Dungeons & Dragons täyttää 50 vuotta, Pelimuseossa pienoisnäyttely
Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Dungeons & Dragons on paitsi maailman ensimmäinen roolipeli, myös viime vuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä. Ei tarvitse olla roolipelaaja kokeakseen pelin merkityksen, sillä lukemattomat videopelit käyttävät sen lanseeraamia käsitteitä, kuten kestopisteitä, tasoja ja hahmoluokkia, puhumattakaan peliä varten kehitetyistä hirviöistä ja otuksista.
- Vuonna 1974 ensimmäisen kerran julkaistu Dungeons & Dragons on läpikäynyt historiansa aikana useita muutoksia. Siitä on julkaistu jo tusinan verran sisällöltään erilaista versiota, uusimpana pelin viides laitos, kertoo tutkija Niklas Nylund Vapriikin Pelimuseosta.
-Laitosten välillä on eroja, jotka näkyvät paitsi niiden taiteessa ja ulkoasussa, myös sisällöissä ja säännöissä, jotka ovat seuranneet paitsi aikansa pelisuunnittelutrendejä, myös laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä, Nylund toteaa.
Dungeons & Dragonsin vaikutus ulottuu myös laajempaan populaarikulttuuriin. Se tuli aikoinaan tunnetuksi Steven Spielbergin E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982) -hittielokuvasta, mutta myös peliä kritisoineesta ja Tom Hanksin tähdittämästä televisioelokuvasta Leikistä tuli totta (Mazes & Monsters, 1982). Toisaalta Ed Greenwoodin, Margaret Weisin, Tracy Hickmanin ja R.A. Salvatoren romaanit tekivät pelin maailmoja ja hahmoja tunnetuiksi myös aktiivisten roolipelaajien piirin ulkopuolella. Dungeons & Dragons -lisenssillä julkaistut tietokonepelit, uusimpana Baldur’s Gate 3, ovat ylläpitäneet pelin suosiota ja tehneet sitä tunnetuksi tietokonepelaajien parissa.
-Dungeons & Dragons ei ole vain peli, vaan myös omaehtoista tee-se-itse-kulttuuria, sanoo Nylund.
-Jokainen pelinjohtaja lyö oman leimansa johtamiinsa peleihin, ja niihin osallistuvat pelaajat muokkaavat pelejä mieleiseensä suuntaan.
Kaikki peliporukat pelaavat lopulta omalla tavallaan, usein ääneen lausumattomia käytäntöjä seuraten. Siksi näyttelyssä tutustutaan myös kuuden eri pelinjohtajan pelimateriaaleihin, joista jokainen tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman pöytäroolipelien omaehtoiseen luovaan kulttuuriin.
Dungeons & Dragons 50 vuotta esillä Suomen Pelimuseossa Vapriikissa 8.5.2024 - 26.1.2025.
Yhteyshenkilöt
Tutkija Niklas Nylund, puh. 040 801 6880
Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Vapriikissa vuonna 2025 supervoimia ja kovan luokan tutkimustietoa6.11.2024 09:55:00 EET | Tiedote
Museokeskus Vapriikin vuosi 2025 tarjoilee kävijöille niin värikästä populaarikulttuuria kuin uusinta tutkimusta ihmisen historiasta. Helatorstaina avautuva Supersankarit on yhteistyössä italialaisen näyttelytoimiston kanssa tehty huikea sukellus sankaritarinoiden evoluutioon. Kesäkuussa puolestaan avautuu odotettu Muinais-DNA-näyttely, jossa pääsee kasvokkain muinaisten suomalaisten kanssa. Lisäksi Vapriikissa avautuu uusi Kivigalleria, Vuoden luontokuvat 2024, sekä Pelimuseon ja Postimuseon vaihtuvia näyttelyitä.
Museocon tutustuttaa roolipelaamiseen Vapriikissa4.11.2024 09:37:11 EET | Tiedote
Koko perheen tapahtumassa, Museoconissa, Vapriikissa lauantaina 9.11. kello 11–19, pääsee kokeilemaan pöytäroolipelejä, larppeja, osallistumaan työpajoihin ja teemaopastuksille sekä tekemään löytöjä taidekujalla. Luvassa on lisäksi pelejä ja esitelmiä sekä cosplay-teemaista ohjelmaa. Päivä huipentuu musiikkiesityksiin.
Kutsu Tampereen museoiden johtajien tarjoamalle aamiaiselle kuulemaan 2025 näyttelyistä24.10.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Tervetuloa museonjohtajien tarjoamalle aamiaiselle Sara Hildénin taidemuseoon keskiviikkona 6.11.2024 klo 8.30–10.00. Aterioinnin lomassa kuullaan, mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2025. Samalla kuullaan muista museoiden ajankohtaisista asioista.
Vapriikki avaa kuviaan vapaaseen käyttöön22.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Vapriikin kuva-arkisto avaa Siiri-tietopalvelun kautta noin 200 000 digitoitua kuvaa vapaasti kaikkien käytettäväksi. Suurimmasta osasta on ladattavissa korkearesoluutioinen versio eli iso ja painolaatuinen kuvatiedosto. Vapriikin kuva-arkistolla on laajin Tamperetta ja muuta Pirkanmaata käsittelevä valokuvakokoelma, jonka kautta välittyy monipuolinen kuva elämänmenosta aina 1850-luvulta tähän päivään.
Syyslomalla Vapriikki on avoinna myös maanantaina11.10.2024 14:47:56 EEST | Tiedote
Tervetuloa viettämään syyslomaa Vapriikkiin! Museo on avoinna 14.–20.10. joka päivä. Syyslomaviikolla jokaisella päivällä on oma teemansa: luvassa on mm. tiukkoja matseja, ihania askartelupajoja, kiinnostavaa asiaa avaruudesta sekä jännittäviä tarinoita Australiasta. Uusi museorastirata odottaa etsijöitä, suorittamisesta saa pienen palkinnon infosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme