Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia
Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kuluttajista arvioi, että huolet omasta taloudesta ja maksukyvystä ovat vaikuttaneet heidän mielenterveyteensä haitallisesti. Lisäksi 43 prosenttia kertoi rahahuolten vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin.
Moni joutuu tinkimään myös fyysisestä hyvinvoinnistaan, kun tulot eivät riitä fyysistä terveyttä edistäviin harrastuksiin, virkistäytymiseen tai terveelliseen ravintoon. Peräti 52 prosenttia kertoo joutuneensa asettamaan terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi rahanpuutteen vuoksi. Tämä johtuu esimerkiksi harrastusten ja terveellisten elintarvikkeiden korkeista hinnoista.
– Taloustilanteen vaikutus mielenterveyteen ja fyysisestä terveydestä huolehtimiseen voi muodostaa viheliäisen kierteen niin henkilölle itselleen kuin koko yhteiskunnalle. Terveysongelmat voivat entisestään heikentää oman talouden hallintaa ja lisätä taloushuolia. Seuraukset näkyvät myös koko yhteiskunnan hyvinvointiin vaikuttavina sosiaalisina ongelmina sekä lisääntyvinä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina, mikä puolestaan lisää julkisen talouden kuormitusta entisestään, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala toteaa.
Taloushuolet vaikuttavat enemmän naisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin
Sukupuolten väliset erot korostuvat rahahuolien vaikutuksessa mielenterveyteen. Naisista 47 prosenttia arvioi mielenterveytensä heikentyneen taloudellisen asemansa vuoksi. Miehillä luku on 32 prosenttia. Naisista 48 prosenttia kertoi rahahuolien vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin, kun miehillä luku oli 37 prosenttia.
Tutkimuksen mukaan naisten taloudelliset näkymät ovat kaikilta osin heikommat kuin miehillä. He arvioivat heikommiksi mahdollisuutensa seurata menojaan, elää taloudellisesti huoletonta elämää sekä hankkia paremmin palkattua työtä tai lisätuloja. Naisten tuloista kuluu pakollisiin menoihin suurempi osa kuin miehillä. Vapaavalintaisiin hankintoihin ja palveluihin jää vähemmän rahaa ja naisista harvempi arvioi pystyvänsä viettämään tänä vuonna kunnollista kesälomaa.
Paremmat talousnäkymät luovat uskoa vain osalle
Talouden odotetaan kääntyvän kasvuun loppuvuonna 2024, mutta tämä ei välttämättä tuo nopeaa helpotusta rahahuolien aiheuttaman ahdistuksen kanssa kamppaileville. Lähes puolet (45 prosenttia) kertoo pitävänsä kuluvan vuoden talousnäkymiään heikompina kuin normaalisti pitäisi tähän aikaan vuodesta. Tulevaisuudennäkymät pidemmällä aikavälillä ovat niin ikään synkät, sillä 43 prosenttia vastaajista arvioi, ettei tule koskaan yltämään samanlaiseen taloudelliseen asemaan kuin vanhempansa.
– Elinkustannusten ja korkojen nousun myötä monet ovat joutuneet käyttämään säästöjään, ottamaan lisävelkaa tai hakemaan lyhennysvapaata aiempiin lainoihin. Vaikka onnistuisikin tasapainottamaan talouttaan lisätuloilla tai karsimalla menojaan, taloudellisen tasapainon saavuttaminen uudelleen ei käy hetkessä. On myös muistettava, että vaikka inflaatio ja korkojen nousu ovat taittuneet, eivät hinnat ole laskeneet, eivätkä tulekaan laskemaan samalle tasolle kuin ennen nykyistä talouskriisiä. Myös hallituksen jo toteuttamilla sekä tulevilla sopeutustoimilla on vaikutuksensa kuluttajien talouteen, Iskala toteaa.
Tietoja Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselystä 2024
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2024 pulssikyselyn raportissa luodaan nopea tilannekuva kuluttajien taloudelliseen tilanteeseen. Kyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin 2.–25. tammikuuta 2024. Tutkimuksen kohderyhmäksi määriteltiin yli 18-vuotiaat henkilöt, jotka olivat yksin tai osittain vastuussa henkilökohtaisesta tai kotitaloutensa taloudesta.
Lataa Euroopan laajuinen raportti
Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti on julkaistu 21. maaliskuuta 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.
Yhä useamman kuluttajan laskut päätyvät perintään – positiivista kehitystä maksukyvyssä19.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän analyysi kertoo, että saatavista joudutaan muistuttamaan ja niitä siirtyy perintään yhä useammin. Kuluttajaperinnässä sekä tapausten määrät että perinnässä olevat summat kasvoivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Varovaisen positiivisia loppuvuoden näkymiä tukee kuitenkin perintäonnistumien kääntyminen kasvuun, mikä kertoo sekä kuluttajien että yritysten maksukyvyn vahvistumisesta.
Maksujen lykkääminen vaikeuttaa nuorten oman talouden hallintaa12.8.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Elokuun 12. päivä vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on haasteita pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -hankinnoista. Nuorten oman arvion mukaan menojen jakauma on kuitenkin varsin terveellä pohjalla ja he suhtautuvat luottavaisesti mahdollisuuksiinsa hankkia tuloja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme