Ympäristöjärjestöt: Hallituksen valmisteilla olevat metsäkriteerit ovat täydellinen rimanalitus
Ylen tänään julkaisemat tiedot viittaavat siihen, että Petteri Orpon hallitus pyrkii välttämään valtion metsien suojelua. Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi tuomitsevat hallituksen valmisteilla olevat metsäkriteerit ja muistuttavat Petteri Orpoa lupauksestaan suojella valtion vanhat metsät. Jos kriteerit jäävät näin heikoiksi, uhkaa valtion luonnonmetsien määrä huveta entisestään, Orpon vahtivuorolla.
“Valmisteilla oleva esitys metsäkriteereistä kuulostaa rimanalitukselta. Vaikuttaa siltä, että esityksellä pyritään lähinnä varmistamaan, että suojeltavaa metsää löytyy mahdollisimman vähän. Tämä rikkoo räikeästi hallituksen omia lupauksia luontokadon pysäyttämisestä”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Ympäristöjärjestöjen mukaan valmisteilla olevissa metsäkriteereissä on ohitettu tieteen viestit täysin. Käytännössä kriteereistä on tulossa niin ulossulkevat, että valtaosa jo tiedossa olevista, suojelupäätöstä odottavista luonnonmetsistä jää suojelematta.
“Petteri Orpon hallitus lupasi riippumattomat kriteerit, mutta nyt valmisteilla on jotain aivan muuta. Luontokadon pysäyttämisen sijaan hallitus haluaa pysäyttää metsien suojelun”, sanoo WWF Suomen johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.
Ylen julkaisemat tiedot koskevat luonnosta, jonka ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat laatineet hallitukselle. Luonnos on toimitettu vastuuministereille, joiden on määrä päättää asiasta lähiaikoina.
“Jos Orpon hallitukselta ei löydy selkärankaa suojella valtion arvokkaita luonnonmetsiä, jää vastuu puun ostajille eli metsäyhtiöille. Suomalaisten metsäyhtiöiden kansainvälisiä asiakkaita kyllä kiinnostaa, päätyykö tuotteisiin luonnonmetsää vai ei. Riittävän vahva suojelupäätös on siis koko metsäalan etu”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen.
Ylen julkaisemien tietojen perusteella ympäristöministeriö olisi esittänyt suojelun määräksi 100 000 hehtaaria metsä- ja kitumaata saamelaisalueen eteläpuolisesta Suomesta. Ympäristöjärjestöt muistuttavat, että luku voi kuitenkin täyttyä pitkälti metsillä, jotka on jo valmiiksi suojeltu Metsähallituksen omin päätöksin. Metsähallituksen mailla on koko maan tasolla satoja tuhansia hehtaareja vanhoja ja luonnontilaisia metsiä, jotka on jo aiemmin rajattu hakkuiden ulkopuolelle, vaikkakaan ei suojeltu luonnonsuojelulailla. Järjestöt pelkäävätkin, että hallitus pyrkii väistämään suojelun laajentamisen suojelemalla lähinnä näitä jo metsätalouskäytön ulkopuolella olevia alueita – ja niistäkin vain osan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Touko SipiläinenGreenpeacen Suomen maajohtaja
Puh:044 239 4404touko.sipilainen@greenpeace.orgTapani VeistolaSuomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja
Puh:0400 615 530tapani.veistola@sll.fiMai SuominenWWF Suomen johtava metsäasiantuntija
Puh:050 322 4363mai.suominen@wwf.fiMari VaaraTiedottaja
Puh:040 751 7957mari.vaara@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Metsäkatoasetuksen heikentäminen isku luonnolle14.11.2024 16:56:40 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdotuksia jo hyväksytyn EU:n metsäkatoasetuksen muuttamiseksi. Greenpeace tuomitsee heikennykset, jotka luovat epävarmuutta ja avaavat oven luontokadon jatkumiselle. Äänestyksen jälkeen asetus palaa kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
Euroopan kansanpuolue yrittää puhkoa metsäkatoasetuksen8.11.2024 11:35:24 EET | Tiedote
Euroopan kansanpuolue (EPP) on ehdottanut EU:n metsäkatoasetukseen Politicon julkaisemia tarkistuksia, jotka heikentäisivät asetusta merkittävästi, jos Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyvät ne täysistunnossa ensi torstaina 14. marraskuuta. Greenpeacen mukaan muutokset tekisivät tyhjäksi valmistelut, joita on tähän mennessä tehty lain soveltamiseksi, ja loisivat kaaosta ja epävarmuutta. Muun muassa esitys niin sanotuista ei-riskiluokan maista sulkisi suuren osan EU-maiden metsistä asetuksen suojan ulkopuolelle.
YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.
YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys2.11.2024 21:04:22 EET | Tiedote
Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.
Metsäyhtiöiden hakkuissa toistuvia rikkeitä – kymmenien esimerkkien paketti todistaa31.10.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Suuret metsäyhtiöt rikkovat hakkuissaan jatkuvasti vastuullisuussertifikaatteja ja hakkaavat korkeiden suojeluarvojen metsiä, todistaa Greenpeacen kokoama 42 esimerkkitapauksen aineisto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme