MTK: Laajat sopeutustoimet kohdistuvat myös maa- ja metsätaloustuottajiin
Hallitus esitteli kehysriihensä päätökset 16. huhtikuuta. Kolmen miljardin sopeutukset koskettavat kaikkia suomalaisia, eivätkä maa- ja metsätaloustuottajat ole leikkauksien ja sopeutuksien ulkopuolella. MTK pitää kuitenkin tärkeänä, että hallitus on etsimässä ratkaisuja, joilla estetään Suomen ajautuminen liiallisen alijäämän menettelyyn.
Hallituksen kehysriihen päätökset esiteltiin tiistaina. Etenkin yleisen arvonlisäveron korotukset koskettavat suomalaisia laajasti. Vaikka veroasteen muutoksilla on vaikutuksia myös maa- ja metsätaloustuottajien toimintaan, on huoltovarmuus ja kotimainen ruuantuotanto huomioitu päätöksissä.
Etenkin ruuan ja ravintolapalveluiden arvonlisäveroasteen pitäminen entisellään on laajojen sopeutustoimien keskellä oikea päätös.
“Suomalaisten tuottajien vaikea tilanne ei ole helpottanut, eikä esimerkiksi yleisen arvonlisäveroasteen korotus helpota tätä ahdinkoa. Ruuan arvonlisäveron korottamisella olisi ollut kuitenkin kauaskantoisia vaikutuksia kotimaiseen maatalouteen sekä kuluttajille”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi.
Kehysriihen päätökset tulevat vaikuttamaan myös valtionhallinnon toimintaan. Toimintamenojen säästöt kohdistuvat muun muassa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle. Tämä pitää huomioida myös kotimaisen metsäpolitiikan toimeenpanossa, huomauttaa Marttila.
“EU:n aloitteet esimerkiksi metsäkatoon, ennallistamiseen tai metsien monitorointiin liittyen eivät saa lisätä liiaksi hallinnollista taakkaa.”
Leikkauksien ja sopeutuksien lisäksi hallitus korosti puheenvuoroissaan yrittäjyyden ja tuottavuuden kasvun merkitystä valtion velan vähentämisessä.
Biotalouden T&K-toimintaan hallitus esitti 4 miljoonan vuosittaisia korotuksia vuosille 2025–2028. Maatalous-, elintarvike sekä biotaloussektorin huoltovarmuuteen ja alojen arvonlisäyksen kehittämiseen sekä vientiin panostetaan yhteensä 10 miljoonaa. Lisäksi vuoden 2024 loppuun mennessä valmistuvat Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmat pyrkivät tukemaan alueellista kehitystä.
Maa- ja metsätalous sekä maaseutuelinkeinot tulee ottaa huomioida valtion pääomasijoitusyhtiön 300 miljoonan euron sijoituksia jaettaessa, painottaa MTK.
“Kehysriihen alla valmistelussa oli laajasti norminpurku. Toivottavaa olisi, että hallitus kykenee etenemään norminpurun hengessä niin kotimaassa kuin EU:ssakin. Kehysriihessä tehtiin oikeansuuntaisia linjauksia, mutta paljon on hallituksella vielä työtä edessään esimerkiksi hallitusohjelman ruokamarkkinoiden tasapainottamiseen tähtäävien kirjausten toteuttamiseksi ja myös metsäsektorin toimintaedellytysten turvaamiseksi”, Marttila tiivisti kehysriihen tiistai-iltana.
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 3413 167
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, 050 5225 207
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
MTK:n Lihaseminaari Seinäjoella 13.11.2024 – Lihamarkkinoiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa5.11.2024 08:00:00 EET | Kutsu
MTK:n Lihaseminaari pureutuu alan ajankohtaisiin teemoihin, toimintaympäristön muutoksiin ja teknologian tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Tilannekatsauksen esittää valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä, ja Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellström jakaa vinkkinsä markkinoilla menestymiseen. VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund valottaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia maataloussektorille. Lihaedunvalvonnasta käytännössä kertoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, ja tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen pohtii globaalin lihamarkkinan tulevaisuutta. Lopuksi käydään paneelikeskustelu, jossa mukana on myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi – Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle31.10.2024 13:24:40 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on valittu Vuoden Kympiksi. Vuoden Kymppi on MTK:n metsävaltuuskunnan myöntämä tunnustus ansiokkaasta metsänomistajien etujen ajamisesta sekä metsänomistajaorganisaation jäsenten ja muiden metsänomistajien palvelusta. Metsävaltuuskunta palkitsi savonlinnalaisen Juha-Pekka Hannikaisen kultaisella ansiomerkillä.
MTK:n Tiirola: Luonnonsuojelulakia on täsmennettävä31.10.2024 09:17:13 EET | Tiedote
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vaati metsävaltuuskunnan kokouksen avauspuheenvuorossaan luonnonsuojelulain lajisuojelupykäliin korvausperusteita. Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan vahvistaa omaisuudensuojaa, mutta ilman korvausperusteiden ulottamista lajisuojeluun metsänomistajan omaisuudensuoja uhkaa romahtaa.
Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa28.10.2024 09:52:24 EET | Tiedote
Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme