Tekoälyn käyttö lisääntyy musiikkialalla ja nykyisin kappaleita yleisölle laulava artistikin voi olla tekoälyartisti

Jaa

Tekoälyn tutkijana toimiva Mika Ruokonen halusi toteuttaa haaveensa oman musiikin tekemisestä. Hänen taustansa harrastelijamuusikkona tarjosi hyvän pohjan kappaleen tekemiselle, mutta hän tarvitsi apua kappaleen toteuttamiseen ja artistibrändin kehittämiseen. Apu löytyi alan ammattilaisten ja tekoälyn yhdistelmästä.

JermAIne Ray
JermAIne Ray

Tekoäly on saapunut musiikkialalle monin eri tavoin. Jotkut hiljattain lanseeratut tekoälytyökalut kuten Suno AI mahdollistavat jo kevyen musiikin kappaleiden tekemisen täysin tekoälyllä alusta loppuun.

“Niin sanotusti nappia painamalla luodut kappaleet eivät kuitenkaan ole vielä kovin laadukkaita vaan niitä voi käyttää lähinnä huumoritarkoituksiin tai taustamusiikkina”, Mika Ruokonen kertoo. 

Open Creative House -nimisessä luovien alojen keskittymässä Espoossa toteutetussa kokeilussa haluttiin selvittää, miten helposti saatavilla olevilla tekoälytyökaluilla on mahdollista tehdä suoratoistopalveluissa kuultavaa musiikkia ja miltä näyttäisi ja kuulostaisi tekoälyn avulla toteutettu artisti.

Pohjaksi otettiin Ruokosen kirjoittama kappale, jonka tuotti monen suomalaisen hittiartistin takana oleva Ville Riippa. Lauluraidan kappaleeseen lauloi niin ikään monessa suomalaisessa huipputuotannossa esiintyvä Teri Mantere ja tämän jälkeen se käsiteltiin tekoälyllä.

“Tavoitteenamme oli luoda hyvä ja laadukas kappale ammattilaisten ja tekoälyn yhteistyönä. Otimme käyttöön sellaisia tekoälytyökaluja, jotka voivat tukea ja täydentää taustalla toimivan musiikintekijöiden tiimin työtä”, Mika Ruokonen kertoo.

Kokeilun tuloksena syntyi kappale “Make things right”, jonka esittäjänä on Ruokosen sijasta kokeilussa luotu tekoälyartisti, “JermAIne Ray." Voit katsoa kappaleen uuden musiikkivideon täällä.

Monia tekoälytyökaluja, kuten ChatGPT:tä, ACE Studiota, Midjourneyta ja Runway AI:ta, käytettiin tekoälyartisti JermAIne Rayn kappaleen sanoitusten, lauluäänen, artistikuvien ja musiikkivideon luomiseen.

Aiemmin kuuntelijat tunnistivat yleensä helposti digitaaliset tehosteet, kuten Auto-Tune-työkalun, artistin lauluäänestä. Uusimpien tekoälytyökalujen myötä kuulijan on lähes mahdotonta tietää, onko kappaleessa oikean ihmisen ääntä mukana. JermAIne Rayn lauluääni muistuttaa ihmisen laulua, mutta laulajana on tekoäly.

“Spotify-musiikkipalvelussa julkaistaan päivittäin noin 120 000 uutta kappaletta, mikä on huomattavan suuri määrä. Joukossa on niin globaalien musiikkiyhtiöiden tähtiä kuin kotistudion tuotoksia. Tekoälytyökalujen käyttö mahdollistaa monelle aloittelevalle artistille omien unelmiensa toteuttamisen ja uudenlaisen kokeilevan luovuuden. Se voi myös poistaa mahdollisia tuotannollisia esteitä”, kertoo muusikko ja tuottaja Tommi Kalenius Open Creative Houselta.

Kappaleen ja artistibrändin luomisen sivutuotteena syntyi myös musiikin ja tekoälyn yhteinen työpaja Open Creative Houseen. Sen tarkoituksena on löytää uusia artisteja hyödyttäviä toimintatapoja sekä tukea artisteja käynnissä olevassa toimialan murroksessa ja uusien työkalujen käyttöönotossa.

“Mika Ruokosen kanssa tehdyn tekoälyartistikokeilun opit ovat monikäyttöisiä ja hyödynnettävissä toimialalla laajemminkin. Matkalla on monta tärkeää kysymystä, jotka pyrimme ratkaisemaan ammattimaisten artistien etua silmällä pitäen. Pyrimme tuomaan saamiamme oppeja artistien avuksi jatkossa", toteaa Tommi Kalenius.

Lisätietoja antavat:

Mika Ruokonen, 041 447 5652 ja mika.ruokonen@lut.fi
Tommi Kalenius, 050 518 0523 ja tommi.kalenius@opencreativehouse.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

JermAIne Ray
JermAIne Ray
Lataa
AI-singlen kansikuva
AI-singlen kansikuva
Lataa

Linkit

Lisätiedot: 

Seuraa Open Creative Housea:
Facebook Instagram Kotisivut

Pressikuvat

Open Creative House (OCH) on uusi luovien alojen keskittymä, joka yhdistää tekijät, yritykset ja organisaatiot toimimaan uudella tavalla yhteistyössä saman katon alla. OCH tarjoaa tiloja ja palveluita luovan alan toimijoille rakentaen siltoja digikulttuuriin ja globaaliin kasvuun.

Open Creative House
Keilasatama 2D
02150 Espoo
http://www.opencreativehouse.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Open Creative House

Pelintekijät, uuden ajan idolit?4.1.2024 13:11:41 EET | Artikkeli

Alan Wake 2 -pelin menestys perustuu pitkälti paitsi rohkeuteen korostaa suomalaisuutta, myös maailmallakin ennennäkemättömään yhteistyöhön musiikkialan kanssa. Vuoden lopulla pidetyssä Open Creative House x SHINE! -tapahtumassa käsiteltiin luovia keinoja yhdistää peli-, musiikki- ja av-teollisuus. Jatkoimme aiheesta Remedyn pää-äänisuunnittelijan Ville Sorsan kanssa 100 miljoonaa katsojaa tavoittaneen Game Awards -gaalan jälkeen.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye