ETL ja SEL: Vakaus ja vastuullisuus houkuttelevat töihin elintarvikealalle
Elintarvikealan yritykset ja henkilöstö uskovat, että kotimaisella elintarviketuotannolla on vahva tulevaisuus. Osaajien saatavuuden varmistamiseksi tulevaisuudessakin alan on löydettävä ratkaisuja yhdessä.
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja työntekijöitä edustava Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL käynnistivät alkuvuodesta yhdessä TYÖ2030-ohjelman kanssa Tulevaisuusvuoropuhelun, jonka tavoitteena on ennakoida elintarvikealan muutoksia ja hahmottaa alalla tehtävän työn tulevaisuutta.
Ennakoinnin tueksi teetettiin Etlatieto Oy:llä, Laborella ja E2 Tutkimuksella selvitykset, jotka ovat nyt valmistuneet ja joiden tulokset näyttävät suuntaa vuoropuhelun jatkolle. Elintarviketeollisuuden tilaa selvittäneet tutkimukset kuvaavat alaa suhdannevakaaksi ja sen tulevaisuudennäkymiä lupaaviksi.
Käyttämättömiä mahdollisuuksia kasvuun nähdään etenkin viennin kasvattamisessa ja vientiosaamisen vahvistamisessa. Elintarviketeollisuus on muita teollisuudenaloja työvoimaintensiivisempää. Suomalaisten yritysten on haasteellista kilpailla hinnoilla kansainvälisesti, mikä korostaa tuottavuuden ja jalostusasteen kehittämisen merkitystä.
Merkityksellistä työtä, jossa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita
E2 Tutkimuksen selvityksessä kysyttiin työn vetovoimatekijöistä alalla tällä hetkellä työskenteleviltä työntekijöiltä, toimihenkilöiltä ja ylemmiltä toimihenkilöiltä sekä yrittäjiltä ja johtavassa asemassa olevilta. Vastauksia saatiin yli 2 000. Vastaajia oli kaikenkokoisista yrityksistä eri puolilta maata.
Työsuhteiden pysyvyys, monipuolinen työnkuva ja työaikojen joustavuus mainittiin tärkeimpinä vetovoimatekijöinä elintarvikealan työtehtäviin. Työntekijät korostivat työsuhteiden vakautta, muut ryhmät työnkuvan monipuolisuutta ja joustavia työaikoja.
Yrittäjät ja johtajat korostivat myös työn merkityksellisyyttä, vaikutusta yhteiskuntaan ja työhön sisältyviä uusia mahdollisuuksia, kuten uuden oppimista, osaamisen kehittämistä ja mahdollisuutta osallistua tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Työntekijät mainitsivat vetovoimatekijöiksi myös työsuhde-edut ja työn yhteiskunnallisen merkityksen.
Alan kotimaisuutta, hyvää työilmapiiriä sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista työssä arvostettiin korkealle. Työn merkityksellisyys onkin tärkeä vetovoimatekijä elintarvikealalla, jolla tehdään tyypillisesti pitkiä työuria.
Osaamista päivitettävä, alan houkuttelevuutta vahvistettava
Vastaajien mukaan osaamisen päivittämistä vaativat kestävän kehityksen tuomat muutokset, mutta myös automatisaatio, digitalisaatio, kriisit ja alan muuttuneet säädökset.
Kaikki vastaajat totesivat, että alan tulevaisuudennäkymissä on enemmän myönteistä kuin kielteistä. Lupaavia tekijöitä ovat muun muassa kuluttajien suuri arvostus kotimaista ruokaa kohtaan, vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjuminen.
Tulevaisuuden haasteena nähdään osaaja- tai työvoimapula, josta usealla elintarvikeyrityksellä on jo kokemusta. Maahanmuutto voi helpottaa tilannetta.
– Iloitsen, että pääsemme nyt jatkamaan vuoropuhelua tämän ainutlaatuisen toimialan tulevaisuudesta. Elämme ajassa, jossa elintarvikeyritykset joutuvat taistelemaan lujasti kotimaisen tuotannon toimintaedellytysten puolesta tuontiruokaa vastaan. Nyt jos koskaan on tärkeää vahvistaa alan vetovoimatekijöitä entisestään. Tehdään ruoka-alasta niin houkutteleva koulutus- ja uravaihtoehto, ettei kukaan sivuuta sitä, johtaja Anne Somer Elintarviketeollisuusliitosta kannustaa.
– Voimme olla tyytyväisiä, että saimme laajan vastausaineiston, joka kertoo elintarvikealan yritysten ja henkilöstön luottavan vahvasti alan tulevaisuuteen Suomessa. Tämä selvitys antaa meille hyvän pohjan syvemmälle vuoropuhelulle ja tiiviimmälle yhteistyölle elintarvikealan työn vetovoimatekijöiden vahvistamiseksi ja lisäämiseksi, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Anne Somer, ETL, puh. 050 345 2134, anne.somer@etl.fi
Puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, SEL, puh. 040 061 1882, veli-matti.kuntonen@selry.fi
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Hallitukselta ikävä joululahja ruoka-alalle23.12.2024 10:46:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto on tyrmistynyt siitä, että pääministeri Orpon hallitus jatkaa makeisten ja suklaan korotetun arvonlisäveron valmistelua sen ongelmallisuudesta huolimatta. Ehdotus on oikeudellisesti syrjivä, koska se ei kohtele eri tuoteryhmiä samankaltaisesti. Ehdotus ei myöskään edistä terveyttä, eikä lisää verotuloja kotimaisen tuotannon ja investointien vähentyessä.
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksista käynnistyivät17.12.2024 12:14:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 17. joulukuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista.
Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?
Elintarviketeollisuudessa muhii merkittävä investointitarve28.11.2024 09:01:23 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kehitys on vakaata, mutta kasvu edelleen hidasta. Tuotannon säilyttämiseksi nykyisellä tasolla ja sen kasvattamiseksi alalla tarvitaan pikaisesti uusia investointeja. Investointeja ovat lykänneet epävarmuus markkinoiden kehityksestä, viime vuosien tuntuva kustannusten nousu ja tempoileva sääntely. Politiikalla on luotava nyt vakautta ja kasvumahdollisuuksia, jotta patoutuneet investoinnit saadaan liikkeelle ja alan kasvu vauhtiin.
Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?27.11.2024 11:09:08 EET | Tiedote
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme