Valkoposkihanhien muutto ennätysaikaisessa
Lämpimät säät ja myötätuulet ovat vauhdittaneet valkoposkihanhien muuttoa. Noin puolet arktisilla alueilla pesivistä reilusta miljoonasta valkoposkihanhesta on nyt Suomessa tai Virossa.

Viikon aikana on valkoposkihanhien muutto edennyt paljon enemmän kuin aavistettiin. Säät ovat olleet ennusteita lämpimämpiä ja myös myötätuulet ovat vauhdittaneet muuttoa. Nyt voidaan puhua jo ennätysaikaisesta muutosta.
Viikon aikana havaittiin yli tuhannen valkoposkihanhen muuttoja kymmenissä havaintopaikoissa pitkin Etelä-Suomea. Esimerkiksi 24.4. laskettiin Kirkkonummen Porkkalassa 3 000 ja 28.4. Ypäjän Lavansuolla 3 300 muuttavaa hanhea.
Melkoinen ryntäys koettiin 29.4. illansuussa etelärannikolla. Tällöin havaittiin Suomen kovin huhtikuinen muutto koskaan, kun illansuussa Helsingin Kallvikin ohitti 11 600 valkoposkihanhea suunnaten itään ja koilliseen. Samana päivänä oli Etelä-Ruotsissa kovaa muuttoa, suurin laskettu muuttajamäärä oli 41 000 Ottenbyssä.
Paikallisia valkoposkihanhia on arvioitu enimmillään noin 30 000 Orimattilan Artjärvellä. 28.–29.4. Kymenlaakson suurin tämän kevään paikallismäärä on puolestaan 29.4. Kouvolan Junkkarinjärven 8 000 ja Pohjois-Karjalan puolestaan Rääkkylän Oravilahden 8 000 valkoposkihanhea. 29.4. illan muutto ei vielä näy vappuaamun paikallismäärissä, mutta päivän mittaan varmasti tulee BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalveluun uusia ilmoituksia isoista valkoposkihanhimääristä.
Suomalaisen ja saksalaisen tutkimusprojektin GPS-satelliittivalkoposkihanhet ovat myös siirtyneet melkoisesti viikon aikana. Viikko sitten Suomessa oli yksi lähetinhanhi, nyt jo kuusi. Vappuaamuna linnut olivat Mäntsälässä, Orimattilassa, Hollolassa, Kouvolassa, Parikkalassa ja Kiteellä. Lisäksi yksi valkoposkihanhi kävi kääntymässä Suomessa ja laskeutui Viroon. Virossa onkin nyt 17 satelliittihanhea, Venäjän Aunuksessa yksi. Loput parikymmentä satelliittihanhea ovat Alankomaiden, Saksan Tanskan ja Ruotsin alueella.
Maastohavaintojen ja satelliittihanhien perusteella voidaan karkeasti arvioida, että noin puolet reilusta miljoonasta Barentsinmeren alueella pesivästä valkoposkihanhesta on nyt Suomessa ja etenkin Virossa.
Jatkuuko lämmin sää ja tuleeko lisää valkoposkihanhia Suomeen, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?
”Viikon aikana korkeapaine ja kaunis poutasää vallitsevat Etelä-Suomessa ja Itämeren alueella, jolloin sää on täällä oikein hyvä valkoposkihanhien kasvavalle saapumiselle Suomen pelloille ja tulvaniityille. Ne pääsevät myös vaivatta siirtymään Etelä-Suomesta koilliseen, Savoon ja Karjalaan.
Ongelmana on kuitenkin tiistaista torstaihin jatkuva voimakas idän-koillisenpuoleinen tuuli Etelä-Itämerellä ja Tanskan seudulla. Se merkitsee, että hanhia voi saapua Virosta Suomeen koko seuraavan viikon, mutta vielä kauempaa tuleville muuttosää on hyvä vain nyt tiistaina ja perjantaina-sunnuntaina. Sen jälkeen näyttää pitkissä sääennusteissa olevan taas muuttoa haittaavaa koillistuulta ja kylmenevää. Muutto siis edistyy, mutta ei vielä kiihdy isoksi päämuutoksi.”
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa
Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.
Lähteet ja linkkejä
- BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelu (tiira.fi)
- Suomen lajitietokeskus (laji.fi)
- Taustatietoa valkoposkihanhien pesimisestä (pohjoiskarjalanelykeskus.wordpress.com)
- Korvauksen hakeminen rauhoitettujen lajien aiheuttamisesta vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä (ely-keskus.fi)
- Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
- Artportalen.se
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144
Joni Kivimäki (tavoitettavissa 2.5.2024 alkaen)
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet10.4.2025 10:41:42 EEST | Tiedote
Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2025. Katsauksessa esitellään myös yleiskuva ELY-keskuksen järjestämästä joukkoliikenteestä, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.
Nytt material om placering av vintertida växttäcke testas9.4.2025 11:04:58 EEST | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral och NTM-centralen i Egentliga Finland producerar inom ramen för Skärgårdshavsprogrammet ett nytt material som gäller placering av åtgärden vintertida växttäcke. Materialet har utarbetats utgående från de principer för placering av skyddszoner som används i Livsmedelsverkets VIPU-tjänst.
Uusi talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineisto testausvaiheessa9.4.2025 11:04:58 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus tuottavat Saaristomeri-ohjelman puitteissa uuden talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineiston. Aineiston laadinnassa on hyödynnetty taustalla Ruokaviraston VIPU-palvelussa käytössä olevan suojavyöhykkeiden kohdentamisaineiston periaatteita.
Regionala LUMO-program som hjälp för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald9.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Utformningen av de regionala LUMO-programmen har med finansiering från Priodiversity LIFE-projektet påbörjats i sju landskap: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Birkaland. LUMO-programmens mål är att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och vända utvecklingen i en positiv riktning på landskapsnivå. Programmen utarbetas under de kommande tre åren i samarbete med centrala intressegrupper i landskapen, och med beaktande av landskapens särdrag.
Maakunnalliset LUMO-ohjelmat avuksi luontokadon torjumiseen9.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Maakunnallisten LUMO-ohjelmien laadinta on alkanut Priodiversity LIFE -hankkeen rahoituksen turvin seitsemässä maakunnassa: Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa. LUMO-ohjelmien tavoite on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnan tasolla. Ohjelmia laaditaan kolmen seuraavan vuoden aikana yhteistyössä maakuntien keskeisten sidosryhmien kanssa, maakuntien erityispiirteet huomioiden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme