiakkaat saavat apua vuorokauden ympäri häiriökartan chatin kautta.
Carunan käyttökeskuspäällikkö Kimmo Vainiola kehottaa katkaisemaan sähköt pääkytkimestä ennen yhteydenottoa.
“Ole varovainen ja käytä kuivia nahka- tai kumihanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Turvallisuussyistä avaa sähkökaappi ja koske pääkytkimeen vain yhdellä kädellä. Pidä toinen käsi esimerkiksi taskussa”, Vainiola neuvoo.
Carunan vikapalvelu seuraa sähköverkkoa vuorokauden ympäri
Carunan käyttökeskus valvoo sähköverkkoa vuorokauden ympäri. Käyttökeskus saa ilmoituksen sähköverkon nollaviasta esimerkiksi asiakkaan sähkömittarihälytyksen kautta tai vikapalvelun chatissa asiakkaalta. Mittarihälytykset siirtyvät suoraan järjestelmään ja edelleen Carunan käyttökeskuksen operaattorille.
Nollavian vakavuuteen vaikuttaa se, millaiset ovat kiinteistön maadoitukset. Maadoitusten on hyvä olla kattavat ja määräysten mukaiset, sillä nollavikatilanteessa sähkö pyrkii hakemaan vaihtoehtoisia paluureittejä.
“Nollavian vaara koskee erityisesti ennen 1980-lukua rakennettuja kiinteistöjä, koska ennen maadoitukset on tehty nelijohdinjärjestelmällä. Nykyään maadoitukset tehdään kattavammalla viisijohdinjärjestelmällä”, Vainiola sanoo.
Nollavikatilanteiden korjaukset tehdään aina jännitteettömänä, ja sähköt otetaan pois kaikilta asiakkailta, joiden piirissä nollavika on.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme