Työterveyslaitos

Hur mår er arbetsgemenskap? Ett nytt verktyg hjälper dig att upptäcka utmattning

Dela

Arbetshälsoinstitutet lanserar ett nytt verktyg för att kartlägga hur allmän utmattning är på den egna arbetsplatsen. Enkäten Trafikljus för utmattning i arbetsgemenskapen ger feedback till både den enskilde respondenten och arbetsgemenskapen.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 7.5.2024

Med hjälp av enkäten Trafikljus för utmattning på arbetsplatsen kan man ta reda på hur vanliga och allvarliga utmattningssymtomen är på arbetsplatsen. Det kostnadsfria och lättanvända verktyget är en nyhet i Arbetshälsoinstitutets verktygslåda för psykisk hälsa.

Enligt undersökningen Hur mår Finland? har ungefär en fjärdedel av befolkningen en ökad risk för utmattning eller redan en sannolik utmattning. Antalet har ökat något sedan tiden före coronapandemin.

– Utmattning är ett vanligt och ihållande fenomen. Den känns på arbetsplatserna, men är samtidigt osynlig. Utmattning utvecklas inte på ett ögonblick, men den kan ändå bli oidentifierad. Verktyget erbjuder ett sätt att ta tag i saken, säger forskningsprofessor Jari Hakanen på Arbetshälsoinstitutet.

Validerad frågemetod bakom verktyget

Med verktyget besvaras 12 frågor om kronisk trötthet, mental distansering från arbetet och störningar i kognitiva funktioner och känslomässig kontroll. De är huvudsymtomen på utmattning.

Bakom enkäten ligger metoden Burnout Assessment Tool (BAT) som gör det möjligt att mer exakt och tillförlitligt avgöra när situationen med utmattning är bra, när risken är förhöjd och när det sannolikt är utmattning. Enkäten och den trafikljusmodell för utmattning som tagits fram utifrån den har validerats under finska förhållanden.

Förbättrade arbetsförhållanden minskar utmattning

Utifrån resultaten från verktyget är det möjligt att utveckla arbetsförhållandena för att minska och förebygga utmattning. Verktyget kan t.ex. användas som en del av den årliga uppföljningen eller för uppföljning av förändringar eller genomförda åtgärder. Verktyget ger också arbetsgemenskapen jämförelseinformation som gör det möjligt att sätta det egna resultatet i proportion till hela befolkningen.

Enskilda respondenter får personlig feedback från enkäten och tips och verktyg för sin egen situation. Det går inte att identifiera enskilda respondenter från arbetsgemenskapens helhetsresultat.

– Utmattning ses fortfarande ofta som en egenskap hos individen, även om det ofta beror på delade arbetsförhållanden som exempelvis dåligt organiserat arbete, rollkonflikter och brist på resurser att balansera, säger Jari Hakanen. 

[LP1] Dåliga arbetsförhållanden ger upphov till utmattning som också kan avspeglas i hur man orkar med resten av livet.

– Om man utifrån enkäten identifierar utmaningar i arbetsgemenskapen och börjar åtgärda dem så krävs det förstås tid och insatser. Ansträngningen betalar sig dock jämfört med att inte göra något. Ju längre utmattningen utvecklas, desto fler korrigerande åtgärder krävs, säger Janne Kaltiainen, specialforskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Se också

Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa

Ytterligare information

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Väestörakenteen muutosvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen14.6.2024 11:59:53 EEST | Uutinen

Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen vuoteen 2027 asti. Jatkokaudella hankkeen tutkimuksen ja vuorovaikutustoiminnan on tarkoitus vastata erityisesti ajankohtaisiin, hallituksen ja ministeriöiden tunnistamiin tarpeisiin. LIFECON-hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) DEMOGRAPHY-ohjelma ja sitä toteuttavat Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye