Työterveyslaitos

Sote saadaan sujumaan vahvistamalla sote-ammattilaisten digitoimijuutta suunnitelmallisesti

Jaa

Soten sujumisen keskeinen edellytys, digiteknologian hyödyntäminen, edellyttää sote-ammattilaisten digitoimijuuden vahvistamista suunnitelmallisesti. Teknologian nykyistä parempi hyödyntäminen vaatii sote-ammattilaisten näkemyksen ja osaamisen ottamista huomioon nykyistä paremmin. Työntekijät tarvitaan mukaan myös työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 3.5.2024  

Hyvinvointialueiden arkea rassaa digitaalisten tietojärjestelmien yhteensopimattomuus ja sote-ammattilaisia kuormittaa potilas- ja asiakastietojen kirjaamistarve. Ongelmaan on kuitenkin tutkimustietoon perustuvia ratkaisuja.  

– Kirjaamista on ennen kaikkea saatava sujuvoitettua. Työyhteisötasolla on löydettävä yhteinen käsitys, mitä kirjataan. Tässä kannattaisi hyödyntää rohkeasti hyvinvointialueilla syntyneitä parhaita kokemuksia. Olennaista on keskittyä tarpeellisimpaan kirjaamiseen ja sen automatisoimiseen, vanhempi asiantuntija Tiina Koivisto Työterveyslaitoksesta korostaa.  

Digitoimijuus lisää halua hyödyntää digivälineitä

Koivisto tietää mistä puhuu. Hänen väitöskirjansa tarkasteli digitaalisten välineiden käyttöä terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta. Sotealan ammattilaisten näkemyksiä ja osaamista ei ole riittävästi huomioitu digiteknologian käytössä.   

Yksi ratkaisu on digitoimijuuden vahvistamisessa. Digitoimijuus tarkoittaa ammattilaisen kykyä selviytyä, säädellä ja ohjata digivälineiden käyttöä omassa työssään. Sotealan ammattilaiset haluavat muovata teknologiaa ja sen käyttötapoja työhönsä sopivaksi.  

– Olennaisinta olisi, että digivälineiden käyttötavat ovat kuhunkin työtehtävään sopivia. Vaikka sote-ammattilaiset eivät valitse digivälineitä, heitä voidaan osallistaa niiden käyttötavoista päättämiseen. Digitoimijuuden suunnitelmallinen vahvistaminen on avain digivälineiden hyödyntämiseen.  

Työpuntari: sote-ammattilaiset haluavat osallistua päätöksentekoon

Työterveyslaitoksen yhteiskunnallisen foorumin, Työpuntarin, vuoden teemana on Voimaa soteen. Vuoden ensimmäisten puntarointien tulokset osoittavat, että sote-ammattilaisten mielestä heillä on vain vähän mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon.  

Puntaroinneissa on kysytty muun muassa, kuuluvatko sote-työntekijöiden kokemukset julkisessa keskustelussa, onko sote-henkilöstössä mahdollisuus vaikuttaa oman työnsä kehittämiseen ja onko päätöksentekijöillä ajantasainen kuva sote-työn arjesta.  

Valtaosa vastaajista on ollut sote-ammattilaisia. He arvioivat vaikutusmahdollisuutensa vähäisemmiksi kuin samoihin kysymyksiin vastanneet työelämän asiantuntijat.  

Kipinä-kilpailu kerää kehittämisehdotuksia työyksiköiltä

Myös Työterveyslaitoksen hyvinvointialueiden työhyvinvointia seuraava tutkimusryhmä suosittelee työntekijöiden mukaan ottamista soten kehittämiseen. Työtehtävät koetaan voimavaroiksi, kun työn sisältöön ja työn tekemisen tapoihin pystyy vaikuttamaan.  

– Muutos yhtenäiseksi hyvinvointialueeksi on vasta alussa. Työntekijät kannattaa ottaa mukaan toteuttamaan muutosta yhdessä. Kehittämistyötä on syytä ripotella mukaan työaikasuunnitteluun ja toistuviin palavereihin, vanhempi asiantuntija Mervi Halonen Työterveyslaitoksesta suosittelee.  

Sote-organisaatioiden kiinnostuksesta kehittää yhteistyötä kertoo sekin, että tutkimusryhmä on saanut viitisen sataa ehdotusta Kipinä-kilpailussa. Kilpailussa Mitä kuuluu? -organisaatioiden työyksiköt kirjaavat tulosportaaliin kehittämistoimenpiteitään. Viisi parasta ehdotusta palkitaan myöhemmin. 

Katso Työpuntarin webinaari

Hyvinvointialueet tiukoilla - mutta mikä sotessa sujuu? | Yle Areena

Tutustu

Lisätiedot

  • Vanhempi asiantuntija Tiina Koivisto, Työterveyslaitos, puh. 043 824 5928, tiina.koivisto@ttl.fi  

  • Vanhempi asiantuntija Mervi Halonen, Työterveyslaitos, puh. 050 515 1676, mervi.halonen@ttl.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Väestörakenteen muutosvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen14.6.2024 11:59:53 EEST | Uutinen

Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen vuoteen 2027 asti. Jatkokaudella hankkeen tutkimuksen ja vuorovaikutustoiminnan on tarkoitus vastata erityisesti ajankohtaisiin, hallituksen ja ministeriöiden tunnistamiin tarpeisiin. LIFECON-hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) DEMOGRAPHY-ohjelma ja sitä toteuttavat Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye