ETL ja SEL: Vakaus ja vastuullisuus houkuttelevat töihin elintarvikealalle
Elintarvikealan yritykset ja henkilöstö uskovat, että kotimaisella elintarviketuotannolla on vahva tulevaisuus. Osaajien saatavuuden varmistamiseksi tulevaisuudessakin alan on löydettävä ratkaisuja yhdessä.
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja työntekijöitä edustava Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL käynnistivät alkuvuodesta yhdessä TYÖ2030-ohjelman kanssa Tulevaisuusvuoropuhelun, jonka tavoitteena on ennakoida elintarvikealan muutoksia ja hahmottaa alalla tehtävän työn tulevaisuutta.
Ennakoinnin tueksi teetettiin Etlatieto Oy:llä, Laborella ja E2 Tutkimuksella selvitykset, jotka ovat nyt valmistuneet ja joiden tulokset näyttävät suuntaa vuoropuhelun jatkolle. Elintarviketeollisuuden tilaa selvittäneet tutkimukset kuvaavat alaa suhdannevakaaksi ja sen tulevaisuudennäkymiä lupaaviksi.
Käyttämättömiä mahdollisuuksia kasvuun nähdään etenkin viennin kasvattamisessa ja vientiosaamisen vahvistamisessa. Elintarviketeollisuus on muita teollisuudenaloja työvoimaintensiivisempää. Suomalaisten yritysten on haasteellista kilpailla hinnoilla kansainvälisesti, mikä korostaa tuottavuuden ja jalostusasteen kehittämisen merkitystä.
Merkityksellistä työtä, jossa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita
E2 Tutkimuksen selvityksessä kysyttiin työn vetovoimatekijöistä alalla tällä hetkellä työskenteleviltä työntekijöiltä, toimihenkilöiltä ja ylemmiltä toimihenkilöiltä sekä yrittäjiltä ja johtavassa asemassa olevilta. Vastauksia saatiin yli 2 000. Vastaajia oli kaikenkokoisista yrityksistä eri puolilta maata.
Työsuhteiden pysyvyys, monipuolinen työnkuva ja työaikojen joustavuus mainittiin tärkeimpinä vetovoimatekijöinä elintarvikealan työtehtäviin. Työntekijät korostivat työsuhteiden vakautta, muut ryhmät työnkuvan monipuolisuutta ja joustavia työaikoja.
Yrittäjät ja johtajat korostivat myös työn merkityksellisyyttä, vaikutusta yhteiskuntaan ja työhön sisältyviä uusia mahdollisuuksia, kuten uuden oppimista, osaamisen kehittämistä ja mahdollisuutta osallistua tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Työntekijät mainitsivat vetovoimatekijöiksi myös työsuhde-edut ja työn yhteiskunnallisen merkityksen.
Alan kotimaisuutta, hyvää työilmapiiriä sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista työssä arvostettiin korkealle. Työn merkityksellisyys onkin tärkeä vetovoimatekijä elintarvikealalla, jolla tehdään tyypillisesti pitkiä työuria.
Osaamista päivitettävä, alan houkuttelevuutta vahvistettava
Vastaajien mukaan osaamisen päivittämistä vaativat kestävän kehityksen tuomat muutokset, mutta myös automatisaatio, digitalisaatio, kriisit ja alan muuttuneet säädökset.
Kaikki vastaajat totesivat, että alan tulevaisuudennäkymissä on enemmän myönteistä kuin kielteistä. Lupaavia tekijöitä ovat muun muassa kuluttajien suuri arvostus kotimaista ruokaa kohtaan, vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjuminen.
Tulevaisuuden haasteena nähdään osaaja- tai työvoimapula, josta usealla elintarvikeyrityksellä on jo kokemusta. Maahanmuutto voi helpottaa tilannetta.
– Iloitsen, että pääsemme nyt jatkamaan vuoropuhelua tämän ainutlaatuisen toimialan tulevaisuudesta. Elämme ajassa, jossa elintarvikeyritykset joutuvat taistelemaan lujasti kotimaisen tuotannon toimintaedellytysten puolesta tuontiruokaa vastaan. Nyt jos koskaan on tärkeää vahvistaa alan vetovoimatekijöitä entisestään. Tehdään ruoka-alasta niin houkutteleva koulutus- ja uravaihtoehto, ettei kukaan sivuuta sitä, johtaja Anne Somer Elintarviketeollisuusliitosta kannustaa.
– Voimme olla tyytyväisiä, että saimme laajan vastausaineiston, joka kertoo elintarvikealan yritysten ja henkilöstön luottavan vahvasti alan tulevaisuuteen Suomessa. Tämä selvitys antaa meille hyvän pohjan syvemmälle vuoropuhelulle ja tiiviimmälle yhteistyölle elintarvikealan työn vetovoimatekijöiden vahvistamiseksi ja lisäämiseksi, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Anne Somer, ETL, puh. 050 345 2134, anne.somer@etl.fi
Puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, SEL, puh. 040 061 1882, veli-matti.kuntonen@selry.fi
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?14.11.2024 13:55:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti16.10.2024 09:15:28 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme