Hallituksen maahanmuuttoesitykset heikentävät työllisyysastetta ja vaikeuttavat kotoutumista
Diakonissalaitos on äärimmäisen huolissaan hallituksen lukuisista maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskevista kiristyksistä. Muutokset ovat haitallisia sekä matalapalkka-alojen työllisyysasteelle että eriarvoistumiskehitykselle. Esitysten vaikutuksia ei myöskään ole arvioitu riittävällä tarkkuudella.
Hallitus on ohjelmansa mukaisesti kiristämässä merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä kevään 2024 aikana runsaasti, ja lakimuutosten aikataulu on tiukka. Nyt jo vaikuttaa siltä, että esitetyt muutokset tulevat vaikuttamaan merkittävällä tavalla sekä yksilöiden että yhteiskunnan toimintaan, mutta muutosten vaikutuksia on arvioitu huolestuttavan vähän tai ei ollenkaan.
”Diakonissalaitos on työskennellyt maahantulijoiden kanssa yli 30 vuoden ajan, joten kokosimme käsittelyssä olevat esitykset yhteen, ja teimme laskelmia sekä analyysiä esitysten taloudellisista ja inhimillisistä vaikutuksista”, kertoo maahantulijoiden palveluiden johtaja Anne Hammad.
Taloudelliset laskelmat on tehnyt konsultti ja politiikan asiantuntija Heikki Sairanen, ja ne ulottuvat paikoin jopa viiden vuoden päähän. Tällaiset laskelmat ovat väistämättä karkeita ja suuntaa-antavia, eivätkä voi korvata tarkempaa tasapainotarkastelua, jota lainvalmistelulta tulisi edellyttää.
”Yhteenvetona voi todeta, että kehitys on äärimmäisen huolestuttava sekä työllisyyden, talouden että ihmisten kannalta. Lakimuutokset tulevat heikentämään matalapalkka-alojen työllisyysastetta, lisäämään byrokratiaa, vaikeuttamaan kotoutumista, lisäämään paperittomuutta ja sen myötä monia negatiivisia lieveilmiöitä yhteiskunnassamme”, sanoo Hammad.
Kiristykset ajavat jo nyt haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ahdinkoon.
”Tämä on Ruotsin tie, huonolla tavalla.”
Maahantulija ei kelpaa töihin
Hallitus esittää työntekijän oleskeluluvan tulorajaa nostettavaksi vähintään 1 600 euroon kuukaudessa. Työperäisen oleskeluluvan tulorajan nostoa on vaikea ymmärtää työnantajan ja työmarkkinoiden kannalta. Siksi se on myös työntekijän kannalta kohtuuton.
Työ ja työllistyminen ovat tärkeä osa integroitumista Suomeen. Maahanmuuttajataustaista työvoimaa tarvitaan tulevaisuudessa yhä kipeämmin monella eri toimialalla. Juuri maahantulijat tekevät usein matalapalkka-alojen työtä.
Suurena sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana olemme huolissamme myös maahantulijoiden työllistämisen vaikeutumisen seurauksista koko sote-alalle.
Diakonissalaitos on tehnyt maahantulijoiden kanssa töitä yli 30 vuoden ajan. Tällä hetkellä tuemme muun muassa yksin alaikäisinä maahan tulleita nuoria, kidutettuja ja sotatraumatisoituneita, paperittomia ja Itä-Euroopan liikkuvaa väestöä. Toimintaa on sekä Suomessa että lähtömaissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Hammadjohtaja, Maahantulijoiden palvelut
Puh:050 502 0022anne.hammad@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat
Liitteet
Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin24.10.2024 10:54:23 EEST | Tiedote
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan. Kahden viikon päästä 7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää.
Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.
Asunnottomuus kasvussa Jyväskylässä – asiantuntijat toivovat lisää varhaista tukea16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Koko Suomessa asunnottomuus on laskussa, mutta Jyväskylässä, kuten monissa muissakin maan suurimmissa kaupungeissa asunnottomuus jatkaa kasvuaan. Asiantuntijat näkevät trendin takana useita syitä, mutta ovat myös yksimielisiä siitä, mitä asunnottomuuden vähentämiseksi pitäisi tehdä. Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10.
Muistutus: Tervetuloa asunnottomien yön tutustumisretkelle: Onko Suomi enää asunnottomuustyön mallimaa?14.10.2024 10:33:22 EEST | Kutsu
Suomea on totuttu pitämään asunnottomuuden vähentämisessä mallimaana, mutta ammattilaiset näkevät myös vaaran merkkejä: Jos emme toimi nopeasti, tilanne voi muuttua ja seuraukset ovat kovat niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin. Tervetuloa tutustumisretkelle näkemään ja kuulemaan, mitä on asunnottomien ja asunnottomuustyön arki 17.10.!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme