Ruoka- ja metsäketjun kehittäminen tarvitaan osaksi itäisen Suomen ohjelmaa
Pohjois- ja Itä-Suomen ohjelmien valmistelussa tulee huomioida ruokaturva sekä huoltovarmuus. Maa-, metsä- ja elintarviketeollisuuden investointiympäristön turvaaminen on alueohjelmien onnistumisen kannalta elintärkeässä asemassa, korostavat itäiset MTK-liitot maakunta- ja etujärjestöjohtajille lähettämässä kirjelmässä.
Hallituksen asettamien pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmien valmistelutyöryhmät ja neuvottelukunnat ovat aloittaneet tai aloittamassa työtään. Työryhmien ja neuvottelukuntien tehtävänä on laatia ehdotukset alueidensa toimenpideohjelmiksi vuoden 2024 loppuun mennessä.
Ohjelmien tavoitteena on edistää pohjoisen ja itäisen Suomen mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen seuraukset mm. Venäjän rajan täysi sulkeminen vaikuttavat merkittävästi rajaseutujen ja koko itäisen Suomen talouteen. Toimet Venäjää vastaan ovat olleet välttämättömiä, ja ne voivat kestää erittäin pitkään. Nyt onkin saatava nopeasti toimenpiteitä ja resurssit, joilla voidaan vaikuttaa itäisen Suomen kehittämiseen ja elinvoimaan.
Ruokaturvan ja huoltovarmuuden sekä myös kokonaisturvallisuuden merkitys on huomioitava toimenpiteissä ja ohjelmassa. Tarvitsemme itäisen Suomen ohjelmaan oman ruokaketjun kasvu- ja vientiohjelman, joka omalta osaltaan edesauttaa valtakunnallisen vientitavoitteen saavuttamista. Samalla pystymme edistämään alueen huoltovarmuutta, ruokaturvaa ja elinvoimaa, jotka luovat perustan myös rajaturvallisuudelle EU:n ja Suomen itärajalla. Tavoitteen kirjaaminen osaksi itäisen Suomen ohjelmaa helpottaisi pitkäaikaisen rahoituksen keräämistä niin kansallisesti kuin EU- tasolla. Lopullinen rahoitusmalli selkiintyy ohjelman valmisteluhankkeen aikana.
Osana ohjelmaa Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomen maatilainvestointien tulee saada riittävät vakuusratkaisut ja avustustasoihin tulee tehdä alueelliset korotukset. Alueelle tarvitaan myös uutta elintarviketeollisuutta. Ohjelmassa pitää olla elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä, kilpailukykyä ja investointeja edistäviä toimia.
Itäisen Suomen metsän jalostushankkeet ovat jääneet vähäisiksi. Alue tarvitsee satsauksia biotalouden uuteen teknologiaan ja tuotekehitykseen, joilla voidaan turvata metsän jalostuksen kehittyminen alueelle. Biotalouden nostaminen osaksi tulevan EU-komission työohjelmaa mahdollistaisi monen hyvällä alulla olevan kehittämishankkeen etenemisen alueella.
Ohjelmaan tulee sisällyttää myös maa- ja metsätalouden kuljetuksiin tarvitseman tieverkoston perusparantaminen. Investointikohteita valittaessa tulee arvioida tiestön merkitys huoltovarmuuden ja elinkeinoelämän raaka-aineiden kuljetustarpeiden kannalta. Silloin ei lasketa pelkästään henkilö- eikä automääriä vaan kuljetettuja tonneja ja kuljetusten tuomaa arvonlisää erityisesti metsäsektorilla.
Metsien omistus on valumassa ulkomaisille rahastoille ja maakuntien ulkopuolisille omistajille. Metsäverot pitäisi kerätä sinne, minne jäljetkin jäävät omistusmuodosta riippumatta. Tällä olisi iso merkitys syrjäisten seutujen kuntataloudelle ja palvelujen rahoitukselle. Metsäverouudistus pitäisi sisällyttää osaksi erityistalousalueen toimenpiteitä.
Tällä kokonaisuudella uskomme olevan ison merkityksen koko itäisen Suomen elinvoiman ja tulevaisuuden kehittämiselle.
MTK Etelä-Savo, MTK Kaakkois-Suomi, MTK Keski-Suomi, MTK Pohjois-Karjala, MTK Pohjois-Savo, MTK Pohjois-Suomi
Jari Rouvinen, Tj. Jari Kauhanen, Tj.
MTK Pohjois-Karjala MTK Pohjois-Savo
jari.rouvinen@mtk.fi jari.kauhanen@mtk.fi
p. 0400 331 566 p. 040 505 6718
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
MTK:n Lihaseminaari Seinäjoella 13.11.2024 – Lihamarkkinoiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa5.11.2024 08:00:00 EET | Kutsu
MTK:n Lihaseminaari pureutuu alan ajankohtaisiin teemoihin, toimintaympäristön muutoksiin ja teknologian tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Tilannekatsauksen esittää valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä, ja Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellström jakaa vinkkinsä markkinoilla menestymiseen. VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund valottaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia maataloussektorille. Lihaedunvalvonnasta käytännössä kertoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, ja tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen pohtii globaalin lihamarkkinan tulevaisuutta. Lopuksi käydään paneelikeskustelu, jossa mukana on myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi – Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle31.10.2024 13:24:40 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on valittu Vuoden Kympiksi. Vuoden Kymppi on MTK:n metsävaltuuskunnan myöntämä tunnustus ansiokkaasta metsänomistajien etujen ajamisesta sekä metsänomistajaorganisaation jäsenten ja muiden metsänomistajien palvelusta. Metsävaltuuskunta palkitsi savonlinnalaisen Juha-Pekka Hannikaisen kultaisella ansiomerkillä.
MTK:n Tiirola: Luonnonsuojelulakia on täsmennettävä31.10.2024 09:17:13 EET | Tiedote
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vaati metsävaltuuskunnan kokouksen avauspuheenvuorossaan luonnonsuojelulain lajisuojelupykäliin korvausperusteita. Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan vahvistaa omaisuudensuojaa, mutta ilman korvausperusteiden ulottamista lajisuojeluun metsänomistajan omaisuudensuoja uhkaa romahtaa.
Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa28.10.2024 09:52:24 EET | Tiedote
Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme