Kohti yliopistoa -koulutus tukee maahanmuuttajien polkua yliopistoon
Oulussa alkaa valmentava koulutus maahanmuuttajille, joiden tavoitteena on suomenkielisiin yliopisto-opintoihin hakeutuminen. Oulun ja Lapin yliopistojen toteuttama Kohti yliopistoa -koulutus on ainutlaatuinen Pohjois-Suomessa. Haku ensimmäiseen koulutukseen on juuri alkanut.

Kohti yliopistoa -koulutuksessa maahanmuuttajat pääsevät kehittämään suomen kielen taitoja yliopistoon hakua varten, oppivat yliopisto-opinnoissa tarvittavaa suomea ja saavat tietoa opiskelusta Suomessa. Tavoitteena on myös kehittää opiskelutaitoja sekä tutustua kiinnostaviin aloihin ja opiskeluympäristöihin. Koulutuksessa jokainen osallistuja saa yksilöllistä tukea omalta ohjaajalta ja tarvitsemaansa apua hakuprosessissa.
Pilottina käynnistyvässä Kohti yliopistoa -koulutuksessa jatketaan suomen kielen taitojen kehittämistä siitä, mihin esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksissa (KOTO) tyypillisesti päästään. KOTO-koulutuksissa tavoitteena on saavuttaa eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) mukainen kielitaitotaso B1, kun taas suomenkielisiin koulutusohjelmiin haettaessa vaaditaan tyypillisesti taitotaso B2. Kohti yliopistoa -koulutus kohdistuu tähän nivelkohtaan ja pyrkii täyttämään aukon yliopisto-opintoihin hakeutuvien suomen kielen taitotasossa. Tällaista koulutusta on alueella kaivattu jo pitkään, ja hankkeen verkostoissa se onkin otettu ilolla vastaan.
Hakuaika ensimmäiseen valmennukseen on auki 31.5. saakka, ja valmennus alkaa syksyllä 2024. Haku tapahtuu Oulun yliopiston jatkuvan oppimisen verkkosivuilla.
Opintotarjotin ja mallit tukemaan maahanmuuttajien pääsyä korkeakoulutukseen
Valmentava koulutus on osa Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistä Kohti yliopistoa -hanketta, jossa tuetaan laajemminkin maahanmuuttajien nivelvaiheita ja polkuja korkeakoulutukseen ja sitä kautta kiinnittymistä alueeseen, suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.
”Suomessa ikärakenne muuttuu pysyvästi: ikääntyneiden määrä suhteessa lapsiin ja nuoriin kasvaa koko ajan. Samalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen hallitusohjelman tavoitteena on, että noin 50 prosenttia nuorista aikuisista suorittaa korkeakoulututkinnon. Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ikärakenne on valtaväestöä nuorempaa, mutta osuus yliopisto-opiskelijoista on ollut vähäinen suhteessa valtaväestöön. Jotta tavoite korkeakoulutuksen asteesta Suomessa saavutetaan, maahanmuuttajataustaisten henkilöiden korkeakoulumahdollisuuksien kehittäminen on olennaista. Nyt pilotoitava koulutus vastaa tähän tarpeeseen”, kertoo koulutuspäällikkö Elina Palola Oulun yliopistosta.
Hankkeessa kehitetään ohjausmalli sekä valmentavan koulutuksen opintotarjotin, joka kokoaa yhteen valmentavana koulutuksena tarjottavat ja kehitetyt opintojaksot. Lisäksi luodaan uusi suomen kielen taitotason arvioinnin malli yhteisvalintaan hakeutuville maahanmuuttajille.
”Kehitämme yliopistojen henkilöstön sekä verkostotoimijoiden osaamista ja yhteistyötä, jotta osaamme ohjata maahanmuuttajia tarkoituksenmukaisiin opintoihin. Ohjautuminen kotoutumiskoulutuksesta ja muista ohjauspalveluista valmentavaan koulutukseen kehittyy yhteisten käytänteiden syntymisen myötä”, Palola kertoo.
Kaikki tulokset ja materiaalit levitetään laajasti ja ovat valtakunnallisesti hyödynnettävissä sekä monistettavissa muihin korkeakouluihin. Yhteiskehittämistoimintaan osallistetaan Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita.
Kohti yliopistoa -hanke on Euroopan sosiaalirahasto (ESR+) -ohjelman rahoittamaa kehittämistoimintaa, joka pilotoi maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta ja ohjausta Lapin ja Oulun yliopistoissa erityisesti Pohjois-Suomessa asuville maahanmuuttajille. Hanke alkoi 1.2.2024 ja päättyy 31.8.2026.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina PalolakoulutuspäällikköKieli- ja viestintäopintojen keskus Lingua, Oulun yliopisto
Puh:0505984732elina.palola@oulu.fiJohanna WesterlundViestintäasiantuntija
Puh:02 944 84 082johanna.westerlund@oulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme