Innostava mahdollisuus vaikuttaa – Keskiuusimaalaiset ideoivat parempaa digiasiointia
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) puntaroivassa asukaspaneelissa reilu 40 keskiuusimaalaista ideoi Keusoten digiasioinnin kehittämistä hyvässä hengessä. Paneeliin osallistuneet kertoivat oppineensa uutta ja saaneensa innostavan mahdollisuuden vaikuttaa. Hyvinvointialueen päätöksentekijät saavat panelisteilta suosituksia digiasioinnin kehittämiseksi.

Keusote on viime vuosien aikana kehittänyt digitaalisia asiointimahdollisuuksia, jotta sote-palveluissa asiointi olisi mahdollisimman sujuvaa, turvallista ja monimuotoista. Hyvät digipalvelut edellyttävät kuitenkin jatkuvaa kehittämistä. Keusoten puntaroivaan asukaspaneeliin kokoontui huhtikuussa reilu 40 eri-ikäistä ja eri taustoista tulevaa keskiuusimaalaista pohtimaan, miten Keusoten digiasiointia tulisi kehittää.
Puntaroiva asukaspaneeli järjestettiin tänä keväänä Keusotessa jo toisen kerran:
– Jälleen saimme kuulla kattavasti eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien asukkaiden erinomaisia ideoita sote-palveluidemme kehittämiseksi. Saimme Keusoten palveluihin monta tärkeää kehittämisideaa. Panelistit kertoivat, että tällainen konkreettinen vaikuttamismahdollisuus antoi heille muun muassa paljon toiveikkuutta, kertoo johtava asiantuntija Tero Seitsonen Keusotelta.
Keusoten poliittiset päättäjät saavat toukokuussa 2024 panelisteilta loppulausuman, jossa on panelistien valitsemat tärkeimmät, konkreettiset toimenpidesuositukset digipalveluiden kehittämiseksi.
Digiasiointiin mieluummin porkkanaa kuin keppiä
Panelistit pohtivat sote-palveluiden digiasioinnin kehittämistä sekä omasta, käyttäjän näkökulmasta että hyvinvointialueen resurssien näkökulmasta.
– Yksi keskeinen idea puntaroivassa asukaspaneelissa oli esimerkiksi se, että oman asian etenemistä voisi seurata jollakin sovelluksella, tekstiviestein tai sähköpostitse. Tämä helpottaisi asiakkaan tilannetta antamalla ajantasaista tietoa siitä, miten ja millä aikataululla asian käsittely etenee. Hyvinvointialueen näkökulmasta se taas parantaa resurssien käyttöjä, kun päällekkäiset yhteydenotot vähentyvät, Seitsonen pohtii.
Myös digiasioinnin saavutettavuus, helppokäyttöisyys ja vapaaehtoisuus puhutti panelisteja.
– Panelistit nostivat esiin, että digipalveluiden tulee olla helppokäyttöisiä, vaikka itse ei puhuisi ns. virastokieltä, ja että digipalveluiden käyttöön tulee saada tukea. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että jatkossakin sekä itse palveluita että tietoa palveluista on saatavilla muillakin tavoin kuin verkossa. Panelistit toivoivat, että digiasiointiin houkutellaan mieluummin porkkanalla kuin kepillä, summaa Seitsonen.
Puntaroivat asukaspaneelit toteutetaan yhteistyössä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa. Kutsut asukaspaneeliin lähetettiin keskiuusimaalaisille Digi- ja väestötietovirastolta saadun satunnaisotoksen perusteella, jotta asukaspaneelissa kuuluu mahdollisimman kattavasti eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien hyvinvointialueen asukkaiden ääni.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero Seitsonen
johtava asiantuntija
Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet
p. 050 497 2554
tero.seitsonen@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme