16. Alvar Aalto -symposium – The Weight of Architecture, 22.–23.8.2024 Jyväskylässä
Mikä on arkkitehtuurin rooli suurten ympäristömuutosten keskellä? Arkkitehdit voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, ja siihen sopeutumiseen suunnittelun keinoin. Oikeilla materiaali- ja suunnitteluratkaisuilla edistetään kestävyyttä, turvataan luonnon monimuotoisuutta ja vähennetään rakentamisen negatiivisia miljöövaikutuksia.

Joko varasit paikkasi vuoden tärkeimpään Alvar Aalto -tapahtumaan? 16. Alvar Aalto -symposium – The Weight of Architecture kutsuu kaikkia nykyarkkitehtuurista, ympäristön ja yhteiskunnan akuuteista kysymyksistä kiinnostuneita 22.–23.8.2024 Jyväskylän yliopiston päärakennukseen (Alvar Aalto, 1954–55). Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Oulun yliopisto järjestävät torstaina ennen virallista ohjelmaa pre-symposium -arvokeskustelun planeetan rajoista, ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä Aalto2:ssa. Symposium-ohjelmaa yliopistolta voi seurata myös virtuaalisesti, myöhemmin tallenteina lokakuun loppuun asti – kesämökin terassilta tai vaikka eri mantereelta. Mutta toimi pian, sillä early bird -hinnat ovat voimassa enää 31.5. asti. Lippuja opastetuille Aalto-kierroksille on myös myynnissä rajoitetusti.
Kolme ajankohtaista teemaa: ympäristö, resurssit ja arkkitehtuuri – ja kansainväliset huippuesiintyjät. Uutena mm. Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn ja Archinfon keskusteluosuudet. Torstaina 22.8. päivän polttaviin ympäristöteemoihin pureutuvat Pritzker Prize -palkitut arkkitehdit, Yvonne Farrell ja Shelley McNamara, Grafton Architects Dublinista; arkkitehtuurihistorioitsija Barnabas Calder Liverpoolin yliopistosta, ALA Arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston, sekä ilmastotutkija, IIASAn johtaja John Schellnhuber Laxenburgista Wienistä. Suomen Arkkitehtiliitto Safan keskustelussa sukelletaan rahan, politiikan ja vallan kysymyksiin, mukana mm. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, arkkitehti Anders Adlercreutz. Torstai huipentuu 15. Alvar Aalto -mitalistin julkistamiseen ja iltajuhlaan Aalto2:ssa.
Perjantaina 23.8. keskustelun fokuksessa ovat resurssit ja materiaalit, sekä arkkitehdin työ nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Resursseista alustavat Materialistingin toimitusjohtaja Hilda Rantanen, apulaisprofessori David Benjamin Columbian yliopistosta (GSAPP) New Yorkista; Biohmin perustaja Ehab Sayed Lontoosta; arkkitehti, projektipäällikkö Thomas Brogren Realdaniasta Kööpenhaminasta. Arkkitehtuurin painoarvoa puntaroivat arkkitehti, kirjailija ja Helena Mattsson, arkkitehtuurin historian ja teorian professori Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolta (KTH), sekä arkkitehdit Emma Johansson ja Willem van Bolderen Studio Puistosta. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon keskustelussa “Exhibiting care and repair” ovat mukana 2025 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin kuraattorit Matti Jänkälä ja Ella Kaira, arkkitehtuurimuseon kuraattori Kaisa Karvinen ja moderaattorina viestintäpäällikkö Miina Jutila Archinfosta. Perjantain päätteeksi nähdään Suomen ensi-illassa elokuva ”The Sense of Tuning – a portrait of the architect Bijoy Jain of Studio Mumbai”, ohjaus Bêka & Lemoine.
Oheistapahtumat käynnistyvät jo keskiviikkona 21.8. järviristeilyllä Muuratsaloon, Aallon koetalolle (bussikuljetus laivalle Helsingistä). Symposiumin jälkeen lauantaina 24.8. ohjelma jatkuu Aalto West (Villa Mairea ja Paimion parantola) ja Aalto East (Kolmen ristin kirkko, Imatra ja Sunilan asuinalue) opastetuilla bussikierroksilla. Paikkoja kierroksille on vielä rajoitetusti myynnissä.
Alvar Aalto -symposium on Jyväskylässä joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen, nykyarkkitehtuurin keskustelufoorumi, jonka tuottaa Alvar Aalto -akatemia. Modernin arkkitehtuurin korjauksen ja suojelun täydennyskoulutukseen sekä seminaaritapahtumiin keskittyvä Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä. Alvar Aalto -symposiumin pääkumppani on Jyväskylän kaupunki. Yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopisto ja Cumulus-verkosto, Archinfo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA sekä HabitarePro -tapahtuma.
Kansainvälisesti arvostetun Alvar Aalto -mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen rakennustaiteen museo (myöh. Arkkitehtuurimuseo, nyk. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo) ja Rakennustaiteen seura. Mitalitoimikuntaan kuuluvat myös Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aila SvenskbergTapahtumaviestintä, toimittajaAlvar Aalto -säätiö
Puh:+358 40 659 1930aila.svenskberg@alvaraalto.fiNina HeikkonenOhjelmapäällikköAlvar Aalto -säätiö
Puh:+358 44 500 1257nina.heikkonen@alvaraalto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme