Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuuskiertue huipentui Joensuussa

Jaa

Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuuskiertue huipentui tänään Joensuussa järjestettyyn päätösseminaariin. Kuudella paikkakunnalla vierailleen kiertueen tarkoitus oli jakaa tietoa monimuotoisuuden merkityksestä ja keinoista sen vahvistamiseksi sekä lisätä vuoropuhelua eri toimijoiden välillä.

Puuta jalostava teollisuus julkaisi syksyllä 2023 monimuotoisuustiekartan, joka auttaa ymmärtämään metsätalouden ja monimuotoisuustoimien vaikutuksia metsäluontoon. Osana tiekartan jalkautusta Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry järjestivät kuusi tilaisuutta ympäri Suomen.

Oulussa, Lahdessa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa käynyt kiertue keräsi jokaisella paikkakunnalla salintäydeltä alan asiantuntijoita keskustelemaan ja kuuntelemaan, mitä monimuotoisuustiekartta tuo pöytään metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Kaikissa tilaisuuksissa kuultiin niin politiikan, tutkimuksen kuin teollisuuden näkökulmia luonnon monimuotoisuudesta.

- Monimuotoisuustiekartta ja sitä seurannut kiertue on puuta jalostavan teollisuuden vahva tahdonilmaisu huolehtia suomalaisesta metsäluonnosta osana metsien talouskäyttöä sekä osallistua osaltaan kansainvälisten ja kansallisten monimuotoisuustavoitteiden toteuttamiseen. On ollut ilo huomata, että tiekartassa esitetty kutsu vuoropuheluun niin metsänomistajille, eri sektoreille, poliittisille päättäjille ja kansalaisjärjestöille on ottanut tuulta alleen, arvioi Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

Metsäluonnon tilassa positiivista kehitystä

Monimuotoisuustiekartan tutkimukset osoittavat, että metsiemme monimuotoisuuden tila on monilla keskeisillä mittareilla parantunut ja positiivinen suunta jatkuu. Tiekartta kannustaakin monimuotoisuustoimien yhä laajempaan toteuttamiseen sekä korostaa mittaamisen ja tiedon välityksen tärkeyttä.

Tieteelliseen tutkimukseen perustuva tiekartta tarjoaa katsauksen metsäluonnon tilasta ja metsäalan pitkäaikaisen monimuotoisuustyön tähänastisista vaikutuksista sekä mallintaa metsäluonnon kehitystä tulevaisuudessa.

‍- Luontoa vahvistavat toimet ovat olennainen osa metsätaloutta. Tiekartan avulla ymmärrämme entistä paremmin näiden toimien vaikutuksia. Tutkimus osoittaa, että monimuotoisuuden tila on monelta osin parantunut ja suunta on positiivinen myös tulevaisuudessa. Tämä kaikki kannustaa metsäsektoria entisestäänkin vahvistamaan monimuotoisuustyötä, Niemi jatkaa.

Tutut toimet tehoavat

Suomalaisen metsäluonnon monimuotoisuuden perustan luovat jatkossakin luontaiset puulajimme. Tiekartassa nostetaan esille tutut toimet, joilla on tutkitusti merkittäviä monimuotoisuusvaikutuksia:

  • ‍Lehtipuiden ja sekapuustoisuuden lisääminen monipuolistaa metsälajistoa ja auttaa metsiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen.
  • Lahopuun määrän ja laadun lisäämisestä hyötyvät tuhannet lahopuusta riippuvaiset lajit.
  • Arvokkaat elinympäristöt ovat monimuotoisuuskeskittymiä, joiden turvaaminen ylläpitää niiden monipuolista lajistoa.
  • Lehtojen ja paahde- sekä paloelinympäristöjen hoitamisessa on valtava potentiaali, sillä niissä elää yli puolet uhanalaisista ja silmälläpidettävistä metsälajeista Suomessa.

- Metsäsektori tuottaa ilmastohyötyjä ja lukuisia ihmisten arkeen kuuluvia tuotteita globaaleille markkinoille. Puun saatavuus tuleekin turvata yhdessä monimuotoisuuden kanssa. Monimuotoisuuden edistäminen ja metsien käyttö voidaan yhteensovittaa, kiteyttää Sahateollisuus ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen.

Lue lisää tiekartasta ja metsien monimuotoisuuden eteen tehtävästä työstä täällä.

 

Lisätietoja:

Metsäjohtaja Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry, p. 050 567 9093

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen, Sahateollisuus ry, p. 044 584 0164

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus jatkaa pitkäjänteistä vastuullisuustyötään – väliraportti kertoo hyvistä tuloksista28.10.2024 10:49:35 EET | Tiedote

Metsäteollisuus on jatkanut pitkäjänteistä vastuullisuustyötään ja julkaisee nyt vastuullisuussitoumusten kolmannen väliraportin. Tämä raportti esittelee toimialan keskeisiä saavutuksia sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun osa-alueilla. Esimerkiksi käytetyn puun sertifiointiaste on noussut jo lähelle 90 prosenttia ja uusiutuvan energian osuus metsäteollisuuden energiantuotannosta ylitti jo tuon rajan.

Metsäteollisuudelta useita uusia luontoa suojelevia kehitysehdotuksia10.9.2024 16:00:00 EEST | Tiedote

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat esittäneet ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle useita kehitysehdotuksia sekä metsäalan että viranomaisten käytänteisiin johtopäätöksinä Suomussalmen Hukkajoen tapauksesta. Jäsenyritykset mm. sitoutuvat itsenäisesti jättämään raakkuesiintymän välittömään läheisyyteen 50 metrin suojavyöhykkeen. Samalla metsäteollisuus odottaa viranomaisilta välittömiä toimenpiteitä raakkuesiintymien rajaamiseksi ja suojelemiseksi olemassa olevin keinoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye