Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu
Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.
Maakunnan länsiosan järvistä ainoastaan Puulan pinta on ollut viime päivinä vielä nousussa. Mikäli sää säilyy poutaisena, ei Puulan vedenkorkeuden enää ennusteta juurikaan nousevan. Puulan vedenpinnan nousua on hillitty suurilla juoksutuksilla Kissakosken voimalaitoksella.
Saimaan pinta nousussa
Saimaan vedenkorkeus jatkaa vielä nousuaan touko-kesäkuussa. Saimaan pinta on ajankohtaan nähden lähes 80 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla, vaikka tulvan nousua on hillitty pitkään jatkuneilla lisäjuoksutuksilla.
Nykytilanteeseen nähden Saimaan pinnan ennustetaan nousevan todennäköisesti 5–15 senttiä. Tämän hetken ennusteen mukaan tulvahuippu Saimaalla saavutetaan kesäkuun puolivälin paikkeilla. Saimaan lopullinen tulvakorkeus riippuu loppukevään ja kesän sademääristä. Mikäli loppukevään ja tulevan kesän sää on normaalia sateisempi, voi tulva nousta nyt ennakoitua korkeammalle.
Varaudu Saimaan tulvaan
Saimaan tulvasta voi aiheutua haittaa ja vahinkoa alimmille rantarakenteille, rakennuksille ja viljelysalueille sekä liikenneyhteyksille, teollisuudelle ja vesihuollolle. Mikäli tulva nousee ennakoitua korkeammalle, voi yksittäisiä asuinrakennuksia olla kastumisvaarassa. Tulvan nousuvaiheessa on syytä tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset. Veneilijöiden on syytä olla tarkkana mahdollisesti ajelehtivien irtotavaroiden ja puunrunkojen varalta.
Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua nousevaan tulvaan suojaamalla tarvittaessa omaisuuttaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/ ja https://vesi.fi/aineistopankki/pientalon-tulvaturvallisuusopas-etela-savo/
Etelä-Savon ELY-keskus seuraa Saimaan vesitilanteen kehittymistä yhteistyössä Tulvakeskuksen, Etelä-Savon pelastuslaitoksen sekä mm. Saimaan alueen kuntien kanssa.
Voit ilmoittaa tulvahavainnoistasi
Tulvahavainnoista voi ilmoittaa vesi.fi -sivuston karttapalvelussa https://www.vesi.fi/karttapalvelu/. Ilmoitetut havainnot tulevat julkisesti näkyviin ja auttavat viranomaisia tulvatilannekuvan ylläpidossa.
Yhteyshenkilöt
Varpu Rajalajohtava vesitalousasiantuntija
Puh:0295 024 224varpu.rajala@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Vesistöjen vedenkorkeudet ja pohjavedet tavanomaista alempana Etelä-Savossa27.11.2024 14:58:51 EET | Tiedote
Kuluneen vähäsateisen ja lämpimän kesän ja alkusyksyn johdosta vesistöjen vedenkorkeudet laskivat Etelä-Savossa ja itäisessä Suomessa laajalti alle ajankohdan keskiarvojen. Kuivuus on laskenut myös pohjaveden pintoja.
Maatalouden investoinneilla parannetaan hyvinvointia ja ympäristön tilaa Etelä-Savossa27.11.2024 10:01:02 EET | Tiedote
Maatalouden investointien haku on ollut Etelä-Savossa vilkasta tänä vuonna. Lokakuussa päättyneellä hakujaksolla jätettiin 19 investointitukihakemusta, joka on noin 5 % kaikista Suomessa haetuista investoinneista. Hakemusten euromääräinen osuus on 10 % Suomessa haetusta investointituen määrästä. Euromääräisesti hakujaksokohtainen avustusmäärä on suurin 10 vuoteen.
Lomautettuja Etelä-Savossa yli 60026.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli lokakuun lopussa 6 056 työtöntä, 435 henkilöä ja 8 % enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Lomautettuja heistä oli 603. Työttömänä oli 10,9 % työvoimasta. Lokakuun aikana työttömien miesten määrä lisääntyi 221:llä ja työttömien naisten määrä 94:llä. Kokonaan työttömien määrä kasvoi 169:llä (3 %) ja lomautettujen määrä 146:lla (32 %).
Työvoiman saantihaasteista kannettava huolta taantumasta huolimatta29.10.2024 15:09:32 EET | Tiedote
Seuraavan vuoden aikana Etelä-Savossa ei ole odotettavissa merkittävää määrällistä pulaa työntekijöistä. Etelä-Savossa työssä käyvien eläköitymisten takia eri aloille tarvitaan korvausrekrytointeja, vaikka työllisten määrä ei monissa ammateissa lisäännykään.
Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät kirjavia29.10.2024 11:35:12 EET | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 29.10. syksyn 2024 katsauksen alueellisiin kehitysnäkymiin. Etelä-Savon osalta rakennusalan taantuma jatkuu, mutta alalle on myös syntynyt uutta pienyritystoimintaa. Rakentamisen painopiste on saneerauksissa. Alueen yrityksille tehdyn vientikyselyn tulosten mukaan yritykset hakevat aktiivisesti uusia liiketoiminnan ja viennin mahdollisuuksia. Rakentamisen alavireisyyden jatkuessa toimialalle tuotteita valmistavat joutuvat edelleen sopeuttamaan toimintaansa, kun taas yritys, jonka asiakkaat ovat vihreän siirtymän parissa voivat toimia suhteellisen normaalisti tai jopa maltillisesti kasvattaa toimintaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme