Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia
Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kuluttajista arvioi, että huolet omasta taloudesta ja maksukyvystä ovat vaikuttaneet heidän mielenterveyteensä haitallisesti. Lisäksi 43 prosenttia kertoi rahahuolten vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin.
Moni joutuu tinkimään myös fyysisestä hyvinvoinnistaan, kun tulot eivät riitä fyysistä terveyttä edistäviin harrastuksiin, virkistäytymiseen tai terveelliseen ravintoon. Peräti 52 prosenttia kertoo joutuneensa asettamaan terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi rahanpuutteen vuoksi. Tämä johtuu esimerkiksi harrastusten ja terveellisten elintarvikkeiden korkeista hinnoista.
– Taloustilanteen vaikutus mielenterveyteen ja fyysisestä terveydestä huolehtimiseen voi muodostaa viheliäisen kierteen niin henkilölle itselleen kuin koko yhteiskunnalle. Terveysongelmat voivat entisestään heikentää oman talouden hallintaa ja lisätä taloushuolia. Seuraukset näkyvät myös koko yhteiskunnan hyvinvointiin vaikuttavina sosiaalisina ongelmina sekä lisääntyvinä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina, mikä puolestaan lisää julkisen talouden kuormitusta entisestään, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala toteaa.
Taloushuolet vaikuttavat enemmän naisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin
Sukupuolten väliset erot korostuvat rahahuolien vaikutuksessa mielenterveyteen. Naisista 47 prosenttia arvioi mielenterveytensä heikentyneen taloudellisen asemansa vuoksi. Miehillä luku on 32 prosenttia. Naisista 48 prosenttia kertoi rahahuolien vaikuttavan haitallisesti myös läheisiin ihmissuhteisiin, kun miehillä luku oli 37 prosenttia.
Tutkimuksen mukaan naisten taloudelliset näkymät ovat kaikilta osin heikommat kuin miehillä. He arvioivat heikommiksi mahdollisuutensa seurata menojaan, elää taloudellisesti huoletonta elämää sekä hankkia paremmin palkattua työtä tai lisätuloja. Naisten tuloista kuluu pakollisiin menoihin suurempi osa kuin miehillä. Vapaavalintaisiin hankintoihin ja palveluihin jää vähemmän rahaa ja naisista harvempi arvioi pystyvänsä viettämään tänä vuonna kunnollista kesälomaa.
Paremmat talousnäkymät luovat uskoa vain osalle
Talouden odotetaan kääntyvän kasvuun loppuvuonna 2024, mutta tämä ei välttämättä tuo nopeaa helpotusta rahahuolien aiheuttaman ahdistuksen kanssa kamppaileville. Lähes puolet (45 prosenttia) kertoo pitävänsä kuluvan vuoden talousnäkymiään heikompina kuin normaalisti pitäisi tähän aikaan vuodesta. Tulevaisuudennäkymät pidemmällä aikavälillä ovat niin ikään synkät, sillä 43 prosenttia vastaajista arvioi, ettei tule koskaan yltämään samanlaiseen taloudelliseen asemaan kuin vanhempansa.
– Elinkustannusten ja korkojen nousun myötä monet ovat joutuneet käyttämään säästöjään, ottamaan lisävelkaa tai hakemaan lyhennysvapaata aiempiin lainoihin. Vaikka onnistuisikin tasapainottamaan talouttaan lisätuloilla tai karsimalla menojaan, taloudellisen tasapainon saavuttaminen uudelleen ei käy hetkessä. On myös muistettava, että vaikka inflaatio ja korkojen nousu ovat taittuneet, eivät hinnat ole laskeneet, eivätkä tulekaan laskemaan samalle tasolle kuin ennen nykyistä talouskriisiä. Myös hallituksen jo toteuttamilla sekä tulevilla sopeutustoimilla on vaikutuksensa kuluttajien talouteen, Iskala toteaa.
Tietoja Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselystä 2024
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2024 pulssikyselyn raportissa luodaan nopea tilannekuva kuluttajien taloudelliseen tilanteeseen. Kyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin 2.–25. tammikuuta 2024. Tutkimuksen kohderyhmäksi määriteltiin yli 18-vuotiaat henkilöt, jotka olivat yksin tai osittain vastuussa henkilökohtaisesta tai kotitaloutensa taloudesta.
Lataa Euroopan laajuinen raportti
Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti on julkaistu 21. maaliskuuta 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat

Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Yritysten maksuviiveet laskeneet vain hieman viime vuodesta – talouden käännettä odotetaan9.1.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä osoittaa, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman sekä vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Joillakin toimialoilla ja alueilla maksuviiveellisten yritysten määrä on kuitenkin noussut. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on yhä eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla. Suhteellisesti eniten nousua on puolestaan ollut julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialoilla. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yritykset ovat kärsineet eniten maksuviiveistä. Vaikka talouskasvu on edelleen vaisua, ennusteet näyttävät varovaista elpymistä alkaneelle vuodelle 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme