Valkoposkihanhien muuttokausi on alkanut normaalia aikaisemmin
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Suomessa on 23.4. mennessä havaittu jopa kymmeniätuhansia valkoposkihanhia. Tulevien viikkojen sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi kevätmuuton sujuvuuteen ja mahdollisiin hanhivahinkoihin.

Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Suomessa vallinnut vaihteleva kevätsää lennätti ensimmäiset valkoposkihanhet lämpimien kelien aikana Suomeen. Kevään ensimmäiset 80 valkoposkihanhea havaittiin Varsinais-Suomessa Kaarinassa 21.3. Suomen omaa pesimäkantaa on saapunut maaliskuun lopulta lähtien Suomen alueelle.
Etelä- ja Lounais-Suomen alueelle keskittynyt ensimmäinen saapumisaalto toi maaliskuun lopulla muutamia tuhansia valkoposkihanhia Suomeen. Valkoposkihanhien määrät nousivat huhtikuun ensimmäisten takatalvien jälkeen. Esimerkiksi 9.4. arvioitiin Pukkilassa olleen jopa 5 000 valkoposkihanhea. Hanhia saapui kuitenkin lisää ja Suomeen on jo saapunut Barentsinmeren alueen arktista valkoposkihanhikantaa. Esimerkiksi 20.4. Pukkilan Kanteleen ja Orimattilan Ruhan alueella havaittiin vähintään 20 000 valkoposkihanhea. Etelä-Karjalan alueen suurin havainto on ollut toistaiseksi Lappeenrannan Hanhijärvellä 21.4., jolloin havaittiin 2 000 hanhea. Pohjois-Karjalassa on toistaiseksi havaittu vain parikymmentä hanhea.
GPS-lähettimellä varustetut hanhet liikkeellä
Kevään 2024 hanhimuuttoa seurataan noin 30 aktiivisen GPS-lähettimellä varustetun valkoposkihanhen avulla. Pukkilan ja Orimattilan väliselle alueelle oli 16.4. mennessä saapunut yksi saksalainen GPS-lähettimellä varustettu hanhi. Virossa on 10.4. lähtien havaittu suomalaisia sekä saksalaisia GPS-lähettimellä varustettuja hanhia yhteensä kymmenen sekä Gotlannissa yksi. Kolmasosa GPS-lähettimellä varustetuista hanhista on siis jo Suomen kynnyksellä. Valtaosa hanhista on toistaiseksi vielä talvehtimisalueellaan Alankomaiden ja Tanskan välisellä alueella.
Muuton eteneminen
Aikaisella kevätmuutolla on mahdolliset vaaran merkit, sillä jos hanhet lentäisivät pian Pohjois-Karjalan ja Parikkalan alueelle, päätyisivät ne kasvittomille pelloille. Tällaisessa tilanteessa hanhet joutuisivat kevään 2022 tavoin syömään mitä pystyvät. Tämän seurauksena hanhet keräisivät voimia pesimäkautta varten hitaammin, eli viipyisivät pidempään alueella. Tämä todennäköisesti aiheuttaisi esimerkiksi viime kevättä suuremmat vahingot maanviljelyksille.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistisen ennustus tulevalle viikolle:
”Poikkeuksellisen kylmä, takatalvinen ilmamassa väistyy tämän viikon aikana vähitellen Suomesta, mutta kolean ilman laaja pussi sinnittelee vielä Keski-Euroopassa viikonloppuun asti. Niinpä ruoho ei juuri viherry Itämeren ympäristössä ja innosta Jäämeren valkoposkihanhia suurin joukoin etenemään vielä lumiseen Itä-Suomeen, vaikka keskiviikkona onkin tilapäisesti hyvä tuuli muutolle. Suomen pesimäkantaa saattaa silloin kuitenkin saapua lisää. Vasta viikonlopusta alkaen sää lämpenee laajemmin Keski-Euroopassa, ja sopiva myötätuuli alkaa hanhille ja etenkin monille muille, myöhässä oleville muuttolinnuille. Läpimuuttavista valkoposkihanhista saapunee vasta pieniä alkujoukkoja Etelä-Suomeen.”
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa
Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.
Lähteet ja linkkejä
- BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelu (tiira.fi)
- Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (Philipp Schwemmer)
- Taustatietoa valkoposkihanhien pesimisestä (pohjoiskarjalanelykeskus.wordpress.com)
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamisesta vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä (ely-keskus.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Joni Kivimäki (tavoitettavissa 2.5.2024 alkaen)
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252
Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet10.4.2025 10:41:42 EEST | Tiedote
Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2025. Katsauksessa esitellään myös yleiskuva ELY-keskuksen järjestämästä joukkoliikenteestä, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.
Nytt material om placering av vintertida växttäcke testas9.4.2025 11:04:58 EEST | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral och NTM-centralen i Egentliga Finland producerar inom ramen för Skärgårdshavsprogrammet ett nytt material som gäller placering av åtgärden vintertida växttäcke. Materialet har utarbetats utgående från de principer för placering av skyddszoner som används i Livsmedelsverkets VIPU-tjänst.
Uusi talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineisto testausvaiheessa9.4.2025 11:04:58 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus tuottavat Saaristomeri-ohjelman puitteissa uuden talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineiston. Aineiston laadinnassa on hyödynnetty taustalla Ruokaviraston VIPU-palvelussa käytössä olevan suojavyöhykkeiden kohdentamisaineiston periaatteita.
Regionala LUMO-program som hjälp för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald9.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Utformningen av de regionala LUMO-programmen har med finansiering från Priodiversity LIFE-projektet påbörjats i sju landskap: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Birkaland. LUMO-programmens mål är att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och vända utvecklingen i en positiv riktning på landskapsnivå. Programmen utarbetas under de kommande tre åren i samarbete med centrala intressegrupper i landskapen, och med beaktande av landskapens särdrag.
Maakunnalliset LUMO-ohjelmat avuksi luontokadon torjumiseen9.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Maakunnallisten LUMO-ohjelmien laadinta on alkanut Priodiversity LIFE -hankkeen rahoituksen turvin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. LUMO-ohjelmien tavoite on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnan tasolla. Ohjelmia laaditaan kolmen seuraavan vuoden aikana yhteistyössä maakuntien keskeisten sidosryhmien kanssa, maakuntien erityispiirteet huomioiden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme