Etla ennustaa: Teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta teollisuuden ja rakentamisen huteruus painaa palveluita vielä tänä vuonna
Teollisuuden ja rakentamisen arvonlisäys supistuu vielä tänä vuonna, ja alojen heikkous heijastuu myös osaan yksityisistä palveluista. Etlan tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan teollisuustuotannossa tapahtuu kuitenkin käänne kasvuun ensi vuonna ja rakennusalakin elpyy hitaasti. Koko talouden arvonlisäys yltää tänä vuonna lähes viime vuoden tasolle, ja kasvaa noin 1,5 prosenttia seuraavana kahtena vuotena. Vuonna 2025 teollisuus kasvaa lähes prosentin, palvelualat pääsevät noin kahden prosentin kasvuun, ja rakentaminen yltää 2,5 prosenttiin.
Kevään 2024 Suhdanne-ennusteessa Etla arvioi heikon alkuvuoden painavan kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Vuonna 2025 teollisuus kasvaa noin prosentin, palvelualat kahden prosentin ja rakentaminen 2,5 prosentin vauhtia. Kotitalouksien ostovoiman vahvistuminen viime vuonna on auttanut yksityisiä palvelualoja pysymään lievässä kasvussa, mikä jatkuu myös kuluvana vuonna.
Teollisuuden tuotannon supistuminen on laaja-alaista, päätoimialoista metsäteollisuus supistuu jo kolmatta vuotta peräkkäin ja kemianteollisuuden alamäki jatkuu koko ennustehorisontin eli vuoteen 2026 saakka. Myös metalliteollisuus painuu tänä vuonna lähes 5 prosenttia miinukselle. Metsäteollisuus Suomessa kärsi myös eniten kevään pitkästä poliittisesta lakosta, sähkö- ja elektroniikkateollisuus puolestaan kärsii edelleen heikosta viennistä Aasiaan. Alan arvonlisäys kasvaa vasta ensi vuonna.
- Merkille pantavaa on, että palveluala kokonaisuudessaan on pysynyt pienessä kasvussa, vaikka suhdanne on heikentynyt. Palveluiden osuus Suomen talouden arvonlisäyksestä on niin suuri, että ne kompensoivat jalostustoimialojen supistumisen lähes kokonaan, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.
Kaupan näkymät kuulaammat – alvin korotuksesta huolimatta
Palvelualojen kasvu jää noin puoleen prosenttiin jo toisena peräkkäisenä vuotena. Viime vuonna palveluiden kasvua jarruttivat kauppa, kuljetus ja varastointi sekä rahoitus- ja vakuutusala. Tänä vuonna yksityisten palvelualojen näkymät ovat hieman valoisammat, kun kysyntä elpyy vuoden mittaan.
Kaupan alalla näkymät ovat heikoimmat tukkukaupassa, jota painaa jalostuksen, erityisesti rakentamisen heikko tilanne ja riski elpymisen viivästymisestä. Vähittäiskaupan näkymiä parantaa kotitalouksien yhä vahvistuva ostovoima.
- Ostovoimaa tosin hieman heikentää tänä vuonna voimaan astuva arvonlisäveron kiristys. Ensi vuonna kuitenkin kotitalouksien lisääntyvä kulutus tukee vähittäiskauppaa, ja talouden yleinen elpyminen tukkukauppaa, toteaa Etlan tutkija Ville Kaitila.
Hotelli- ja ravintola-alan arvonlisäys kasvoi vielä viime vuoden alkupuolella reippaasti, mutta kehitys heikkeni vuoden loppua kohti. Kuluvana vuonna alan arvonlisäys vähenee keskimäärin viime vuodesta. Ravintolapalvelujen kysyntää on vähentänyt yleinen hintojen nousu, kun taas Suomeen suuntautuvan matkailun hidas palautuminen on näkynyt majoituspalveluiden vielä heikohkona kysyntänä.
Rakentaminen elpyy – mutta hitaasti
Rakentamisen arvonlisäys supistui viime vuonna runsaat 8 prosenttia ja supistuu vielä lievästi tänäkin vuonna. Rakentaminen lähti hiipumaan jo vuoden 2022 alkupuolella ja korkea korkotaso on syventänyt ja pidentänyt rakentamisen laskusuhdannetta merkittävästi. Vuosina 2025 ja 2026 Etla ennustaa rakennusalan taas kasvavan selvästi.
- Korkojen lasku ensi kuussa näyttää yhä todennäköisemmältä ja rakennuskustannusten kasvu näyttää pysähtyneen. Myös rakentamiseen myönnettyjen lupien määrä alkaa viimeisimpien tietojen mukaan kääntyä hiljalleen kohti kasvua. Rakentaminen ei kuitenkaan palaudu nopeasti aiemmalle korkealle tasolleen vaan palautuminen on hidasta aiempaa korkeamman reaalikoron takia, arvioi Etlan tutkija Sakari Lähdemäki.
Kevään 2024 Suhdanne Toimialat perustuu Etlan maaliskuun Suhdanne-ennusteessa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää yksityiskohtaista tietoa seuraavilta toimialoilta: metalliteollisuus, metsäteollisuus, kemia- ja elintarviketeollisuus, rakentaminen sekä suurin osa yksityisestä palvelusektorista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Ville Kaitila, Etla, p. 050 410 1012, ville.kaitila@etla.fi (palvelutoimialat)
Tutkija Sakari Lähdemäki, Etla, p. 040 746 2991, sakari.lahdemaki@etla.fi (rakentaminen)
Tutkija Birgitta Berg-Andersson, Etla, p. 044 465 0153, birgitta.berg-andersson@etla.fi (teollisuuden toimialat)
Päivi PuontiEnnustepäällikkö, ETLA
Puh:050 534 3536paivi.puonti@etla.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimalla – energiateollisuus sai päästöjään pienemmiksi Olkiluodon sekä tuuli- ja vesivoiman avulla7.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät voimakkaasti vuonna 2023, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni energiantuotannossa. Etlan tänään julkaisemasta päästöennusteesta käy ilmi, että myös liikenteen päästöt vähenivät. Hakkuiden väheneminen puolestaan vahvisti metsien hiilinieluja. Kokonaispäästöt alenivatkin nyt selvästi, mutta lähivuosina odotettavissa on hitaampaa kehitystä.
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Aallon työelämäprofessoriksi3.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Etlan tutkimusjohtaja, kauppatieteiden tohtori Antti Kauhanen aloittaa tammikuussa 2025 osa-aikaisena taloustieteen työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Kauhanen jatkaa edelleen myös Etlan työelämätutkimuksesta vastaavana tutkimusjohtajana. Kauhanen on jo aiemmin toiminut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun osa-aikaisena professorina vuosina 2019–2024.
Maahanmuutolla innovaatioita edistävä vaikutus Suomen teollisuudessa – tukee myös syntyperäisen väestön työllisyyttä2.1.2025 11:53:17 EET | Tiedote
Maahanmuuttajataustaisen työvoiman kasvu parantaa prosessi- ja tuoteinnovaatioita sekä kasvattaa patenttihakemusten määrää Suomen teollisuudessa, paljastaa tuore Etla-tutkimus. Maahanmuuton ei havaittu myöskään vaikuttavan kielteisesti kotimaisten työntekijöiden työllisyyteen. Talouskasvun edistämiseksi tulisi tutkimuksen mukaan lisätä Suomen houkuttelevuutta ulkomaisen työvoiman silmissä.
Etlan Kangasharju: ”Yhteisöveron alentaminen maksaa itsensä takaisin, kun kaikki hyödyt otetaan huomioon”30.12.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Yhteisöveron alentaminen tarjoaa ratkaisun, joka vauhdittaa talouskasvua ilman kustannuksia julkiselle taloudelle, käy ilmi tuoreesta Etla Muistiosta. Yritykset ja palkansaajat hyötyvät veronalennuksesta asteittain niin paljon, että veronalennus maksaa todennäköisesti itsensä takaisin julkiselle sektorille. Vaikutukset eivät ole välittömiä. Ennen kuin vaikutukset ehtivät syntyä, julkista taloutta voisi paikata omaisuuden myyntituloilla, ehdottaa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Myyntitulot kannattaa käyttää veronalennuksen lyhyen aikavälin rahoitukseen hallituksen kaavaileman neljän miljardin euron investointipaketin sijaan.
Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä18.12.2024 09:34:21 EET | Tiedote
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreessa raportissa esitettyjen kokeellisten laskelmien mukaan datainvestointien arvo oli hieman alle kaksi prosenttia ja dataperusteisen työn tuottaman arvonlisäyksen osuus kymmenisen prosenttia Suomen bkt:stä. Suurin osa datatalouden arvosta syntyy tieto- ja viestintäalalla. Suomen datatalouden koon ja vaikuttavuuden tarkempi arviointi edellyttää panostuksia mittausmenetelmien ja tiedonkeruun kehittämiseen sekä kansanvälistä yhteistyötä. Tutkimuksen toteutti Etla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme