Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuuskiertue huipentui Joensuussa
Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuuskiertue huipentui tänään Joensuussa järjestettyyn päätösseminaariin. Kuudella paikkakunnalla vierailleen kiertueen tarkoitus oli jakaa tietoa monimuotoisuuden merkityksestä ja keinoista sen vahvistamiseksi sekä lisätä vuoropuhelua eri toimijoiden välillä.
Puuta jalostava teollisuus julkaisi syksyllä 2023 monimuotoisuustiekartan, joka auttaa ymmärtämään metsätalouden ja monimuotoisuustoimien vaikutuksia metsäluontoon. Osana tiekartan jalkautusta Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry järjestivät kuusi tilaisuutta ympäri Suomen.
Oulussa, Lahdessa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa käynyt kiertue keräsi jokaisella paikkakunnalla salintäydeltä alan asiantuntijoita keskustelemaan ja kuuntelemaan, mitä monimuotoisuustiekartta tuo pöytään metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Kaikissa tilaisuuksissa kuultiin niin politiikan, tutkimuksen kuin teollisuuden näkökulmia luonnon monimuotoisuudesta.
- Monimuotoisuustiekartta ja sitä seurannut kiertue on puuta jalostavan teollisuuden vahva tahdonilmaisu huolehtia suomalaisesta metsäluonnosta osana metsien talouskäyttöä sekä osallistua osaltaan kansainvälisten ja kansallisten monimuotoisuustavoitteiden toteuttamiseen. On ollut ilo huomata, että tiekartassa esitetty kutsu vuoropuheluun niin metsänomistajille, eri sektoreille, poliittisille päättäjille ja kansalaisjärjestöille on ottanut tuulta alleen, arvioi Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.
Metsäluonnon tilassa positiivista kehitystä
Monimuotoisuustiekartan tutkimukset osoittavat, että metsiemme monimuotoisuuden tila on monilla keskeisillä mittareilla parantunut ja positiivinen suunta jatkuu. Tiekartta kannustaakin monimuotoisuustoimien yhä laajempaan toteuttamiseen sekä korostaa mittaamisen ja tiedon välityksen tärkeyttä.
Tieteelliseen tutkimukseen perustuva tiekartta tarjoaa katsauksen metsäluonnon tilasta ja metsäalan pitkäaikaisen monimuotoisuustyön tähänastisista vaikutuksista sekä mallintaa metsäluonnon kehitystä tulevaisuudessa.
- Luontoa vahvistavat toimet ovat olennainen osa metsätaloutta. Tiekartan avulla ymmärrämme entistä paremmin näiden toimien vaikutuksia. Tutkimus osoittaa, että monimuotoisuuden tila on monelta osin parantunut ja suunta on positiivinen myös tulevaisuudessa. Tämä kaikki kannustaa metsäsektoria entisestäänkin vahvistamaan monimuotoisuustyötä, Niemi jatkaa.
Tutut toimet tehoavat
Suomalaisen metsäluonnon monimuotoisuuden perustan luovat jatkossakin luontaiset puulajimme. Tiekartassa nostetaan esille tutut toimet, joilla on tutkitusti merkittäviä monimuotoisuusvaikutuksia:
- Lehtipuiden ja sekapuustoisuuden lisääminen monipuolistaa metsälajistoa ja auttaa metsiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen.
- Lahopuun määrän ja laadun lisäämisestä hyötyvät tuhannet lahopuusta riippuvaiset lajit.
- Arvokkaat elinympäristöt ovat monimuotoisuuskeskittymiä, joiden turvaaminen ylläpitää niiden monipuolista lajistoa.
- Lehtojen ja paahde- sekä paloelinympäristöjen hoitamisessa on valtava potentiaali, sillä niissä elää yli puolet uhanalaisista ja silmälläpidettävistä metsälajeista Suomessa.
- Metsäsektori tuottaa ilmastohyötyjä ja lukuisia ihmisten arkeen kuuluvia tuotteita globaaleille markkinoille. Puun saatavuus tuleekin turvata yhdessä monimuotoisuuden kanssa. Monimuotoisuuden edistäminen ja metsien käyttö voidaan yhteensovittaa, kiteyttää Sahateollisuus ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen.
Lue lisää tiekartasta ja metsien monimuotoisuuden eteen tehtävästä työstä täällä.
Lisätietoja:
Metsäjohtaja Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry, p. 050 567 9093
Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen, Sahateollisuus ry, p. 044 584 0164
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Yhdysvaltojen tullipäätökset koettelevat myös metsäteollisuuden markkinoita3.4.2025 11:05:03 EEST | Tiedote
Yhdysvaltojen 2.4. ilmoittamat tullit merkitsevät kansainvälisen kaupan toimintaympäristön olennaista heikkenemistä. Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä. - Näin laajat ja kansainväliset tullit Yhdysvaltojen kauppakumppaneille muuttaisivat toteutuessaan tavaravirtoja, markkinoiden kilpailuasetelmia ja vaikeuttaisivat talouden näkymän arviointia, toteaa Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Tutkimuslaitosten arviot tullien korotusten vaikutuksista kansainväliseen ja Yhdysvaltojen talouteen ovat yhdensuuntaisia: tullien merkittävät korotukset heikentävät talouskasvua ja nostavat hintoja. Yhdysvallat suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeä markkina Yhdysvallat oli vuonna 2024 Suomen metsäteollisuuden kolmanneksi tärkein vientimarkkina, jonka osuus alan 12,1 miljardin euron viennistä oli 9,2 % (noin 1,1 miljardia euroa). Suomalaisen metsäteollisuuden päämarkkinat säilyvät Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Yhdysv
Metsäteollisuustuotteiden tuotantomäärät nousivat vuonna 20246.3.2025 10:02:01 EET | Tiedote
Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Paperia tuotettiin vuonna 2024 yhteensä 3 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotantomäärä kasvoi 9,9 prosenttia vuonna 2024. Tuotantomäärä ylsi yhteensä noin 3,7 miljoonaan tonniin. Sellun tuotantomäärä laski hieman edellisvuodesta, laskua oli 0,4 prosenttia ja tuotantomäärä noin 7 miljoonaa tonnia. Myös Suomessa toimivan mekaanisen metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat vuonna 2024. Sahatavaran tuotantomäärä oli lähes 11 miljoonaa kuutiometriä, kasvaen 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Vanerin tuotantomäärä oli 0,9 miljoonaa kuutiometriä, kasvua edellisvuoteen 5,1 prosenttia. Kasvaneista tuotantomääristä huolimatta vuosi oli haastava metsäteollisuudelle Alkuvuodesta 2024 metsäteollisuuden tuotantomääriin vaikuttivat poliittiset lakot. Lakon aiheuttamien logistiikkaongelmien takia tuotantoa jouduttiin osin keskeyttämä
Paula Lehtomäelle kansainvälinen metsäalan Vuoden Nainen -palkinto4.3.2025 12:57:49 EET | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäelle myönnetään huomenna Lissabonissa metsäalan Vuoden Nainen 2025 -palkinto. Tunnustuksen myöntää hyödykkeiden hintaseurantaan, uutisiin ja markkina-analyyseihin keskittynyt kansainvälinen toimija Fastmarkets. Fastmarkets perustelee Lehtomäen valintaa hänen omistautumisellaan kestävälle kehitykselle sekä pyrkimyksellään asemoida Pohjoismaat globaaliksi vihreän innovaation johtajaksi vuoteen 2030 mennessä. Lehtomäen työ Suomen Metsäteollisuus ry:ssä sekä johtajuutensa metsäalan tärkeissä kehityshankkeissa ovat tehneet hänestä merkittävän vaikuttajan alan myönteisessä muutoksessa. Valinnan tehnyt tuomaristo korostaa lisäksi, että Lehtomäki on ollut keskeisessä roolissa metsäteollisuuden vihreän siirtymän edistämisessä, edistäen tutkimusta, innovaatioita ja kestävyyttä tukevia politiikkatoimia. - Lehtomäen vaikutus ulottuu metsäteollisuuden ulkopuolelle, sillä hän on myös vahva sosiaalisen tasa-arvon puolestapuhuja, erityisesti naisten ja
Mahdollisuuksien metsä -koulukampanja avaa metsäalan mahdollisuuksia kasiluokkalaisille kautta maan3.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Metsäteollisuus tarjoaa työmahdollisuuksia uusiutuvan raaka-aineen parissa ja edistää kestävämpää tulevaisuutta. Puu toimii raaka-aineena monille tuotteille, jotka voivat korvata fossiilisista lähteistä valmistettuja materiaaleja. Alan jatkuva kehitys ja innovaatiot takaavat, että osaaville tekijöille on kysyntää. Metsäalan tuotteista ja opiskelu- ja työmahdollisuuksista kertova metsäalan yhteinen Mahdollisuuksien metsä -kampanja pyörähtää käyntiin jo 12. kertaa.
Uusi opas pienvesien tunnistamiseen13.1.2025 10:27:19 EET | Tiedote
Pienvesien arvo monimuotoisuudelle on tiedetty jo pitkään, mutta niiden tunnistamiseen maastossa liittyy edelleen haasteita. Eron tekeminen noron ja puron, tai suoristetun uoman ja ojan välillä voi olla hankalaa. Tähän tarpeeseen puuta jalostava teollisuus on tuottanut oppaan, jossa tarvittavat tunnistustiedot löytyvät kootusti. Opas on osa puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekartan toimeenpanoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme