Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker

Närpes Grönsaker öppnar dörren till ansvarsfull grönsaksodling - En virtuell upptäcktsresa till grönsakernas rötter

Dela

Andelslaget Närpes Grönsaker har lanserat en helt ny virtuell webbsida som steg för steg tar med besökaren på grönsakernas resa från produktutveckling och odling till konsumenten. Den virtuella rundturen ökar förståelsen för ansvarsfull grönsaksodling och erbjuder ett omfattande informationspaket om inhemska grönsaker. Tillvägagångssättet är både öppet och transparent.

Det virtuella äventyret, som publiceras av Andelslaget Närpes Grönsaker, fokuserar främst på den ansvarsfulla odlingsprocessen. Syftet är att öppet lyfta fram grönsaksodlingens koldioxidavtryck, så att konsumenterna kan göra välgrundade val när de handlar mat.

- Vi vill vara nära konsumenten och öppet berätta hur Närpes Grönsakers grönsaker odlas och hur de transporteras. Vi förklarar exakt hur tomater, gurkor, chili och paprika odlas här, hur produktutvecklingen sker, hur växthusen värms upp och hur grönsakerna tar sig från packeriet till butikshyllan. Efter ett besök på den virtuella webbsidan har besökaren fått en omfattande bild av grönsaksodlingens verkliga miljöpåverkan. På så sätt kan alla avväga sitt eget köpbeteende och tänka efter om dessa frågor är så pass viktiga för en själv att man vill välja lokala grönsaker i sin varukorg, säger Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Andelslaget Närpes Grönsaker.

Ansvarsfulla handlingar synliga

Konsumenterna är intresserade av inhemska grönsaker och vegetarisk kost. Enligt en undersökning utförd av Handelsträdgårdsförbundet i höstas äter upp till 99 procent av finländarna växthusgrönsaker och 79 procent av de som svarade föredrar inhemska framom utländska. I rekommendationerna för en hälsosam kost lyfts också ett rikligt intag av grönsaker fram. Dessutom ses en grönsaksrik kost allmänt vara ett klimatvänligt alternativ.

Närpes Grönsaker är ett andelslag som ägs av sina drygt 30 odlare. Den första av andelslagets hållbarhetsåtgärder är att allt arbete som sker i växthusen och i det gemensamma packeriet gynnar varje odlare, vilket gör att odlarna inte behöver konkurrera sinsemellan. Den virtuella rundturen erbjuder många fler hållbarhetsperspektiv.

- Vi ger ärlig information om växthusodlingen och dess ansvarsfulla åtgärder. Det virtuella äventyret öppnar dörrarna till våra odlares växthus och ger konsumenterna möjligheten att se hur vi producerar tomater och andra inhemska grönsaker. I pandemitider är detta ett säkert och fungerande sätt att visa upp vår verksamhet. Vi har velat göra våra odlingsmetoder och grönsakernas hela väg ända fram till konsumenten genuint hållbar. Det är med stor stolthet som vi kan berätta om alla våra åtgärder som vi gjort för klimatet, säger Jonas Lundström.

Tillgång till det virtuella sidan får man via de bifogade hållbarhetsåtgärderna eller via följande länk: https://360.narpesgronsaker.fi

För mer information:

Jonas Lundström, tel. 044-7812421, jonas.lundstrom@narpesgronsaker.fi

Bilaga: Upptäcktsresa 1 - Ett ansvarsfullt andelslags perspektiv

Upptäcktsresa 1: Ett ansvarsfullt andelslags perspektiv

Du kan också navigera dig till webbsidan via dessa tretton tips om hållbarhet. Direktlänkarna leder dig rakt till informationen.

1. Korta transportsträckor. Det som plockas idag kan finnas i butiken redan i morgon. Transportavstånden är minimala, eftersom alla Närpes Grönsakers växthus i genomsnitt ligger inom en radie av 13 km från packeriet. Se hur grönsakerna transporteras.

2. Arbetet utförs av människor. Även om växthuset är utrustat med en mängd olika teknologier som stöder tillväxten är det människorna som gör det konkreta jobbet. Alla tillväxtstadier innebär mycket manuellt arbete. Se hur arbetet fortskrider.

3. Kontinuerligt testodlande. Ett fyrtiotal nya sorter prövas kontinuerligt och i bästa fall väljs några ut för försäljning. Bönornas drottning, Matilda, lanserades till exempel efter ett par års produktutveckling. Läs mer om produktutvecklingen.

4. Inget svinn. 98 procent av tomaterna som Närpes Grönsaker odlar är av förstklassig kvalitet. Det finns praktiskt taget inget svinn, eftersom tomater av andra klass går till restauranger och tredje klassens tomater blir till tomatsås. Läs mer om svinn. 

5. Odlaren är identifierbar. 180 000 tomater i timmen passerar genom förpackningslinjen, och varje odlares tomatparti packas alltid separat. På så sätt är det möjligt att veta exakt i vilket växthus produkten i den färdiga lådan, asken, bägaren eller påsen har odlats i. Lär känna Närpes Grönsakers odlare. 

6. Plasten är vår vän.Vätskan i gurkan börjar avdunsta så fort den plockas från plantan. Därför är det viktigt att det är kort avstånd till packeriet och att gurkan snabbt förpackas i skyddsplast. Plast är alltså ett mindre problem än det svinn som oundvikligen skulle uppstå utan skyddsplasten. Det plast som används i våra förpackningar är helt återvinningsbart.  Se hur gurkor förpackas. 

7. Odlingen kräver mirakulöst små ytor. I ett växthus odlas mycket mat på en liten yta. Speciellt gurkan är smått otrolig. Medan en tomat kan producera två och ett halvt kilo per kvadratmeter per vecka, kan en gurka ge dubbelt så mycket, upp till fem kilo per kvadratmeter per vecka. Se hur gurkor odlas. 

8. Växthusets experter från insektvärlden. Rovkvalster är växthusets försvarare och skadedjurens skräck. Alla odlare vid Närpes Grönsaker använder biologisk bekämpning. Även humlor bor i växthuset. De är riktiga hjältar som pollinerar mycket effektivare än människor. Bekanta dig med rovkvalster och humlor.

9. Förnybar energi. Växthusens energi - flis av spillvirke och byggavfall, torv och havreskal från kvarnindustrin.Mer än 95 % av värmen i växthusen vid Närpes Grönsaker produceras med inhemska fasta bränslen, av vilka största delen är antingen förnybara eller biprodukter från industrin. Se hur växthusen värms upp.

10. Alltid ett bra klimatval. Med förnybara energikällor är en tomat som odlas i ett finländskt växthus ett lika bra klimatval på vintern som på sommaren. Läs mer om andelslagets hållbarhetsåtgärder.

11. Förvara rätt. Gurkorna gillar inte tomaterna. Den etylenkänsliga gurkan trivs inte i tomatens sällskap, så därför är det bäst att förvara dem separat. Dessutom bör både gurkor och tomater förvaras i rumstemperatur eller i ett kylskåp. De får under inga omständigheter förvaras i kylskåpet, där blir de vattniga och kan förfrysa. Läs mer om tomater, gurkor och paprika.

12. Mycket nyttigheter i ett kompakt paket. Paprika är en utmärkt C-vitaminkälla, den slår till och med apelsinen. Och dess eldiga syster, chilin, är en av de mest vitaminrika frukterna i världen. Bekanta dig med de olika grönsakerna.

13. Välj sort enligt användningsändamålet. Det är skillnad på tomat och tomat. Vad skulle passa bäst till dagens meny - den charmiga San Marzano-tomaten, den sprudlande pärltomaten eller kanske en helt vanlig tomat? Lär dig mer om de olika sorterna av gurkor, tomater och paprika.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Andra språk

Följ Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye