Joustoa sähkönkäytössä tarvitaan edelleen – yli 300 000:lla olisi mahdollisuus hyödyntää ilmaista kuormanohjausta
Sähkön jakeluyhtiö Carunan maaliskuussa toteuttaman kansalaiskyselyn mukaan 41 % ihmisistä lataa sähköautoaan edelleen pahimpaan sähkönkäytön ruuhka-aikaan eli illalla kello 18–21. Carunalla on edelleen noin 300 000 asiakasta, jotka eivät hyödynnä kuormanohjausta, vaikka heidän sähkömittarinsa mahdollistaa sen.

Maaliskuussa jakeluyhtiö Caruna teetti kyselyn sähköautoilijoille. Tuloksista selvisi, että moni lataa edelleen autoaan pahimpana piikkituntina.
Kyselyn mukaan sähköautoilijoista 39 % lataa autoaan yöllä kello 24–06. Aikuisista (35–44 –vuotiaat) 100 % lataa autoaan yöllä kello 24–03. Yli 65-vuotiaista näin tekee vain 13 prosenttia.
Se, että 40 % sähköautoilijoista lataa autoaan kello kuudesta eteenpäin ei kuulosta suurelta, mutta sähköautojen lisääntyessä iltapiikki kasvaa hurjasti. Traficomin mukaan vuonna 2023 sähköautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 100 prosenttia.
Vuosi sitten pelättiin sähköpulaa, ja moni oli tietoinen sähkönkulutuksen ajoittamisesta. Tarvitaanko joustamista enää?
“Jakeluverkko on mitoitettava suurimman hetkellisen kulutuksen mukaan. Sähkönkulutuksen kasvu ei varsinaisesti ole se ongelma, vaan se, että kulutus pakkautuu tietyille ajanjaksoille”, Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto sanoo.
Sähkönjakelun valvontamenetelmät muuttuivat vuoden alussa. Jatkossa verkon vahvistaminen ja sähköautojen latauspisteiden liittäminen verkkoon viivästyy niillä alueilla, joilla sähköverkon kapasiteetti ei riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin sähkönkäyttötarpeisiin. Asiakkaiden sähkönkäytön joustamisella on siis tulevaisuudessa entistä suurempi rooli sähköjärjestelmän tasapainottamisessa.
Vain 30 % asiakkaista on ottanut käyttöön ilmaisen kuormanohjauksen
Carunan jakelualueella asiakkailla on käytössä ilmainen kuormanohjauspalvelu, jolla voi ajastaa esimerkiksi lämminvesivaraajan käynnistymään yöaikaan. Vuonna 2024 kuormanohjaus on käytössä noin 137 000 asiakkaalla. Asiakkaita, joilla on ns. releellinen mittari eli mahdollisuus ottaa käyttöön kuormanohjaus, mutta jotka eivät ole vielä aktivoineet sitä on noin 300 000.
Kuormanohjauksen on siis ottanut käyttöön vain 30 % sellaisista asiakkaista, jotka voisivat ottaa sen käyttöön.
“Kannustan sähkölämmitteisissä omakoti- ja paritaloissa ottamaan kuormanohjauksen käyttöön. Etenkin, jos on SPOT-sähkösopimus, sähkönkulutuksen siirtämisestä yölle saa myös rahallista hyötyä”, Uusipaasto sanoo
Carunan mittausomaisuuden hallinnan Viivi Rautio on tutkinut diplomityössään Carunan verkkoalueen kulutusjoustopotentiaalia sekä markkinaehtoisen kuormanohjauksen toteutettavuutta. Markkinaehtoinen kuormanohjaus vastaa entistä tehokkaammin muuttuvan energiamarkkinan ja verkkokapasiteetin ylläpidon tarpeisiin, sillä kuormanohjaus voidaan toteuttaa aiempaa reaaliaikaisemmin esimerkiksi sähkön spot-hintojen perusteella.
“Kun sähköä kulutetaan silloin, kun sitä voidaan uusiutuvasti tuottaa, hyötyy sekä asiakas että yhteiskunta. Jos kulutus piikkitunnilla lisääntyy, sähköä pitää tuottaa ei-uusiutuvilla metodeilla ja pahimmillaan kapasiteetin rajat tulevat vastaan ", Rautio sanoo.
Mistä voi tarkastaa, voiko omassa kiinteistössä ottaa käyttöön kuormanohjauksen?
“Kuormanohjausryhmän pitäisi näkyä oman sähkömittarin näytöllä, kun kuormanohjaus on otettu käyttöön. Carunan asiakkaat voivat olla yhteydessä asiakaspalveluun nettisivujen chatissa, jos kuormanohjausta ei saa itse käyttöön Caruna Plussassa”, Rautio vinkkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Linkit
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme