Kippistä kohtuudella -kampanja kannustaa miettimään omaa alkoholinkäyttöään
Hyvästä seurasta ja juhlista nauttiminen on osa aikuisen ihmisen mielekästä elämää. Omaa alkoholinkäyttöä on kuitenkin välillä hyvä miettiä kriittisesti: muistanko juhliessa syödä riittävästi ja juoda vettä? Entä voisinko välillä nauttia alkoholittomista juomista alkoholin sijaan?
Alkoholin käytön vähentäminen kohentaa pitkällä aikavälillä omaa terveyttä ja laskee tapaturmariskiä: jopa puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena. Valtaosa humalassa vammautuneista on niin sanottuja kohtuukäyttäjiä.
– Vain pieni osa alkoholin käytön yhteydessä tulleista aivovammoista liittyy päihteiden ongelmakäyttöön. Vaikka noin puolet aivovammoista syntyykin huppelissa olleille, suurin osa näistä – jopa 78 % – sattuu toisinaan humalahakuisesti juoville ihmisille eikä alkoholin ongelmakäyttäjille, toteaa Aivovammaliitto ry:n toiminnanjohtaja Päivi Puhakka.
Suomalaiset juovat alkoholia tyypillisimmin viikonloppuna ja juhlapyhinä. Erityisesti lauantai-iltaisin lasin ääressä on noin 840 000 suomalaista. Juhannus, vappu ja uudenvuodenaatto ovat maineeltaankin kosteita juhlia.
– Vaikka selvälläkin päällä voi sattua, niin on hyvä muistaa, että jo kaksi annosta alkoholia hidastaa merkittävästi koordinaatiokykyä, tasapainoa, kehon hienomotoriikkaa ja reaktioaikoja. Eli loukkaantumis- ja tapaturmariski kasvaa merkittävästi, sanoo asiantuntija Heli Vaija Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.
Humalassa harkintakyky heikkenee ja impulsiivisuus ja riskinotto lisääntyvät: 0,6 promillen päihtymyksessä tapaturmariski lisääntyy. Kun ihminen on noin promillen humalassa, suorituskyky heikkenee ja tapaturmariski kasvaa jo selvästi. Promille ylittyy 80-kiloisella naisella neljästä annoksesta ja 80-kiloisella miehellä viidestä annoksesta – eli viidestä lasillista viiniä tai viidestä oluesta.
– Ikäihmisillä alkoholi vaikuttaa vieläkin nopeammin, eli ikäihmiset eivät tarvitse edes tuota määrää, Puhakka sanoo.
Päihteiden aiheuttamaa tapaturmariskiä voi ehkäistä ja vähentää muun muassa humalahakuisen juomisen vähentämisellä. Riskialtista juomista voi välttää vaihtamalla alkoholin esimerkiksi herkullisiin mocktaileihin ja muihin alkoholittomiin juomiin. Jos kuitenkin juo alkoholia, on hyvä muistaa juoda aina välillä pelkkää vettä.
– Pitää muistaa, että juhlinta ja hauskanpito ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille. Käyttämällä alkoholia kohtuudella tai juhlimalla kokonaan ilman alkoholia juhlatunnelma pysyy helpommin myönteisenä, Vaija muistuttaa.
Aivovammaliitto ry ja EHYT ry järjestävät vapun tienoilla kohtuulliseen juhlimiseen kannustavan kampanjan.
Vuonna 2024 tapahtumia järjestetään seuraavilla paikkakunnilla:
- keskiviikkona 24.4. Joensuussa Wärtsilän kampuksella ja torstaina 25.4. Tikkarinne-kampuksella klo 10-13 (Karelian kampukset)
- torstaina 25.4. Tampereella Nauha Cafessa klo 13-14:30
- maanantaina 29.4. Helsingissä Haaga-Helian Pasilan kampuksella klo 10-13 ja Oulussa Veturinaukiolla klo 14-16.30
- tiistaina 30.4. Kajaanissa Ruokala Eineksessä klo 13-15
Lisätietoja:
EHYT ry: Heli Vaija, asiantuntija, puh. 044 510 0228 tai heli.vaija@ehyt.fi
Aivovammaliitto ry: Pia Kilpeläinen, viestintävastaava, päätoimittaja, puh. 050 306 7916 tai pia.kilpelainen@aivovammaliitto.fi
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön kansalais- ja asiantuntijajärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme