Miten työyhteisönne voi? Uusi työkalu auttaa tunnistamaan työuupumuksen
Työterveyslaitos julkaisee uuden työkalun, jonka avulla voi kartoittaa työuupumuksen yleisyyttä omalla työpaikalla. Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle -kyselystä saavat palautteen niin yksittäinen vastaaja kuin työyhteisökin.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 7.5.2024
Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle -kyselyn avulla työpaikalla voidaan selvittää työuupumusoireiden yleisyys ja vakavuus. Maksuton ja helppokäyttöinen työkalu on uutuus Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakissa.
Miten Suomi voi? -tutkimuksen mukaan väestötasolla noin neljänneksellä on kohonnut työuupumuksen riski tai jo todennäköinen työuupumus. Määrä on ollut hienoisessa kasvussa koronapandemiaa edeltäneestä ajasta.
– Työuupumus on ilmiönä yleinen ja sitkeä. Se tuntuu työpaikoilla, mutta on samalla myös näkymätön. Työuupumus ei kehity hetkessä, mutta se voi silti jäädä tunnistamatta. Työkalu tarjoaa yhden tavan tarttua asiaan, tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta sanoo.
Työkalun taustalla validoitu kyselymenetelmä
Työkalussa vastataan 12 kysymykseen, jotka liittyvät krooniseen väsymykseen, henkiseen etääntymiseen työstä sekä kognitiivisten toimintojen ja tunteiden hallinnan häiriöihin. Ne ovat työuupumuksen pääoireet.
Kyselyn taustalla käytetään Burnout Assessment Tool (BAT) -menetelmää, jonka avulla voidaan aiempaa täsmällisemmin ja luotettavammin määrittää, milloin tilanne on työuupumuksen suhteen hyvä, milloin riski on kohonnut ja milloin kyseessä on todennäköisesti työuupumus. Kysely ja sen pohjalta tuotettu työuupumuksen liikennevalomalli on validoitu Suomen oloissa.
Työuupumus vähenee parantamalla työoloja
Työkalusta saatavien tulosten perusteella on mahdollista kehittää työoloja työuupumuksen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Työkalua voi hyödyntää esimerkiksi osana vuotuista seurantaa tai muutosten tai tehtyjen toimenpiteiden jälkiseurantaan. Työkalusta työyhteisö saa myös vertailutiedon, jonka avulla omaa tulosta voi suhteuttaa koko väestöön.
Yksittäiset vastaajat saavat kyselystä henkilökohtaisen palautteen ja vinkkejä ja työvälineitä omaan tilanteeseensa. Työyhteisön kokonaistuloksesta ei voi tunnistaa yksittäisiä vastaajia.
– Työuupumus nähdään edelleen usein yksilön ominaisuutena, vaikka taustalla ovat usein jaetut työolot, kuten esimerkiksi huonosti organisoituja töitä, rooliristiriitoja ja tasapainottavien voimavarojen puutetta, Jari Hakanen sanoo.
Heikot työolot synnyttävät työuupumusta, joka voi myös heijastua muun elämän jaksamiseen.
– Jos kyselyn perusteella työyhteisössä tunnistetaan haasteita ja niitä lähdetään perkaamaan, se vaatii toki aikaa ja panostusta. Vaiva maksaa kuitenkin itsensä takaisin verrattuna siihen, että mitään ei tehtäisi. Mitä pidemmälle työuupumus kehittyy, sitä enemmän vaaditaan korjaavia toimia, erikoistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta sanoo.
Tutustu
- Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle
- Lisätietoa työkalussa käytetystä menetelmästä: Työuupumuksen arviointi Burnout Assessment Tool (BAT) -menetelmällä (Julkari).
- Miten Suomi voi? -tutkimus
Mielenterveyden työkalupakki -hanke
- Mielenterveyden työkalupakki on nippu maksuttomia työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla työpaikat ja työyhteisöt voivat rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria.
- Työkalujen käyttöönottoon saa maksutonta tukea vuoden 2024 ajan.
- Mielenterveyden työkalupakki -hanke kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.
Lisätiedot
- Tutkimusprofessori Jari Hakanen, Työterveyslaitos, jari.hakanen@ttl.fi, p. 040 562 5433
- Erikoistutkija Janne Kaltiainen, Työterveyslaitos, janne.kaltiainen@ttl.fi, p. 050 476 5980
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Snabba förändringar i arbetslivet betonar behovet av det 80-åriga Arbetshälsoinstitutet22.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Arbetshälsoinstitutet firar sitt 80-årsjubileum i år. Under jubileumsåret uppdaterar Arbetshälsoinstitutet sina scenarier för det finländska arbetslivets utveckling och lovar att fortsätta utvecklas i takt med förändringarna i arbetslivet.
Työelämän muutosten nopeus korostaa 80 vuotta täyttävän Työterveyslaitoksen tarpeellisuutta22.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työterveyslaitos viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden aikana Työterveyslaitos päivittää skenaarionsa suomalaisen työelämän kehityksestä ja lupaa muuttua vastedeskin työelämän muutosten mukana.
The speed of change in work life highlights the need for the Finnish Institute of Occupational Health as the organization turns 8022.4.2025 08:30:00 EEST | Press release
The Finnish Institute of Occupational Health is celebrating its 80th anniversary this year. During its jubilee year, the Finnish Institute of Occupational Health will update its scenario of the development of Finnish work life and commit to keeping pace with the speed of change in work life.
Undersökning: Förvaringsutrymmen av dålig kvalitet och brist på information ökar riskerna i museiarbetet16.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De finländska museiarbetarnas uppfattningar om riskfaktorerna i arbetsmiljöerna motsvarar inte helt de verkliga riskerna på arbetsplatserna. I Arbetshälsoinstitutets undersökning utvecklades praktiska lösningar för att bekämpa hälsoeffekter på museer.
Tutkimus: Heikkolaatuiset säilytystilat ja tiedon puute lisäävät museotyön riskejä16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten museotyöntekijöiden käsitykset työympäristöjen vaaratekijöistä eivät täysin vastaa todellisia riskejä työpaikoilla. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kehitettiin käytännön ratkaisuja terveysvaikutusten torjumiseksi museoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme